Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

14. marts 2002


Mugabe vinder trods protester
*Præsident Robert Mugabe blev i går genvalgt til yderligere seks år ved magten i Zimbabwe, da resultatet af præsidentvalget i weekenden blev offentliggjort. Men det skete efter en omstridt valghandling, som bliver kraftigt fordømt af både valgobservatører, oppositionen og en lang række lande i Vesten, men som får stor ros af Zimbabwes afrikanske nabolande. USA’s officielle reaktion var i går, at valget og valghandlingen har været »fundamentalt forfejlet«. Zimbabwe har ignoreret landets forpligtelse til at gennemføre en fri og retfærdig valghandling, erklærer amerikanerne. Og de fleste andre lande i vesten anslog den samme tone i deres umiddelbare kommentarer.

Scharping udsat for massiv kritik
*Lederen af de tyske soldaters forbund, oberst Bernhard Gertz, fremsatte i går en hård kritik af forsvarsminister, Rudolf Scharping, som han kaldte en totalt handlingslammet politiker. Kritikken kom efter, at en rapport havde dokumenteret, at den tyske hær på mange områder er overbelastet på grund af for mange missioner i udlandet. Gertz, der tidligere har langet kraftigt ud efter Scharping, sagde til den tyske tv-station ARD, at forsvarsministerens manøvremuligheder er stærkt indskrænkede, da alle anser ham for at være en politiker på vej ud.

Grusom ærgrelse i K over V-veto
*De Konservative ærgrer sig voldsomt over, at regeringspartneren Venstre har sat hælene i over for at hæve hastighedsbegrænsningerne på visse motorvejsstrækninger.
Det siger den konservative retsordfører, Helge Adam Møller, der oplyser, at partiet havde foretrukket, at regeringen trods alt var gået i gang med at hæve hastighedsbegrænsningerne visse steder.
»Det ærgrer mig grusomt – og det ærgrer hele den konservative folketingsgruppe grusomt – at Venstre ikke vil være med til at tage det forslag, der var godkendt i regeringen – og som gik et stort skridt ad den rigtige vej,« siger Helge Adam Møller.

København værst ramt af politifejl
*Når en undersøgelse viser, at der er fejl i hver fjerde politirapport i København, så er der grund til, at alle i systemet overvejer, om kvaliteten er i orden. Men formanden for Foreningen af Politiledere i Danmark, kriminalinspektør Kristian Skovhus, mener ikke, at provinsen er lige så hårdt ramt.
»Jeg vil ikke sige, at vi slet ikke kender til problemet. Men politiet i København har en større uddannelsesopgave, fordi de har så mange helt unge politifolk. Når folk kommer ud til de mindre kredse i provisen, har de typisk flere års erfaring,« siger Kristian Skovhus.
Det er en omfattende intern undersøgelse af 1.500 sager fra Københavns Politi, som viser, at der er fejl i 25 procent af sagerne.

Narko-behandling er slået fejl
*Trods en massiv indsats fra det offentlige hænger over 98 procent af de danske narkomaner fast i deres stofmisbrug. Blot 114 af 8.215 narkomaner blev stoffri i år 2000. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen, der for første gang har opgjort resultaterne af behandlingen, som årligt koster samfundet over 500 mio. kr., skriver Dagens Medicin på sin hjemmeside.
Det tyder ifølge socialoverlæge Peter Ege, København, på, at den sociale indsats over for stofmisbrugerne er slået felj, og dermed er behandlingen med til at fastholde stofmisbrugerne i samme sociale status som aktive stofmisbrugere.

Bæredygtighed afgørende for VK
*VK-regeringen holder fast i ambitionerne fra EU-topmødet i Gøteborg om at afkoble økonomi og miljø samt sætte bæredygtighed højt på miljødagsordenen. Det lovede miljøminister Hans Christian Schmidt (V) efter et samråd i Folketingets miljøudvalg i går.
Holland og Sverige vil, som omtalt i Information i går, have spørgsmålet om en bæredygtig udvikling i EU højt på dagsordenen under EU-topmødet i Barcelona, og miljøministeren oplyser, at Danmark har det samme ønske.
Hans Christian Schmidt mener, at det er »utrolig vigtigt« at få en strategi omkring bæredygtigheden på plads.

’Hjemmestyret må have styr på driften’
*»Stop væksten i driftsudgifterne. Ellers er hjemmestyret nødt til at forhøje skatten,« advarer formanden for det rådgivende udvalg vedrørende Grønlands økonomi, tidligere overvismand, professor Christen Sørensen, der tirsdag afleverede udvalgets årlige beretning om den økonomiske situation i landet. Han siger samtidig, at det er nødvendigt, at hjemmestyret prioriterer sine driftsudgifter, hvis der skal skabes vækst.

Lovstramning for prostitutionskunder
*Der er optræk på Christiansborg til en lovstramning over for kunder til unge prostituerede under 18 år. Regeringen overvejer at fremsætte et lovforslag herom. Og det er der bred politisk velvilje overfor, både til højre og venstre i folketingssalen.
I dag kan prostitutionskunder straffes med bøde, hæfte eller fængsel i op til to år for at have betalt sig til samleje med unge under 18 år, forudsat at den unge »helt eller delvist ernærer sig ved prostitution«, som der står i loven.
Justitsmininister Lene Espersen (K) oplyser til Politiken, at regeringen overvejer at stramme lovparagraffen, så en kunde kan dømmes for at have modtaget en hvilken som helst seksuel ydelse.

SiD vil selv undersøge overpriser
*SiD iværksætter nu en intern undersøgelse af forbundets forretninger med sit eget byggefirma, J&B Entreprise, hvor forbundsformand Poul Erik Skov Christensen er bestyrelsesformand.
Det sker, efter at Ritzau i går kunne afsløre, at SiD ifølge interne og fortrolige bestyrelsespapirer har betalt overpriser for byggeopgaver udført af J&B Entreprise. Men allerede inden undersøgelsen overhovedet er kommet i gang, afviser Poul Erik Skov Christensen anklagerne.
»Det er nogle hårde beskyldninger, og jeg må sige, at jeg afviser dem.«

Friskole frataget tilskud
*Undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) besluttede i går, at Ibn-Sina Friskole i København skal have frataget sit statstilskud, fordi skolens undervisning ikke lever op lovens krav. Den muslimske Friskole vil derfor fra slutningen af marts miste sit statslige tilskud på 6,1 mio. kr., oplyser Undervisningsministeriet.
Skolen har blandt andetstort lærerfravær og derfor meget svært ved at sikre en tilstrækkelig sammenhæng og kontinuitet i undervisningen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her