Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

2. marts 2002


Milliardpulje sikres mod besparelser
*Landets svageste grupper og handicappede vil få ekstra tilskud for 1,4 milliarder kroner de næste fire år efter en aftale indgået sent torsdag mellem seks partier om den såkaldte satspulje. Men regeringspartierne, Socialdemokratiet, SF, de Radikale og Kristeligt Folkeparti er så nervøse for, at landets amter og kommuner bruger deres andel af pengene til at spare på andre tiltag for de svageste, at der er indsat en »tilvækst-garanti« i aftalen. Der må ikke spares med den ene hånd, fordi staten giver penge i den anden.
En nyskabelse i aftalen er, at der indføres en behandlingsgaranti for narkomaner, der ønsker afvænning her og nu.

Danmark giver efter i klimastrid med EU
*Den danske regering har – for en tid – opgivet at kæmpe i EU for at få lempet miljøkravene til Danmark i forhold til den internationale klimaaftale, Kyoto-protokollen.
I stedet har miljøminister Hans Christian Schmidt (V) fået de øvrige EU-landes godkendelse til at udskyde løsningen af Danmarks problem med at leve op til forpligtelsen om at nedbringe udslippet af kuldioxid (CO2) med 21 procent.
Den danske modstand har truet med at bringe EU’s ratifikation af Kyoto-aftalen til sommer i fare. Den danske regering har til det sidste forsøgt at få en aftale i stand med de andre lande, så Danmark undgår at skulle nedbringe udledningen af skadelige drivhusgasser, så meget som Kyotoaftalen forudsætter.

Fagbevægelsen lufter fanerne
*Når Folketinget onsdag den 20. marts vedtager den nye finanslov, vil fagbevægelsen udtrykke sin afsky for en række af regeringens nye forslag ved at demonstrere på Christiansborg Slotsplads. På et stort tillidsmandsmøde fredag i Silkeborg tilsluttede over 700 tillidsfolk sig forslaget om at møde op med fagforeningsfaner foran Folketinget, når finansloven tredjebehandles.

Cuba-fanger får bedre forhold
*En sultestrejke blandt de tilbageholdte formodede al-Qaeda- og Taleban-fanger på USA’s Guantanamo-flådebase i Cuba fik sent torsdag
USA’s militær på basen til at lette forbud imod, at fangerne ifører sig turban under deres bønner, oplyser Washington Post.
Omkring 190 fanger deltog i sultestrejken, der blev suppleret med en tre kvarter lang demonstration, hvor fangerne smed personlige ejendele ud af deres tremmeceller.

Ny tysk indvandrer-lovpakke vedtaget
*Forbundskansler Gerhard Schröders rød-grønne regering fik fredag i parlamentet vedtaget en lovpakke om nye regler for indvandring, asyl og integration. Men det skete uden det brede flertal, som Schröder havde håbet på, og der hersker stor usikkerhed om, hvorvidt det vil lykkes ham at få lovpakken gennem Forbundsrådet, hvor delstaternes regeringer er repræsenterede.
Gruppelederen for CDU’s og CSU’s parlamentsgrupper, Friedrich Merz (CDU), kritiserede den rød-grønne regering for at ville fremtvinge forandringer, som »vil gøre Tyskland til et multikulturelt indvandringsland«.
Schröder sagde, at lovgivningen ville sikre den rette balance mellem Tysklands økonomiske interesser og landets humanitære forpligtelser.Artikel side 5

30 brændt ihjel i det vestlige Indien
*Mindst 30 muslimer blev fredag brændt ihjel i den vestindiske delstat Gujarat, som i de seneste dage har oplevet den værste religiøse vold i Indien i de seneste ti år. Det oplyser Jayanti Ravi, en kilde i den lokale administration.
Massakren fandt sted i Panchamahal-distriktet i Gujarat, oplyser hun. Hun giver en vred menneskemængde, bestående af hinduer, skylden for angrebet.

DF: Asylansøgere skal ikke have job
*Integrationsminister Bertel Haarders (V) forslag om at sætte højtuddannede asylansøgere i arbejde er ikke i sig selv til hinder for, at Dansk Folkeparti lægger stemmer til andre af regeringens integrationsforslag. Men partiet går kun med til en bred aftale på udlændingeområdet, hvis det får ekstra sikkerhed for stramninger i udlændingeloven til at begrænse tilstrømningen. Det siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl.
»Halvdelen af asylansøgerne afvises, så det vil være spildte kræfter for manges vedkommende og utroligt kortsynet, at man forinden har sat en masse sprogundervisning og optræning i gang,« siger han.
Den øvrige opposition er positiv over for forslaget om, at højt specialiserede asylansøgere såsom overlæger og it-ingeniører – skal have lov at tage arbejde, inden deres asylsag er afgjort.

Dansk folkeparti går frem
*Dansk Folkeparti belønnes for at støtte regeringens finanslov, viser Megafons seneste måling af opbakningen til de politiske partier, som TV 2 Nyhederne offentliggjorde fredag.
DF står til en fremgang fra 9,5 til 11,4 pct., i forhold til den seneste måling i slutningen af januar, mens de konservative avancerer fra 8,5 til 10,0 pct. Derimod må Venstre registrere en tilbagegang fra 33,5 til 30,4 pct.
Socialdemokratiet er gået 1,0 procentpoint tilbage, De Radikales tilslutning er stort set uændret, mens SF går frem fra 8,1 til 9,2 pct.

DSB: Ud med Arla – ind med økomælk
*DSB’s kiosker og IC supermarkeder vil fremover kun have økologiske mejeriprodukter. Samtidig skiftes Arla Foods ud med Naturmælk.
»Vi tager konsekvensen af, at forbrugerne er blevet mere økologisk bevidste, især om mejeriprodukter,« siger informationschef Ole Amby, DSB restauranter og kiosker.
»Kunderne fokuserer på kvalitet, og derfor har vi valgt ikke bare at satse økologisk, men også at finde de bedste økologiske mejeriprodukter på markedet,« siger Ole Amby.

Illegal arbejdskraft på danske gårde
*Op mod 1.000 primært unge østeuropæere arbejder ulovligt inden for landbruget til lønninger ned til fem kroner i timen.
Det siger Ivan Baadsgaard, der er daglig leder af jobfirmaet Job på landet. Han har haft et stigende problem med unge østeuropæere, der via hans firma får formidlet et job eller et praktiksted i Danmark. Men på grund af de ulovlige ansættelser vil han nu ikke længere kunne hjælpe de unge østeuropæere.
Ifølge Baadsgaard vil landbrugets organisationer ikke gøre noget og heller ikke andre kontrolmyndigheder, , kan eller vil gøre noget ved problemet. Derfor foreslår han nu en jobpatrulje, der skal kontrollere forholdene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her