Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

8. marts 2002


Fire fængslet i kvindehandel-sag
*Fire formodede bagmænd i en sag om organiseret menneskesmugling og prostitution blev i går efter et grundlovsforhør i Aalborg varetægtsfængslet i 14 dage. De er sigtet for at have smuglet kvinder fra Thailand til prostitution i Danmark.
Det er frygten for, at de fire stikker af, ødelægger spor eller påvirker vidner, som begrunder tilbageholdelsen, oplyser politifuldmægtig Mette Halgaard. Derudover er fire kvinder tilbageholdt efter udlændingeloven. Politiet er nu i gang med at undersøge, om kvinderne kan blive i Danmark eller skal sendes retur til Thailand.
I alt 10 adresser med massageklinikker blev onsdag ransaget i byerne Aalborg, Brønderslev, Hammerum ved Herning, Videbæk og Bording. I første omgang blev 19 anholdt, men de 11 er siden løsladt.

Mere vold i Mellemøsten
*En palæstinenser sprængte i går sig selv i luften ved indgangen til en jødisk bosættelse på Vestbredden, og ni andre blev såret, heraf én alvorligt. Senere angreb israelske kamphelikoptere en palæstinensisk sikkerhedsbygning i fygtningelejren Jabalya i det nordlige Gaza.
Selvmordsattentatet kom, efter at israelske soldater tidligere på dagen under angreb i byen Tulkarem på Vestbredden og mod to flygtningelejre havde dræbt seks palæstinensere. Den israelske hær benyttede såvel krigsskibe som jagerfly under angrebet.
En syvende palæstinenser blev dræbt et andet sted på Vestbredden, mens to blev dræbt i Gaza.

Læge-protest mod forslag fra DF
*De danske læger vil nægte at foretage helbredsundersøgelser på asylansøgere, hvis et forslag fra Dansk Folkeparti bliver vedtaget. Det siger formanden for Lægeforeningens etiske udvalg, Hanne Mollerup, til Dagens Medicin.
Folketinget skal om kort tid behandle forslaget om tvungen undersøgelse af asylansøgere og personer, der søger opholds- og arbejdstilladelse i Danmark. Forslaget indebærer blandt andet, at personer, der nægter at lade sig undersøge, bliver nægtet indrejse eller udvises.
»Der er overhovedet ikke tale om et sundhedsfagligt problem, men udtryk for politisk vendetta mod flygtninge og indvandrere i Danmark. Vi kan ikke som læger deltage i tvangsundersøgelser af flygtninge, når der ikke er tale om et reelt problem. Derfor er det vores indstilling til hovedbestyrelsen (i lægeforeningen red.), at vore medlemmer skal nægte at udføre arbejdet, hvis Folketinget vedtager at indføre tvangskontrol,« siger Hanne Mollerup.

Kølebranche vil udfase drivhusgasser
*Få dage før miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) kommer med et udspil til begrænsning af brugen af det kemiske stof HFC i køleanlæg, erklærer kølebranchen sig parat til at overgå til naturlige kølemidler.
Fra Danske Køledage – en kombineret konference og messe i Odense – hedder det, at kølebranchen har nedsat en arbejdsgruppe, som i tæt samarbejde med Miljøstyrelsen skal udarbejde en handlingsplan for udfasning af brugen af det kemiske stof, der virker som drivhusgas, hvis det slipper ud af køleanlæggene.

Sjursen vil stoppe soldatersex
*Kristeligt Folkepartis formand, Jann Sjursen, opfordrer ligestillingsminister Henriette Kjær (K) til at lave et etisk kodeks for udsendte for den danske stat.
Ifølge Jann Sjursen skal en såkaldt business-med-bukser-på kodeks forbyde danskere, som er officielt udsendt, at købe seksuelle ydelser under udstationeringen eller besøget i udlandet.
Jann Sjursens forslag kommer efter gentagne historier i bl.a. Information om, at for eksempel danske soldater udstationeret på Balkan i vid udstrækning benytter sig af prostituerede under udstationeringen og dermed bidrager til mafiaøkonomien, som står bag prostitutionsmiljøet.

Verdensbank: Øg udviklingshjælp
*Verdensbankens chef, James Wolfensohn, kritiserede onsdag verdens rige lande for at være for fedtede med deres bistandsbudgetter og opfordrede dem til hurtigt at yde lån til verdens fattigste lande.
»Hvis vi skal have et nyt fællesskab til at fungere, er vi nødt til at afspejle udviklingslandenes egne bestræbelser med en gradvis forøgelse af hjælpen,« sagde han i en tale forud for FN’s internationale konference om uviklingsbistand i Monterrey, Mexico den 18.-22. marts.
Wolfensohn foreslog, at verdens rige lande gradvist øger den økonomiske hjælp, således at den om fem år årligt stiger med 50 milliarder dollar (425 mia. d.kr.) om året. Det vil kun koste de rige lande 0,2 procent mere, og det kan halvere verdens fattigdom inden år 2015, vurderede Verdenbankens chef.

Mor til terror-fange går til højesteret
*Moderen til en britisk statsborger, der holdes fanget på den amerikanske flådebase Guantanamo på Cuba beskyldt for at have kæmpet sammen med terrornetværket al-Qaeda i Afghanistan, gik onsdag til den britiske højesteret for at tvinge Storbritanniens udenrigsminister, Jack Straw, til at sørge for, at hendes 22-årige søn får sin sag prøvet ved en juridisk domstol.
Anklagen lyder på overtrædelse af menneskerettighedsloven af 1998 for »hjælp og meddelagtighed« i USA’s ulovlige tilbageholdelse af fanger mod FN’s retningslinjer.

Centralbanken: Uændret rente
*Den Europæiske Central Bank (ECB) meddelte efter et møde i går, at den toneangivende rente forbliver uændret på 3,25 procent. Beslutningen var ventet af mange økonomiske eksperter.
Dermed har renten været uændret siden 8. november sidste år, hvor den blev sænket med 0,50 procentpoint til de nuværende 3,25 procent.

Gifteforbud mod voldelige mænd
*Norske krisecentre for voldsramte kvinder kræver, at voldelige mænd ikke får lov til at gifte sig. Det norske Utlendingedirektoratet støtter forslaget og vil advare udenlandske kvinder mod voldelige norske mænd. Det skrev avisen Aftenposten i går med henvisning til en ny undersøgelse.
De norske krisecentre rejser kravet, efter at stadig flere udenlandske kvinder søger hjælp og beskyttelse mod deres voldelige norske mænd. I fjor bestod 11 procent alle nyindgåede ægteskab af en norsk mand og en udenlandsk kvinde.

Information retter
*Det konservative medlem af økonomiudvalget i Københavns Amtsråd, Lars Abel, blev fejlagtigt i gårsdagens Information benævnt Lars Kabel. Vi beklager.Red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her