Læsetid: 3 min.

København erkender brug af ulovlige Tvind-skoler

Kommuner beklager anbringelse af børn på ikke-godkendte opholdssteder. Ifølge Tvind er det en gammel historie, for børnene er flyttet
26. marts 2002

Socialforvaltningen i København er ikke stolt over, at kommunen har overtrådt lovgivningen ved at anbringe en ung på et socialpædagogisk opholdssted, som ikke er godkendt: »Det må man simpelthen ikke. Min klare udmelding er, at kommunen kun må bruge godkendte opholdssteder,« siger den københavnske familie- og arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard.
Han har nu forlangt en redegørelse fra sin forvaltning, efter at Information har påvist, at kommunen har anbragt en 17-årig pige på
Juelsminde Friskole, selv om den ikke er godkendt. Så sent som sidste uge stod pigen opført på en opdateret liste, som Juelsminde kommune flere gange havde rykket skolen for. Det samme gjorde en 16-årig dreng fra Stenlille og syv andre unge, som er anbragt på friskolen af deres familier.
At København skal overholde gældende regler i forhold til opholdssteder er tidligere blevet indskærpet over for medarbejderne, fortæller kontorchef Anders Kirchhoff fra kommunens familieforvaltning: »Så det burde ikke ske,« siger kontorchefen og henviser til, at »det er jo velkendt, at alle kommuner er presset på området.«
– Hvad mener du med det?
»Der er et stort pres på børne- og ungeområdet i hele landet. Det gør så, at nogle måske har kunne føle sig presset til at finde et sted, der ikke er godkendt for at løse sagen og hjælpe den unge,« siger Anders Kirchhoff. Han understreger dog, at der nu vil blive fundet en anden placering af den unge.
Afdelingschef Anna Maja Jensen fra Stenlille kommune i Vestsjælland, som gennem længere tid har haft en dreng anbragt på Juelsminde, henviser til vanskeligheder med at finde det rigtige opholdssted: »Der er nogle andre planer med ham, men det er jo ikke alting, der falder i hak,« siger hun: »Det er sommetider vanskeligt at finde de rette steder til de unge, som har store vanskeligheder.«
– Var I ikke klar over, at det ikke var et godkendt sted?
»Jo, det var vi. Men det har aldrig været meningen, at det skulle være en fast foranstaltning. Det er så endt med, at han er der, men det er på gennemrejse, havde jeg nær sagt, indtil vi finder det rigtige sted.«

Ikke længere aktuelt
– Han har været der et halvt år?
»Jeg skal ikke forsvare det, vi gør, men nogen gange er man også nødt til at anbringe dem på et værelse, hvor der er endnu mindre kontakt eller hånd i hanke med sådan en ung,« siger hun.
Ifølge forstander Erik Eriksen fra Juelsminde Friskole er der ikke længere børn og unge ulovligt på skolen: »De er væk nu, så det er en gammel historie,« siger han.
Han vil dog ikke fortælle, hvor børnene er flyttet hen – om det f.eks. er til et af Tvinds opholdssteder, som er godkendt: »Nej, det synes jeg ikke er interessant. Men de kommer hen på godkendte steder, det er der ingen tvivl om,« siger Erik Eriksen. Selv om han ikke er i tvivl om, at det bedste for de unge ville være at blive boende, ønsker skolen at komme væk fra mediernes fokus:
»Det har nogle omkostninger, og det ønsker vi ikke længere at lægge navn til, altså at vi ligefrem bliver kriminaliseret,« siger han og tilføjer, at han personligt kan stå inde for det sociale arbejde, der er lavet med de unge: »Det er af meget høj kvalitet. Men det er der jo ingen forståelse for.«
Beslutningen om at flytte de i alt ni unge i alderen 15-18 år væk fra Juelsminde må være taget i løbet af weekenden. I hvert fald modtog Erik Eriksen fredag et afslag fra
Juelsminde kommune på midlertidig godkendelse af de unges fortsatte ophold.
»Vi må erkende, at vi er gået for vidt i forhold til at holde fast i vores ret til at have de unge mennesker boende,« skrev Erik Eriksen i en ansøgning om midlertidig godkendelse til at drive »kollegie eller hvad det nu kan betegnes« samt midlertidig plejetilladelse til de to kommunalt anbragte unge.
Kommunen begrunder sit afslag med, at man »igennem måneder og år« har forsøgt at få friskolen til at rette sig efter reglerne, og at kommunen sidste forår gav en lignende dispensation, så et skoleforløb kunne afsluttes. Alligevel fik skolen optaget nye unge »uden på nogen måde at informere eller rådføre sig med kommunen,« skriver borgmester Jørgen Harfeld, der afviser at udstede »en ’blanco’-plejetilladelse her og nu.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her