Læsetid: 3 min.

Øretævernes holdeplads

AAR’s ledelse har altid været præget af strid og splittelse, og den nuværende konflikt er båret af få stridslystne medarbejdere, siger ledelsen
23. marts 2002

Turbulens
AAR’s direktør, Ulrik Linvald vil ikke afvise, at der har været problemer i samarbejdet mellem medarbejdere og ledelse. Men det er ifølge direktøren ikke noget nyt i organisationen.
»Der har været problemer mellem medarbejderne og direktørene i flere år i denne forening,« siger
AAR’s direktør, Ulrik Linvald.
Han forklarer det med, at organisationen er inde i en meget turbulent tid.
»Vi er inde i en voldsom udviklingsproces i fagforeningen lige for tiden, og det går stærkt. Vi har et aktivt politisk system, som gerne vil have udvikling og den er jeg som direktør ansvarlig for. Det har skabt visse samarbejdsproblemer med nogle af de medarbejdere, der har arbejdet på sekretariatet i mange år. Og jeg har selv en del af ansvaret for disse samarbejdsproblemer – det vil jeg ikke afvise,« fortsætter Ulrik Linvald.
Den slags problemer har AAR været hærget af i mange år, forklarer foreningens tidligere formand, Axel Bendtsen, der i sin tid ansatte Ulrik Linvald:
»AAR har desværre haft de her problemer i snart 20 år. Der har været kritik af Ulrik Linvald, også i min tid, men den blegner ved siden af den kritik, der har været af tidligere ledere. I den ni års periode jeg var formand, kan jeg kun sige, at det heldigvis begyndte at gå bedre«

Illoyale medarbejdere
Den nuværende formand, Mette Carstad er skuffet over medarbejderne, som hun mener har optrådt illoyalt.
»Min holdning til konflikten er, at den har været under lavmålet og har været rejst af ganske få mennesker, der har haft lyst til at lave ballade. De mennesker, vi har ansat i sekretariatet, er vores medarbejdere. De skal loyalt arbejde for den politik som bliver besluttet af os politikere«
Mette Carstad giver heller ikke ret meget for den konkrete kritik, som medarbejderne kom med i et klagebrev i maj sidste år. Klagen gik blandt andet på, at direktøren var en dårlig leder med et voldsomt temperament, der skabte et dårligt psykisk arbejdsmiljø.
»Direktøren er en speciel personlighed, men det var lidt mærkeligt, at de først opdagede, at han var håbløs at arbejde sammen med efter syv år og samtidig med, at en af medarbejderne fik en advarsel.« Men selv om klagen er meget personlig i sin kritik, er det heller ikke nyt for Mette Carstad.
»Det er ingenting i forhold til, hvad de har skrevet til tidligere direktører«
Axel Bendtsen kan heller ikke forstå den meget hårde kritik, der allerede blev fremsat mens han var formand:
»Hvis det var klart, at der var en håbløs ledelse, og der ikke var noget, der fungerede, hvilken interesse skulle vi så have i at beholde en direktør som Ulrik Linvald?,« spørger den tidligere formand, der fortsætter,
»Han var en fremmed fugl. Han var ikke arkitekt og havde ingen forhistorie herinde (i Arkitekternes Hus, red.) Men han blev jo heller ikke ansat for at være pædagog. Vi ansatte en leder, der kunne det, der skal til, for at lede en lille faglig organisation som vores«

Så det som kampskridt
Den seneste opblussen i konflikten mellem medarbejdere og direktøren kom efter, at alle faglige sekretærer blev varslet afskediget den 20. december. Flere medarbejdere så det som et regulært kampskridt fra arbejdsgivernes side. Selv fremlægger Ulrik Linvald det anderledes. Ledelsen ønskede at genforhandle, hvad de betragtede som en utidssvarende husaftale.
»Af hensyn til Funktionærloven har vi så været nødt til at varsle væsentlige stillingsændringer. Og det kan medarbejderne fortolke på to måder: De kan forholde sig til, at ledelsen vil ændre på deres ansættelsesforhold. Eller de kan tage varslingen som en opsigelse. Og det er der altså nogle, der har gjort. Og det er fuldt legitimt,« forklarer Ulrik Linvald, og Mette Carstad supplerer:
»Det var ikke noget vi syntes var sjovt at gøre, men det var nødvendigt for, at det skulle være juridisk gyldigt. Og de fleste har da også forstået, at der ikke lå noget ondskabsfuldt i det. På nær enkelte, der har haft travlt med at engagere gamle venner og journalister«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her