Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

5. marts 2002


Strid om sudetertyskere optrappes
*En dyb diplomatisk krise mellem Tyskland og Tjekkiet om sudetertyskerne, der blev fordrevet fra Tjekkoslovakiet efter Anden Verdenskrig, synes at blive stadig mere optrappet. Den tjekkiske regeringschef, Milos Zeman hævdede i weekenden i en tv-debat, at »langt størstedelen« af de etniske tyskere i det daværende Tjekkoslovakiet havde optrådt som en »en femte kolonne« for nazisterne, da landet var besat af Hitler-Tyskland. Zeman sagde, at sudetertyskerne havde gjort sig skyldige i landsforræderi, hvilket kunne være blevet straffet med døden i stedet for fordrivelsen.

Danmark vil åbne EU’s ministerråd
*Danmark vil delvis åbne EU’s ministerrådsmøder for presse og offentlighed, når landet fra 1. juli overtager formandskabet. Europaminister Bertel Haarder (V) sagde i går, at det danske formandskab vil gøre den del af ministerrådsmøderne, hvor rådet fungerer som et parlament og vedtager ny lovgivning, åbent for medierne. Formålet er at mindske kløften mellem EU-bureaukratiet i Bruxelles og borgerne i de 15-lande. Haarder understreger, at initiativet forudsætter, at de øvrige EU-lande tilslutter sig ideen om at slå mødedørene op.

Mere smidig integration
*Flygtninge og indvandrere skal integreres mere smidigt og individuelt. De skal ikke alle integreres i tre år med sprogundervisning, før de kommer ud på arbejdsmarkedet. Ved at undervise dem efter uddannelse og individuelle evner skal flere hurtigere i arbejde og lære dansk på jobbet. Det siger de konservatives udlændingeordfører Else Theill Sørensen, før regeringen i dag præsenterer sit integrationsudspil. Det fremlægges af integrationsminister Bertel Haarder (V) og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Commonwealth afviser sanktioner
*Commonwealth-landene besluttede i går ikke at tage stilling til eventuelle sanktioner mod Zimbabwe før efter valget den kommende weekend. Dermed gik de 54 medlemmer imod det britiske ønske om at straffe Zimbabwe og dets præsident, Robert Mugabe, for anklager om valgfusk.
Landene nedsatte i stedet et udvalg bestående af tre nationer, der efter valget skal vurdere, om det var frit og retfærdigt, og om der i givet fald skal indføres sanktioner.

Sverige: ’Færre u-lande på bistand’
*Sverige bør begrænse sin u-landsbistand til den snes lande, der har demokrati og menneskerettigheder som værdigrundlag. Samtidig skal målet for bistandskronerne være, at de med tiden udelukkende skal gives som direkte statstilskud, hvor modtagerlandene selv har ansvaret for, hvordan de bruges.
Det foreslår den parlamentariske komité, Globkom, der arbejder med Sveriges politik på det globale udviklingsområde. Det er omkring 20 år siden, at kolonitiden sluttede, men alligevel har de rige lande fortsat kontrollen med alle detaljerne i de fattige landes udvikling. Og de rige lande bruger bistandspengene som fjernkontrol, skriver Globkoms formand, Mai-Lis Lööw i en kronik i Dagens Nyheter.

Opposition afviser Berlusconi-lov
*Oppositionen i Italien har for første gang demonstreret en bred front mod premierminister Silvio Berlusconi, efter at en vag lov, der skulle hindre sammenblanding mellem hans politiske og private interesser, er vedtaget i parlamentet. 120.000 mennesker samledes i weekenden i Roms gader for at klage over, at Berlusconi efter deres opfattelse driver Italien, som om det var hans egen virksomhed.

Rugova valgt til præsident
*Mere end to år efter afslutningen på krigen i Kosovo blev den moderate etnisk-albanske leder Ibrahim Rugova mandag udpeget som første præsident i den FN-administrerede serbiske provins.
Kosovos parlament, som blev dannet efter et valg i november sidste år, udpegede på samme tid Bajram Rexhepi til ministerpræsident i spidsen for en regering med ti medlemmer. Rexhepi betegnes som moderat og tilhører den tidligere partisanleder Hashim Thacis parti.

MR-Center åben for fusion
*Professor i offentlig ret Claus Haagen Jensen, der er bestyrelsesformand for Det Danske Center for Menneskerettigheder, er imødekommende overfor en eventuel fusion mellem menneskerettighedscentret og Nævnet for Etnisk Ligestilling.
Forslaget om at lægge de to institutioner sammen under en hat kommer fra integrationsminister Bertel Haarder (V).
»Det er ikke noget, vi har bedt om, men det er heller ikke noget, vi vil afvise. Der er så meget nærhed mellem de to centres virkeområder, at det kan være meningsfuldt med en fælles sekretariatsfunktion,« siger Claus Haagen Jensen til Ritzau.

V-top glad for afhoppere
*Mens Venstres vælgerforening i Farum indirekte truer de to åndelige afhoppere med eksklusion, er partiets partisekretær Jens Skipper Rasmussen godt tilfreds med, at V-byrådspolitikerne Morten Pflug og Erik Fuchs har besluttet at støtte oppositionen i kravet om at få sat skub i undersøgelsen af forholdene i den skandaleramte kommune. Samtidig kritiserer partisekretæren de øvrige venstrepolitikere i Farum for at have været alt for nølende med at få sat den uvildige undersøgelse i værk.

Jergers rolle skal defineres
*Med et flertal uden om borgmester Peter Brixtofte (V) på plads er den politiske opposition i Farum Kommune ved for alvor at kunne trække i arbejdstøjet, og der er flere punkter på dagsordenen i nær fremtid. Sent i går aftes mødtes den politiske følgegruppe på Farum Rådhus for at formulere et udkast til retningslinjerne for den uvildige undersøgelse af den hidtidige administration i Farum Kommune. Kommissoriet skal derefter forelægges for byrådet i Farum Kommune på et byrådsmøde, som finder sted på torsdag.

Rørdam rådgav Shapiro i Amdi-sag
*Den kendte forsvarsadvokat Thomas Rørdam vendte mandag eftermiddag tilbage til Danmark efter at have besøgt Tvind-lederen Mogens Amdi Petersen og hans amerikanske forsvarer, Robert Shapiro. Med på turen havde han Bent Unmack, der repræsenterer en af de andre sigtede i Tvindsagen.
»Vort formål var primært at rådgive Shapiro om dansk ret til brug for de ting, han har kørende i USA, dels med hensyn til fængslingen, dels med hensyn til udleveringsspørgsmålet,« siger Thomas Rørdam til Ritzau.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu