Læsetid: 3 min.

Opium blomstrer i Afghanistan

I krigens skygge dyrkes der igen opiumvalmuer i stor stil. Kampen mod narko bliver sværere at vinde end den mod Taleban og al-Quaeda
12. marts 2002

I slutningen af måneden begynder bønder i det sydlige Afghanistan at høste opium. Dermed vil Afghanistan bevare titlen som verdens største producent af opium, som kan raffineres til den heroin, der holder millioner af mennesker fanget i misbrug.
Mens Vesten har fået gjort kål på Taleban-styret, så kniber det gevaldigt med den røde valmueblomst. Den vil snart pryde markerne især i provinserne Helmand i Syd og Nangarhar i øst. Det forudser FN’s Narkotika Kontrolprogram (UNDCP) i en ny rapport. FN-organet anslår, at produktionen af opium i Afghanistan kan vokse fra ca. 185 ton i fjor, da Taleban-styret håndhævede et forbud, helt op til 2.700 ton i år. Afghanistan vil dermed igen blive leverandør af omkring tre fjerdedele af al opium.
Misæren skyldes lovløsheden og bøndernes pengepung. Da amerikanerne begyndte at bombe i Afghanistan den 7. oktober i fjor, benyttede en del landmænd muligheden for at så valmuefrø.
Profitten ved opiumvalmuer er langt større end for eksempelvis korn eller hirse.
»Vi er fattige mennesker, og de færreste har ret meget jord. Opium er den afgrøde, som giver flest penge. Ergo dyrker vi den,« siger den afghanske bonde Omar Tut til den engelske avis The Mirror.

Sprængfarligt
I januar udstedte lederen af overgangsregeringen, Hamid Karzai, et forbud mod at dyrke opiumvalmuer. Men regeringen har stort set kun kontrol over hovedstaden Kabul. Og skulle den endelig vælge at håndhæve forbuddet, så vil det vække stor modstand hos lokale krigsherrer og hos den største befolkningsgruppe pashtunerne, der står for hovedparten af opium-produktionen.
»Det er et politisk mareridt. Dette spørgsmål kan ødelægge den skrøbelige fred. Og det udstiller manglen på håndhævelse af lovene i Afghanistan, overgangsregeringens svaghed og Vestens åbenlyse mangel på evne til at gøre noget ved situationen nu og her,« siger en højtstående FN-embedsmand til The Mirror.

Vesten ser tiden an
USA satte igen i februar Afghanistan på den sorte liste over lande, der producerer stor mængder narkotika, og som gør for lidt for at bekæmpe produktion og smugling. Det resulterer normalt i, at USA ingen bistand yder. Men med henvisning til »nationale interesser« har præsident George W. Bush besluttet, at USA fortsat vil bidrage med 300 mio. dollar til landets genopbygning.
De vestlige landes håb er, at man på længere sigt via pres og kontrol kan få skåret drastisk ned i opiumproduktionen.
»Der skal være en politik, hvor man tilbyder bønderne alternativer til dyrkning af valmuer. Vores ønske er at få gennemført sådan en politik hurtigst muligt. Men det kommer til at tage temmelig lang tid,« siger den britiske udenrigsminister Jack Straw til The Mirror.
Afghanistan-ekspert og antropolog Gorm Pedersen siger til Information, at »der er tale om en meget vanskelig problematik, der drejer sig om alt lige fra efterspørgsel på verdensmarkedet til evnen til at styre en politik på området.«
»Det gælder om, at udlandet holder styret fast på sit eget forbud. Og så skal der etableres fornuftige, økonomiske alternativer. Det er jeg sikker på, at både FN og en masse NGO’er (private organisationer, red.) gerne vil bidrage til,« siger Gorm Pedersen, der nævner, at den danske hjælpeorganisation DACAAR har stillet som et krav for at lave i projekter i bestemte områder, at der ikke dyrkes opiumvalmuer. Altså en gulerodsmodel.
»Det er meget vigtigt at gå kritisk til værks i der store genopbygningsarbejde. Det er jo f.eks. en skidt idé at udbygge et kunstvandingssystem, hvis det blot får bønderne til at sige ’fint, så kan vi dyrke flere valmuer’,« siger Gorm Pedersen.

Læs mere på www.undcp.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her