Læsetid: 3 min.

Mens affaldet vokser

Der er bred politisk enighed om, at vi skal smide mindre væk. Men både nuværende og forhenværende regeringspartier giver sig god tid
12. marts 2002

Regeringen vil ikke gøre noget hurtigt for at standse væksten i affaldsmængderne. Affaldet voksede med syv procent fra 1999 til år 2000. I år 2020 vil der være 27 procent mere affald, hvis ikke man tager nye initiativer, skønner Miljøstyrelsen.
Ved en debat i Folketinget i går, blev beslutningen om en ny strategi udskudt til maj 2003.
Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Kristeligt Folkeparti støttede en vedtagelse, der pålægger miljøminister Hans Chr. Schmidt at give en redegørelse i maj i år – men giver ham et år mere til at lave en strategi for at stabilisere mængerne, begrænse stigningen i affald fra industri og serviceerhverv og målrette initiativerne, især mod begrænsning af de mest skadelige stoffer i affaldet.
Kun SF og Enhedslisten var imod.

Ikke flere skibakker
Der er stor vækst i affaldet fra industri og serviceerhverv. Fra husholdningerne er det især mængden af storskrald, altså kasserede forbrugsgoder, der vokser, sagde Hans Christian Schmidt.
I modsætning til direktør Bjørn Lomborg på det nyoprettede Institut for Miljøvurdering, der synes, at skibakker, anlagt på affaldsbjerge er en glimrende ide, så Hans Christian Schmidt affald som »ressourcer, der er på vej til at gå til spilde«.
»Forebyggelse af, at affald opstår, skal have højest prioritet,« sagde han.
Men der skal skelnes mere mellem de forskellige typer af affald, og indsatsen skal koncentreres mere om bedre frasortering af de miljøfarlige stoffer, mindre spild i produktionen og forlænget levetid for produkterne, sagde han.
Både Hans Chr. Schmidt og Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo antydede, at regeringen måske vil hæve nogle af afgifterne på affald og til gengæld sænke andre.
Regeringens udvalg om grøn markedsøkonomi vil se nærmere på, hvordan man kan fremme ressourcebevidstheden, sagde Hans Chr. Schmidt.

Ikke mere plads i husene
Kristeligt Folkepartis ordfører, Ole M. Nielsen, var tilfreds med regeringens forsikringer, selv om han personligt er mere kritisk over for det voksende private forbrug:
»Mængden af storskrald vokser, fordi vi køber så meget ind, at husene ikke kan rumme alle de varige forbrugsgoder. Tendensen til at løse problemet ved at bygge husene større er aftaget, derfor vokser storskraldet,« sagde han.
Ole M. Nielsen går ind for en lovgivning, der giver virksomhederne pligt til at tage varernes emballage tilbage og genbruge den. Venstres Eyvind Vesselbo lovede at »se på det«.

Hvordan, egentlig?
SF og Enhedslisten var alt andet end tilfredse.
»Det er en syltekrukke,« mente Kjeld Albrechtsen.
Jørn Jespersen fra SF forsøgte igen og igen at få miljøminister Hans Chr. Schmidt og formanden for miljøudvalget Eyvind Vesselbo til at svare på, hvordan de kan love at standse væksten i affald, øge genbruget og sikre en bedre sortering så de skadelige og giftige stoffer begrænses, når regeringen samtidig vil skære kraftigt ned på de i forvejen utilstrækkelige aktiviteter i Miljøstyrelsen: Juridisk rådgivning og vejledning til virksomheder og borgere, grønne indkøb, Den Grønne Fond, livscyklus- og risikovurdering, kemikalieområdet osv.
»Forslaget til vedtagelse er blottet for oplysning om virkemidlerne,« sagde Jørn Jespersen.
Hans Chr. Schmidt nægtede at svare på spørgsmål om prioritering af opgaverne i Miljøstyrelsen før finansloven er forhandlet færdig og endeligt vedtaget.
Pernille Blach Hansen balancerede mellem kritik af den »alarmerende« stigning og ros til den tidligere regerings »gode initiativer«.
Hun forsøgte at dreje diskussionen til et spørgsmål om privatisering af erhvervsaffald.
Men både Eyvind Vesselbo og Hans Chr. Schmidt afviste, at regeringen på nuværende tidspunkt har nogen overvejelser om en sådan privatisering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her