Læsetid: 3 min.

Mytteri på Statens Museum

Det faglige niveau er svækket, og ledelsesformen har udviklet sig i stadig mere autoritær retningmed Allis Helleland som direktør, skriver museets 11 inspektører i et åbent brev
22. marts 2002

Kritikken af Allis Helleland forstærkes. I et åbent brev til pressen undsiger de 11 inspektører på Statens Museum for Kunst direktør Allis Hellelands ledelse af museet.
»Som forskere på Statens Museum for Kunst må vi udtrykke vores dybe bekymring for den unødigt voldsomme, faglige nedprioritering, som museets direktør Allis Helleland hermed vil gennemføre,« skriver museumsinspektørerne.
Brevet er en reaktion sparerunden tidligere på ugen, hvor 16 medarbejdere blev fyret. Museumsinspektørerne protesterer over Allis Hellands plan for, hvordan finanslovens besparelse på ti millioner kroner i perioden frem til 2005 skal føres ud i livet.
Det gælder blandt andet beslutningen om at lægge Kobberstiksamlingen ind under Maleri- og Skulptursamlingen og at fyre hele det faglige personale i Afstøbningssamlingen.
Pressemeddelelsen kommer blot én dag efter, at museets 11 inspektører i et brev til Allis Helleland gav de udtryk for, at de ikke længere har tillid til de beslutninger, hun træffer som museets direktør og kunstfaglige leder.
I gårsdagens åbne brev til pressen går inspektørerne imidlertid længere i deres kritik af museumsdirektøren. Kritikken udvides fra den nuværende sparerunde til en mere generel afstandtagen fra direktør Hellands ledelsesform og faglige dømmekraft:
»Igennem de senere år har vi måtte iagttage, at mulighederne for at opretholde et rimeligt fagligt niveau er svækket. Som forskere med fagligt ansvar for hvert vores samlingsområde, har vi gennem de senere år oplevet en tiltagende tilsidesættelse af vores faglighed og kompetence.«
Og videre:
»I takt med en stigende bureaukratisering synes ledelsesformen at have udviklet sig i en mere og mere autoritær retning. Helt centrale områder for museumsdriften, som f.eks. erhvervelser og udstillinger, bliver i stigende grad dikteret af direktøren uden nogen forudgående dialog,« skriver inspektørerne.

’Priviligerede forskere’
Allis Helleland er overrasket over den voldsomme kritik – og at den kommer netop fra museets kunstfaglige repræsentanter.
»Vi har andre medarbejdergrupper, der er blevet ramt hårdere. Jeg har netop gjort, alt hvad jeg kunne for at skåne det kunstfaglige miljø. Der er således ikke blevet sparet en krone i hverken Malerisamlingen eller Kobberstiksamlingen, der er museets kerneområder,« siger Allis Helleland til Information Heller ikke kritikken af den autoritære ledelsesform, genkender hun.
»De aner ikke, hvor godt de har det. De kunstfaglige medarbejdere har fået lov til at lave de mest fantastiske forskningsprojekter og store millionudstillinger – ingen andre kunsthistorikere i landet har så priviligerede forhold og så stor frihed som dem her i huset,« siger hun og tilføjer, at hun vil mødes med inspektørerne hurtigst muligt for at drøfte det kunstfaglige niveau på museet.

Mundkurv til ansatte
I forbindelse med fyringsrunden har Allis Helleland givet medarbejderne mundkurv på. Direktøren har indskærpet over for museets ansatte, at kun hun må udtale sig om sagen.
Den fyringsramte leder af Afstøbningssamlingen, Jan Zahle, er derfor ikke meget for at udtale sig til Information, men om hvorfor Afstøbningssamlingen er vigtig, siger han alligevel:
»Med gibsafstøbningerne kan man vise det bedste, og ikke bare det, som man kan få fat på. Samlingen rummer de mest sublime europæiske kunstværker og samler essensen af den europæiske tænkning og kulturhistorie,« siger Jan Zahle.
Besparelserne på Afstøbningssamlingen er ifølge medarbejderne en de facto nedlæggelse.
Planen indebærer, at samtlige fem ansatte fyres og åbningstiden begrænses til sidste onsdag i hver måned fra kl. 10-15.

Gamle planer
Både barberingen af Afstøbningssamlingen og sammenlægningen af Kobberstiksamlingen med samlingen for maleri og skulptur har Allis Helleland foreslået flere gange, siden hun tiltrådte som direktør i 1994 – senest for et år siden.
Det får museumsinspektørerne til at skrive, at Helleland »i ly af regeringens sparekrav« gennemfører omorganiseringer, som »tidligere er blevet forkastet med en faglig begrundelse«.
Det afviser Helleland med henvisning til, at det er den mest smertefri måde at opfylde regeringens sparekrav.
Som begrundelse for besparelserne på Afstøbningssamlingen har Allis Helleland skrevet til de ansatte, at »den klassiske arkæologi er i periferien af museets kerneområde«.
Den forklaring undrer man sig over blandt museets medarbejdere, fordi Afstøbningssamlingen ikke er en antiksamling, men spænder over hele den europæiske kulturhistorie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her