Læsetid: 1 min.

’Kun overgået af Nordkorea og Cuba’

Den grønlandske økonomi er gået i stå og bæres kun oppe af tilskud fra Danmark, mener økonomer
14. marts 2002


Blokeret økonomi
Den grønlandske økonomi er gået i stå, Hjemmestyret dominerer alt for meget, og de danske tilskud gør mere skade end gavn, mener økonomer.
Det er ikke kun på natursiden der sættes spørgsmålstegn ved Grønlands bæredygtighed. Økonomer kritiserer i skarpe vendinger den grønlandsske økonomi og de danske bloktilskud, som de mener hæmmer opbygningen af selvbåren økonomi.
»Bloktilskuddet skaber en ikke-produceret velstand, og det presser priser og lønninger i vejret. Dermed er vejen banet for et omfattende netværk af offentlige tilskud og andre støtteforanstaltninger,« sagde økonomiprofessor Martin Paldam, Århus Universitet, søndag til Jyllands-Posten.
Polemisk kalder han Grønland »en af de mest socialistiske stater i verden« – kun overgået af Nordkorea og Cuba.

250.000 pr. husstand
De danske tilskud til Grønland er på 3,5 mia kr. årligt. Det svarer til op mod 250.000 kr. pr. hustand. Bloktilskuddet er på 2,5 mia. mens den sidste milliard går til sundhedsvæsen, politi og domstole.
»Tilskuddene gør det grønlandske samfund usædvanlig rigt. Problemet er bare, at rigdommen ikke er et resultat af produktionen i samfundet,« siger Martin Paldam.
Sammen med Jens Kaalhauge Nielsen, der er tidligere lektor ved Grønlands Universitet, plæderer han for en aftrapning af bloktilskuddene, omfattende privatiseringer – samme kur, som OECD anbefalede i en analyse for tre år siden.
De to økonomer peger bl.a. på tilskud til sælfangst som eksempel på den kunstige økonomi: Siden 1981 har Hjemmestyret pumpet 400 mio. kr. i tilskud til fangerne for at opretholde den traditionelle fangerkultur. Resultatet er overfangst af sæler, som bogstavelig talt ligger og rådner op, og en skind-industri, der slet ikke kan løbe rundt uden tilskud.
Landsstyreformand Jonathan Motzfeldt afviser kritikken af bloktilskuddene:
»Grønland er på vej til at blive et moderne samfund, og i den proces er der brug for bloktilskuddet,« siger han til Jyllands-Posten. Inf.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her