Læsetid: 3 min.

’Kommunen skal også holde reglerne’

Det siger en 33-årig tidligere bistandsklient, der føler sig dårligt behandlet i et aktiveringsprojekt, som så stort på, at aktiverede havde rettigheder. Ny dom skal bane vejen for bedre forhold for aktiverede
14. marts 2002

For godt et år siden begyndte 33-årige Fini Zangenberg Eriksen på et aktiveringsprojekt under Valby Bydelsråd i Vej og Park-afdelingen. Han skulle ligesom de andre aktiverede arbejde med gartneri og som brolægger. Men han undrede sig over, at de aktiverede ikke fik udleveret arbejdstøj og sikkerhedssko. I stedet skulle de udføre det beskidte arbejde i deres eget tøj og løfte tunge sten iført tennissko.
Da Fini Zangenberg spurgte lederen af projektet, om de ikke i det mindste skulle have udleveret sikkerhedssko, var tilbagemeldingen negativ.
»Jeg var lidt i tvivl om det med arbejdstøjet, men jeg ved 100 procent sikkert, at arbejdsgiveren skal stille sikkerhedssko til rådighed,« siger Fini Zangenberg.
Så kom han i kontakt med Foreningen Borgerret, der arbejder for bedre rettigheder for aktiverede kontanthjælpsmodtagere. Og foreningens mand, Jimmy Nelin, kunne fortælle Fini, at det ikke var det eneste område, hvor kommunen så stort på reglerne, når det gjaldt aktiveredes rettigheder.
»Når man har været lang tid i aktiveringssystemet, mister man selvtilliden og tør ikke råbe op. Men de havde ikke fået skovlen under mig, for jeg har forsørget mig selv det meste af tiden. Kommunen er selv så hårde med, at de aktiverede skal overholde reglerne om mødepligt osv., så skal kommunen også selv overholde reglerne,« siger Fini Zangenberg, der siden har fået fast arbejde som buschauffør.
Og nu sidder Fini Zangenberg og Jimmy Nelin med, hvad de selv betegner som en bombe under kommuneres behandling af de »tvangsaktiverede«.
En dom fra Østre Landsret afsagt den 14. januar fastslår, at aktiverede har krav på et skriftligt ansættelsesbevis. Foreningen Borgerret har rejst sagen på vegne af to kontanthjælpsmodtagere mod Køge Kommune, og kontanthjælpsmodtagerne får hver 5.000 kr. i erstatning som godtgørelse for, at de har ikke har fået et fyldestgørende ansættelsesbevis under aktiveringsperioden.

På skrift
Fini Zangenberg har også anlagt sag om et mangelfyldt ansættelsesbevis, men har trukket den tilbage, fordi Valby Bydelsråd på baggrund af dommen fra Østre Landsret har indvilliget i at betale ham en godtgørelse på 5.000 kr. inden en måned.
Ifølge Foreningen Borgerrets advokat, Henrik Karl Nielsen, kan dommen betyde, at kommunerne må ryste op med millioner af kroner til de omkring 50.000 aktiverede, der ifølge advokaten og foreningen højst kan have fået mangelfulde ansættelsesbeviser. Desuden anser de dommen for en sejr for aktiveredes rettigheder.
»Det kommer til at betyde noget, at kommunerne nu skal nedfælde på skrift, hvilke rettigheder de aktiverede har – og mere vigtigt – ikke har. Jeg vil godt se den kommune, der vil have det godt med at skrive på et stykke papir, at den aktiverede skal aflevere en lægeerklæring efter tredje sygedag; at den aktiverede bliver trukket i løn, dvs. kontanthjælp, hvis han eller hun udebliver uden grund; og at den aktiverede ikke har ret til løn under ferie. For så må kommunerne indrømme, at aktivering er en måde at skaffe billig arbejdskraft på,« siger Jimmy Nelin.
Han mener, at foreningen nu kan bruge ansættelsesbeviserne til at gå til kommunerne og forlange lige rettigheder for aktiverede og almindelige arbejdstagere.

Mister tilliden
Fini Zangenberg oplevede i sin tid i aktiveringssystemet, at ingen fortalte ham om de rettigheder, han faktisk havde. Først efter at han har fået fast arbejde, har han fundet ud af, at han har ret til kontanthjælp under den ene måneds ferie, man har krav på som aktiveret.
»Jeg begyndte at bruge min advokat, hver gang der var noget om mine rettigheder som aktiveret. Jeg blev ikke informeret af kommunen om noget som helst og skulle selv finde ud af det hele. Så mister man troen på, at systemet vil behandle én ordentligt. Jeg synes, det er så urimeligt, at jeg stadig er aktiv i Foreningen Borgerret, selv om det er lang tid siden, jeg fik fast arbejde,« siger Fini Zangenberg.
Foreningen Borgerret har lavet en løbeseddel, der henvender sig til alle kontanthjælpsmodtagere, som har været under aktivering de seneste fire et halvt år. Her fortæller foreningen, at de aktiverede har ret til mindst 5000 kr. i godtgørelse, og på bagsiden er der udførligt beskrevet, hvordan en skrivelse til kommunen skal udformes.
Foreningen har i øjeblikket samlet 21 sager for kontanthjælpsmodtagere, der har været aktiverede i Valby. Dernæst tager foreningen kontakt til andre foreninger for bistandsklienter og gør opmærksom på dommen.
Jimmy Nelin mener også, at dommen kan få betydning for andre europæiske lande, fordi bestemmelsen om, at lønmodtagere har ret til et ansættelsesbevis, er omfattet af EU-lovgivning, derfor vil han ligeledes kontakte foreninger i andre lande.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her