Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

6. marts 2002


Jødisk modterror i Jerusalem
*Et bombeangreb mod en skole i et arabisk kvarter i det østlige Jerusalem skabte i går frygt for nye blodige sammenstød mellem israelere og palæstinensere. En hidtil ukendt jødisk gruppe, som kalder sig »Hævn for Børnene«, tog ansvaret for bombeangrebet. Tre elever og en lærer ved skolen blev kvæstet. Men attentatet kunne være blevet meget mere blodigt, hvis to andre bomber på skolen var eksploderet. De to bomber blev fundet af politiet og uskadeliggjort.
Den syriske præsident, Bashar al-Assad, skiftede i går mening og støtter nu det saudiarabiske fredsforslag, der tilbyder Israel normaliserede forbindelser til den arabiske verden, mod at Israel trækker sig ud af de besatte områder.

Ingen integration uden stramninger
*Regeringen krævede i går, at partier, der vil være med i et forlig om bedre integration, skal stemme for stramninger i udlændingeloven. Dermed er den sandsynligste udgang et forlig med Dansk Folkeparti, fordi Socialdemokratiet har afvist de fleste forslag om stramninger.
Det fastslog integrationsminister Bertel Haarder (V), da han i går præsenterede regeringens udspil om integration sammen med beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Biblioteksstøtten lægges om
*Kulturminister Brian Mikkelsen (K) fandt i går en ekstra pose penge til de danske forfattere i striden om de såkaldte biblioteksafgifter. Den samlede pulje øges med 10 mio. kr. fra tipsmidlerne, men der vil stadig være tale om en samlet nedskæring på otte mio. kr. Kulturministeren vil dog indføre en bagatelgrænse, så forfattere, der kun er berettiget til at modtage 5.000 kroner i støtte, ikke længere skal modtage noget. 13.000 forfattere slettes dermed af listen. Nyordningen indebærer, at alle, som er berettiget til at modtage bibliotekspenge, får seks procent mere, oplyste ministeren.

Studehandel sikrer menneskeretscenter
*En aftale om fremtiden for det danske menneskerettighedscenter kom i går i stand mellem VK-regeringen og Dansk Folkeparti, og regeringen har dermed sikret sig fortsat opbakning fra Dansk Folkeparti til finanslovforliget.
Menneskerettighedscentret overlever med en uafhængig bestyrelse, men centerdirektør Morten Kjærums stilling bliver genopslået, så han skal søge den på lige fod med andre. Og samtidig nedlægges Nævnet for Etnisk Ligestilling. Artikel side 10

Christianitter fjerner ulovligt hus
*Christiania har indledt nedtagningen af det ulovlige såkaldte sommerhus, der gennem de seneste to måneder har udgjort et alvorligt stridspunkt mellem christianitterne og forsvarsminister Svend Aage Jensby (V).
Ifølge Fæstnings- og Natursekretariatet, som administrerer Christiania for staten, har beboerne netop opstillet et stillads omkring sommerhuset, der skilles ad i enkeltdele og opmagasineres i containere, indtil der er fundet en egnet placering til huset.
Christiania vil helst beholde huset på sin nuværende placering, som ligger i et fællesområde, men forsvarsministeren har konsekvent afvist en genforhandling af lokalplanen for Christiania, som blev indgået for år tilbage.

Sydafrikanere smidt ud af Zimbabwe
*Endnu et hold udenlandske valgobservatører er blevet smidt ud af Zimbabwe. I går måtte 23 NGO’ere fra Sydafrika rejse hjem efter, at deres 48-timers visum løb ud. En af observatørerne, Mark Weinberg, havde hårde ord mod både sin egen og Zimbabwes regering.
»Det faktum, at vores regering gjorde så lidt for at fremme vores interesser understreger et problem i regionen. Både den sydafrikanske og den zimbabwiske regering sender et meget tydeligt signal om, at der ikke er plads til, at den civile del af samfundet holder øje med valget,« sagde Mark Weinberg.
I sidste uge kaldte EU sine valgobservatører hjem efter, at lederen af observatørkorpset, svenske Pierre Schori, var blev udvist.
Præsidentvalget løber af stablen den kommende weekend.

EU roser regeringen for økonomien
*Finansminister Thor Pedersen (V) fik i går ros af EU-kommissionen og sine 14 europæiske ministerkolleger, da EU’s finansministre sagde god for regeringens økonomiske politik.
Det var bl.a. Danmarks evne til at opfylde EU’s krav til inflationen, renten og kronens kurs over for euroen, der kastede ros af sig. Ministrene var også tilfredse med det danske overskud på de offentlige budgetter.
Ministrenes eneste indvendinger mod den økonomiske situation i Danmark er over for de høje skatter på lønindkomster og hvad ministrene og kommissionen ser som regeringens manglende kontrol over kommunernes konstant voksende forbrug.

Kina vil øge militærudgifter
*Kinas finansminister, Xiang Huaicheng, vil foreslå en stigning i landets militærudgifter på 17,6 procent i årets forsvarsbudget, fremgår det af uddrag fra en tale, som Xiang vil holde i dag under samlingen i den kinesiske Folkekongres.
Stigningen i militærudgifter skal ske for at dække stigende lønninger og tilpasningen af landets væbnede styrker til såkaldt højteknologisk krigsførsel.
Ifølge militæranalytikere indeholder militærbudgettet ikke våbenindkøb, hvilket betyder, at det reelle beløb kan være op til fire gange højere.

S: Skattestop truer kommune-selvstyre
*VK-regeringens skattestop viser sig nu at være en reel trussel mod det kommunale selvstyre. Det siger Socialdemokratiets kommunalordfører og tidligere skatteminister, Ole Stavad, efter at finansminister Thor Pedersen (V) har truet med at overtage styring af kommunernes økonomi, hvis skattestoppet skrider.
»Kommunerne og amterne må påregne at blive sat i en decideret spændetrøje. Skattestoppet er tilsyneladense prioriteten over børnepasningen, ældreomsorgen, folkeskolen og alle de ting, som kommunerne har som deres helt primære opgave,« siger Ole Stavad.
Partiet mener derfor, at VK-regeringen under valgkampen burde have meldt klarere ud om de kommunale konsekvenser af skattestoppet, så vælgerne havde haft et reelt valg, siger Ole Stavad.

Information retter
*I går oplyste vi i forbindelse med Inge Eriksens kronik på side 8, at hun i efteråret 2001 fik tildelt Beatrice-prisen. Det var Gelsted-prisen. Vi beklager fejlen. Red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her