Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

9. marts 2002


Nettet strammes om SiD-toppen
*Nettet strammes om SiD-toppen i sagen om nu afdøde Willy Strube og hans svindel med medlemmernes penge.
Ifølge Ritzau har flere personer med forbindelser til Specialarbejderforbundet henvendt sig til politiet med viden, der underbygger udsagnet fra afdøde Willy Strubes makker, Ole Iversen.
Ole Iversen forsynede for kort tid siden Københavns Politi med navnene på SiD-folk, der angiveligt har deltaget i misbruget, og her tog man anklagerne så alvorligt, at efterforskningen blev udvidet.
Ifølge Ritzaus oplysninger er mindst otte personer, som Ritzau kender navnene på, bragt i spil i politiets efterforskning. Fire er ikke længere i SiD – de resterende fire sidder alle i dag centralt placeret i SiD-toppen.
For de otte personer, som ikke tæller den nuværende forbundsformand, Poul Erik Skov Christensen, gælder det, at de angiveligt enten var fuldt ud vidende om svindelen eller selv deltog aktivt i den.

Ny fond for truede etniske kvinder
*Integrationsminister Bertel Haarder (V) har sagt ja til at støtte driften af en fond for truede og voldsramte kvinder med udenlandsk baggrund.
Kontant vil hans ministerium berige fonden med 3,2 millioner kroner om året. Pengene kommer fra en sats-puljebevilling på 10 millioner kroner.
Fonden, der er nedsat af Foreningen Broen, skal hjælpe kvinder mellem 18 og 25 år med udenlandsk baggrund og uden børn med et andet sted at bo, hvis de forfølges. Netop denne gruppe af kvinder risikerer at havne i tvangsægteskaber.

Internationalt center i høring
*VK-regeringen har sendt sit lovudkast om et nyt Dansk Center for Internationale Studier og Menneskerettigheder i høring. Udkastet er sendt til 125 organisationer, myndigheder og andre, som så kan komme med ændringsforslag til udenrigsminister Per Stig Møllers (K) ideoplæg, før regeringen fremsætter sit lovforslag.
Løsningen er blevet, at der etableres et uafhængigt Dansk Center for Internationale Studier og Menneskerettigheder, som får to institutter under sin paraply: et Institut for Internationale Studier og et Institut for Menneskerettigheder. Det sidste er en videreførsel af menneskeretscentret.

Grækenland blokerer
*Det gamle fjendskab mellem ærkerivalerne Grækenland og Tyrkiet truer med at spænde ben for den militære debut for EU-landenes kommende indsatsstyrke.
Styrken blev erklæret delvis operationsklar af EU-landenes ledere i december i fjor, og en række medlems-lande er ivrige efter, at EU-styrken skal overtage NATO’s militæroperation i Makedonien.
Men det forudsætter, at EU kan få en aftale med NATO om at den europæiske styrke kan låne udstyr og tropper af NATO, og en sådan aftale har Grækenland blokeret for i flere måneder.

Kohl forbliver i arkivet
*Helmut Kohls Stasi-papirer må ikke udleveres til journalister eller til historisk forskning. Det bestemte den tyske forvaltningsret i går.
Den østtyske efterret-ningstjeneste samlede i årenes løb 2.500 ark papir med observationer og telefon-
afhøringer af den tidligere vesttyske kansler. Efter genforeningen kunne journalister og forskere med lovgivningens hjælp få lov til at studere papirerne i Stasis arkiver – og det var Kohl ikke interesseret i. Han påpegede, at informationerne var indsamlet ulovligt, og at ofre for Stasis spionage ikke skulle gøres til ofre én gang til af pressen.
Forvaltningsretten dom er særdeles omstridt, fordi den indskrænker 10 års åbenhed i bearbejdningen af DDR-tiden.

Problematisk udlændinge-udspil
*FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, finder det »problematisk«, at regeringen vil give nye flygtninge en starthjælp, som er lavere end kontanthjælp, i syv år. Derfor har UNHCR bedt regeringen forklare, hvordan forslaget rammer henholdsvis flygtninge og danske statsborgere.
Det siger pressetalsmand Anke Eriksson fra UNHCR's regionale kontor i Stock-holm til Ritzau. FN's Flygtningehøjkommissær, Ruud Lubbers, drøftede allerede i januar i København regeringens planer for en ny udlændingepolitik med integrationsminister Bertel Haarder (V).
UNHCR er blandt andet bekymret over, at flygtninge først får fuld kontanthjælp og permanent ophold efter syv år.
EU forhandler fælles asyl-regler med en tidsfrist på fem år, påpeger Anke Eriksson.

Sharon opgiver krav om ro
*Israels ministerpræsident, Ariel Sharon, sagde i går, at han er parat til forhandlinger om en våbenhvile med palæstinenserne, selv om parterne fortsat er involveret i kampe.
Med sin udtalelse opgiver Sharon tilsyneladende sit krav om ro i regionen i en uge, før han vil forhandle med palæstinenserne.
»Jeg troede, vi kunne nå en periode med ro før en egentlig våbenhvile. Men vi oplever en krigssituation og forhandlinger om en våbenhvile vil ske, mens der fortsat er kampe,« sagde Sharon til israelsk tv.Artikel forsiden

Svækkede, men ikke knækkede
*Al-Qaeda og Talebans modstand mod den amerikansk-ledede offensiv i det østlige Afghanistan er svækket, efter at det er lykkedes de allierede styrker at afskære forsyningsruter, der er blevet benyttet af de muslimske soldater, oplyste amerikansk militær i går.
Men hidtil har ikke en eneste af al-Qaeda- eller Taleban-soldaterne overgivet sig til fjenden under det, de allierede beskriver som den største offensiv under hele den amerikansk-ledede krig i Afghanistan.

Verdensbank yder Argentina lån
*Verdensbanken meddelte i går, at den vil yde det kriseramte Argentina et lån på 860 millioner kroner til at imødegå tiltagende sociale problemer i landet.
Lånet fra Verdensbanken er det første større lån fra en international organisation, siden den økonomiske krise i det sydamerikanske land blev akut kort før jul.

Informationretter
*I fredagsavisen er vi ved en fejl kommet til at skrive, at Sportsfolk er skrevet af Flemming Kyed. Den rigtige skribent bag fredagens sportsfolk er Torben Bille. Information beklager fejlen.Red.

*I gårsdagens I2 oplyste vi, at feminismeantologien ’De røde sko’ koster 417 kr. Den koster kun 248 kr. Information beklager fejlen.Red.

Nej til skibakker
*»Det er en fremragende idé at bruge en lille bitte del af vor klode som losseplads, som man kan overdække og anlægge en skibakke på,« sagde direktør Bjørn Lomborg, Institut for Miljøvurdering, for nylig til det tyske blad Der Spiegel. »Hvis det er citeret korrekt, så er jeg ikke enig,« siger miljøminister Hans Christian Schmidt. Regeringens politik er at stabilisere mængden af affald og udnytte det til genanvendelse og forbrænding, siger han.es

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her