Læsetid: 4 min.

Langt fra den kunstneriske værdi

Nu starter Casper Christensens ’Langt fra Las Vegas’ igen, og mage til intetsigende underholdning skal man lede længe efter
8. marts 2002

(2. sektion)

Fjernsyn
»Temalørdag« på DR2, som ellers plejer at være noget af det bedste tv, man kan finde, handlede lørdag om Tvind og Mogens Amdi Petersen, et overmåde interessant emne, som selvfølgelig kan anskues fra mange flere synsvinkler, end den trykte presse lader ane. Denne tv-seer havde glædet sig til tilbundsgående analyser, til et portræt af den tidsånd, et fænomen som Tvind voksede ud af, ja, måske lige frem en diskussion af den.
Men desværre var hovedingrediensen i »Temalørdag« et gammelt program fra 1985, og et længere interview med Tvind-talsmanden, Poul Jørgensen, var overhovedet ikke oplysende: Det havde ikke
alene en snøvlet og forvrøvlet person i stolen, journalisten var da vist heller ikke ved sine fulde fem. Faktisk var det, som om »Temalørdag« ikke rigtig kunne fylde tiden. Var det derfor, vi skulle se et indslag, som i virkeligheden handlede om O.J. Simpson?
På TV 2 var der uddeling af noget så dansk som »Danish Music Awards«. Lars Hjortshøj skulle vist nok være det dynamiske centrum, men han serverede sine replikker så slapt, at de faldt til jorden med et brag. Man fik kun bekræftet, hvad flere at de implicerede musikere da også har sagt: at musikpriser er inderligt ligegyldige.

Rystende tv
Langt mere rystende var det program, TV 2 valgte at sende i pausen fra musikpris-showet. Her skulle vi se et såkaldt optaktsprogram til »Langt fra Las Vegas«: Et program, som præsenterer sig som en »sitcom«, men som vist bare er en flok hel- og halvkendte mennesker, der af uransagelige årsager skal på. Casper Christensen sagde ligeud, at han ikke er nogen stor skuespiller, og det kan man kun give ham ret i. Hvorfor vil han så spille skuespil? Hvad er mon grunden til, at man skal have en tidligere pornostjerne med? At hun er en stor skuespiller? Hvad er grunden til, at der skal være en gæsteoptræden af en lesbisk håndboldspiller? At hun er lesbisk selvfølgelig! Det er bare så spændende! Og en fornærmelse mod folk, der faktisk kan spille. Det er mærkeligt, at en mand med et komisk talent insisterer på at lave noget, hvor han så fuldstændigt kommer til kort.
Det mest pinlige var selve interviewet med Christensen. Her sad han virkelig og talte om »Langt fra Las Vegas«, som om det var regulært drama med regulært skuespil og regulært indhold. Jonas Elmer er åbenbart blevet knyttet til serien som instruktør, men hvorfor en ellers seriøs instruktør vil arbejde med noget, hvis kunstneriske værdi er fuldstændig fraværende, er mig en gåde.
Mage til intetsigende underholdning skal man da lede længe efter. Og så sendes det oven i købet på en kanal, hvis målgruppe er unge seere. Ud fra hvilken betragtning? At unge mennesker er dummere end alle andre? Men måske har der heller aldrig været nogen dybere brod i Casper Christensens komik: Faktisk har det sjove hos ham vel altid været identisk med det chokerende, det grænseoverskridende: Orv, kan man virkelig sige det på tv! Bagefter kan man kun trække på skuldrene. Tja, det kunne man godt.

Spild af tid
»Bestseller« (stadig lørdag aften) handlede om noveller og romanføljetoner i de kulørte blade. Er den type litteratur ikke også rigtig litteratur? Det var Lars Bukdahl, der blev spurgt, og han sagde selvfølgelig nej. Det ville være svært at finde en kritiker, der sagde noget andet, og alt i alt viste hele ideen med programmet sig at være lidt mystisk. Det er simpelt hen svært at forestille sig, hvem spørgsmålet skulle være interessant for. Læsere af kulørte blade? Dem, der gerne vil vide noget om litteratur? Det blev mere og mere gådefuldt, efterhånden som programmet skred frem. Måske ville man bare slå på det evindelige: Pop er også en slags kunst. Men det er pop ikke, og nu gider vi snart ikke høre mere om det.
Det er kedeligt, at der ikke er nogle ordentlige bogprogrammer på de store kanaler. I nødens stund må man søge til DK4, som siden 1994 har kørt stødt og roligt med Jesper Beinov ved roret. Der er kun sjældent skønlitteratur på programmet, men i det mindste er tilgangen til de udvalgte fagbøger ordentlig og sober. Søndag kunne man høre et overordentligt interessant interview med Jan Lindhardt, som har skrevet en bog om de syv dødssynder. Gerrighed, som er en af vor tids dyder (man kan undskylde næsten alt med sin egen gerrighed), var nemlig engang en dødssynd. I dag har vi knap nok nogen dødssynder. Det var et overmåde interessant program af den slags, der både er tankevækkende og oplysende, og da det var slut, kunne man endnu tydeligere mærke, hvad alt det andet Casper Christensen-halløj egentlig er: Spild af tid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her