Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

26. marts 2002


Hundreder dør pga. tørke i Afrika
*Tørken, der har plaget det sydlige Afrika i måneder, har udslettet afgrøder i Malawi, Zambia og Zimbabwe og ført til intens hungersnød, der allerede har kostet hundreder af mennesker livet siden begyndelsen af 2002.
I Malawi, hvor der officielt blev erklæret hungersnød 27. februar, er mindst 300 mennesker siden starten af året døde af sult i den centrale og nordlige del af landet.
»Hungersnøden vil vare ved indtil næste år,« siger en repræsentant for Malawis landbrugsministerium, Ellard Malindi, til AFP.
Præsident Bakili Muluzi har appelleret til udenlandske donorer om 182 mio. kr. i fødevarehjælp.

Kommune betalte for boldklubs el
*Farum Kommune betalte sidste år det private aktieselskab Farum Boldklubs el-regning på godt 750.000 kroner. Regningen blev betalt af kommunen på trods af, at der var indgået en kontrakt mellem de to parter hvoraf det fremgik, at boldklubben selv skulle klare el-regningen, skriver B.T.
Ifølge avisen var det kommunen, der som udlejer af Farum Park, skulle betale el-regningen i første omgang. Regningen skulle siden sendes videre til boldklubben. Ifølge klubbens tidligere adm. direktør Jørgen Lindhardt har kommunen dog aldrig sendt rykkere for den manglende betaling.
Farums borgmester Peter Brixtofte var på daværende tidspunkt også formand for boldklubben. Ifølge Lindhardt er det formentlig enten Brixtofte eller tidligere kommunaldirektør Leif Frimand, som har sørget for, at boldklubben ikke blev rykket for den manglende betaling.

USA klar til at træ-ne afghansk hær
*Inden for en måned kan de første soldater i den nye af-ghanske hær være i gang med at blive trænet af amerikanske specialstyrker. Det sagde USA’s forsvarsminister, Dick Cheney, i går.
Ifølge ministeren er planen stadig under forberedelse, men den involverer træning af både enkelte soldater og større delinger i op til 18 måneder. Det overordnede mål er at uddanne et antal afghanske soldater, som derefter skal stå for at opbygge den kommende afghanske hær efterhånden, som den tager form. I øjeblikket er den internationale fredsstyrke i Afghanistans hovedstad, Kabul, under britisk kommando, og ifølge Cheney vil soldater fra såvel Storbritannien som andre lande deltage i træningen.
Finansieringen af træ-ningsprogrammet er dog endnu ikke fastlagt.

Sydkorea-udsen-ding til Nordkorea
*Sydkorea sender i næste måned en særlig udsending til Nordkorea, oplyste Sydkoreas ministerium for genforening i går. Ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap rejser Lim Dong-Won, præsidentens sikkerheds- og udenrigsrådgiver, til Pyongyang i begyndelsen af april, hvor der er en stor kulturfestival i den nordkoreanske hovedstad.
»Besøget er kommet i stand på vores foranledning. Det sker for at ledende embedsfolk fra Syd- og Nordko-rea kan udveksle en vifte af synspunkter,« siger Park Sun-Sook, talskvinde for Sydkoreas præsident, Kim Dae-Jung.
Nordkorea afbrød forbindelser med Sydkorea sidste år i protest mod, hvad nordkoreanerne kaldte USA’s fjendtlige politik over for regeringen i Pyongyang.

Våbenhandel i hårdknude
*Danmark og flere andre NATO-lande befinder sig i et dilemma: USA opfordrer landene til at anskaffe et avanceret præcisionsbombesystem, hvis de i fremtiden vil deltage fuldt ud i fredsskabende bombekampagner. Men
USA’s magtfulde National Security Agency nægter at frigive de nødvendige tophemmelige koder, der skal til, for at det foreslåede system, kaldet JDAM, kan bruges, skriver Jyllands-Posten.
Under sin ceremonielle afskedsrejse til USA mødtes afgående forsvarschef general Christian Hvidt for en uge siden med den amerikanske forsvarschef, R. B. Myers, for at løse problemet.
Hvad Hvidt fik ud af sit møde, vil Forsvarskommandoen ikke oplyse.
Ifølge et internt arbejdspapir, som forsvarschefen havde med, er troen på en løsning ikke stor. Alternativet kan være, at Danmark i stedet må købe et ringere system, der bliver otte-ti gange dyrere svarende til måske et par milliarder kroner.

Akademikere siger ja til OK2002
*Statsansatte jurister, magistre og civiløkonomer i Akademikernes Centralorganisation (AC) har netop stemt ja til deres overenskomst ved en urafstemning.
Overenskomsten blev indgået for samtlige 175.000 statsansatte i januar, og siden har både Statsansattes Kartel, Statstjenestemændenes Centralorganisation og nu altså også AC takket ja til de nye løn- og ansættelsesforhold.
AC har omkring 40.000 statsansatte medlemmer, men på grund af de særlige afstemningsregler i organisa-tionen er der ingen præcis opgørelse over, hvor mange af de stemmeberettigede, der har afgivet deres stemme.
Dog ligger det klart, at resultatet var et overvældende ja til forliget, idet det, der svarer til 90 procent af de statsansatte AC’ere, har takket ja til forliget, mens hver tiende har afvist forliget.

IG Metall etablerer advarselsstrejker
*De tyske metalarbejderes magtfulde fagforbund, IG Metall, løftede i går pegefingeren over for arbejdsgiverne i de aktuelle overenskomstforhandlinger og gennemførte en række advarselsstrejker i den østlige del af Tyskland.
IG Metall har krævet lønstigninger på 6,5 procent, hvilket fra flere sider vurderes som et alt for højt krav på baggrund af Tysklands høje arbejdsløshed på omkring fire millioner personer. Arbejdsgivernes sammenslutning Gesamtmetall har indtil nu kun tilbudt lønstigninger på to procent.
Det ventes, at IG Metall i slutningen af næste måned vil gennemføre afstemninger blandt fagforbundets medlemmer, om hvorvidt der skal iværksættes reelle strejker, hvis der ikke er udsigt til et gunstigt resultat af lønforhandlingerne.

Leder vil forlænge Kabul-FN-mandatet
*Lederen af den internationale sikkerhedsstyrke for Afghanistan (ISAF) erklærede i går, at han bakker op om ønsket om at forlænge FN-styrkens mandat, som under den nuværende beslutning udløber i juni.
»Det ville gøre det hele meget kompliceret, hvis ISAF-mandatet udløber lige på det tidspunkt, hvor man indleder loya lirga,« sagde general John McColl med henvisning til det traditionelle råd af ældre, der i juni skal udpege en overgangsregering for de kommende 18 måneder. Den nuværende midlertidige regering under Hamid Karzai er indsat for en seks måneders periode.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her