Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

21. marts 2002


Finansloven for 2002 vedtaget
*Med 98 stemmer mod 10 vedtog Folketinget onsdag aften finansloven for 2002. De to tidligere regeringspartier Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre stemte sammen med Kristeligt Folkeparti for loven, selv om de blev holdt uden for den finanslovaftale, som regeringen indgik med Dansk Folkeparti. Imod stemte kun SF og Enhedslisten.

Arafat skal mødes med Cheney
*En højtstående palæstinensisk embedsmand sagde i går, at palæstinensernes leder, Yasser Arafat, skal mødes med USA’s vicepræsident Dick Cheney »i begyndelsen af næste uge«. Udtalelsen kom efter en dag, hvor
de palæstinensiske selvstyremyndigheder var ude med en fordømmelse af et selvmordsattentat, der samme morgen dræbte otte mennesker i en fyldt bus i det nordlige Israel.
»Vort folk accepterer ikke på nogen måde, at palæstinensere udfører angreb på civile i Israel,« meddelte den palæstinensiske ledelse i en erklæring, der blev videresendt af det officielle nyhedsbureau, WAFA.

Akutte blodpropper bør ballonbehandles
*Patienter med akut blodprop i hjertet bør have en ballonudvidelse af de blokerede kranspulsårer på et hjertecenter frem for den udbredte behandling med blodprop-opløsende medicin på det lokale sygehus. Det viser en omfattende undersøgelse udført af danske læger.
Risikoen for at dø, få en ny blodprop i hjertet eller en invaliderende hjerneblødning i løbet af de første to måneder efter en blodprop i hjertet falder med mere end 40 procent, hvis patienten køres til ballonbehandling på et af de fem danske hjertecentre – Skejby ved Århus, i Aalborg, Odense, Gentofte eller på Rigshospitalet.
Resultatet fremgår af en undersøgelse, som Skejby Sygehus har gennemført sammen med landets øvrige hjertecentre og 24 lokale sygehuse i Danmark. Undersøgelsen er den hidtil største i verden.

Wachtell ny borgmester i Farum
*Et flertal i Farum Byråd besluttede på et ekstraordinært byrådsmøde onsdag aften at suspendere borgmester Peter Brixtofte (V). Det skete med 10 stemmer mod 9. Umiddelbart derefter vedtog et flertal på 10 stemmer mod 8 at indsætte løsgængeren Paul Wachtell som ny borgmester.
Afgørelsen skal nu sendes til bedømmelse hos indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som muligvis allerede i dag vil tage stilling til sagen.

Kaos i Kastrup efter demonstrationer
*Især flytrafikken til og fra Københavns Lufthavn i Kastrup blev hårdt ramt, da tusinder i går gik på gaden for at demonstrere mod regeringens finanslov. I løbet af dagen måtte lufthavnen annoncere over 100 aflysninger, hvilket i langt størstedelen af tilfældene gik ud over SAS.
Dansk Arbejdsgiverforening opgjorde onsdag aften antallet af ulovligt strejkeramte virksomheder til 28, der var fordelt over hele landet. I alt 4.300 medarbejdere deltog i arbejdsnedlæggelserne.

Domstol stadfæster bøder til rørkartel
*Dommerne viste ingen nåde over for deltagerne i 90’ernes berygtede danske rørkartel, da EF-domstolen i Luxembourg i går stadfæstede EU-kommissionens millionbøder til kartelmagerne. De danske virksomheder i kartellet skal betale langt hovedparten af deres bøder på i alt 76,9 mio. euro (ca. 571 mio. kr.). Kun hovedskurken i kartellet, den svensk-schweiziske ABB-koncern, fik en lille rabat af dommerne på fem mio. euro for god opførsel, så ABB’s bøde nedsættes til 65 mio. euro. Dommerne begrunder rabatten med, at ABB samarbejdede med EU-kommissionen om at opklare rørkartellet og ikke bestred virksomhedens rolle i kartellet via Fredericia-virksomheden ABB I.C. Møller.
De øvrige danske kartelmagere fik stadfæstet deres bøder på 8,9 mio. euro til det tidligere Løgstør Rør, 1,5 mio. euro til Løgstør Rørs tyske selskab og 1,475 mio. euro til Dansk Rørindustri.

Danmark opretter ikke terrorliste
*Politiet er ikke forpligtet til at efterforske danske medlemmer af organisationer, der står mistænkt som terrorgrupper på andre landes lister. Det oplyser justitsminister Lene Espersen (K) i et svar til Folketingets Retsudvalg og fastslår samtidig, at Danmark ikke har planer om at oprette en dansk liste over terrormistænkte.
Ifølge ministeren er Danmark kun forpligtet til at følge de lister over formodede terrorister og terrororganisationer, som er oprettet af for eksempel EU og FN på baggrund af FN’s Sikkerhedsråds resolutioner.

EU-Kommission skal forklare sig
*De lange transporttider for levende dyr i EU skal stoppes. Derfor vil Torben Lund, der sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, nu bede EU-kommissionen om at tage stilling til anbefalingerne om transporttid.
»Jeg har nu krævet, at kommissionen skal tage stilling til de anbefalinger, som Europa-Parlamentet og Ministerrådet er kommet med, om at slagtedyr maksimalt må transporteres i otte timer,« siger Torben Lund.
EU’s veterinære komité under kommissionen fremlagde tirsdag en rapport, hvori det blandt andet konkluderes, at dyr ikke behøver at komme ud af lastbilerne. Selv under hvil kan dyrene fodres og vandes på lastbilen. Der sættes heller ingen tidsgrænser for transporttiden, der i princippet kan vare i 80 timer, uden at dyrene kommer ud af lastbilen.

DUPI håber på EU-hjælp til østlande
*Danmarks mål om at få de øst- og centraleuropæiske lande med i EU risikerer at blive ramt af regeringens besparelser på øststøtten, men Per Carlsen, direktør for Dansk Udenrigspolitisk Institut, DUPI, håber, EU kan træde hjælpende til.
»Det er uheldigt, hvis besparelserne stopper for nogle af de velfungerende programmer, men håbet må være, at EU’s kasser så kan overtage. Vi betaler vores bidrag til EU, så hvis EU overtager finansieringen, vil mange af de udmærkede konsulenter kunne fortsætte,« siger Per Carlsen.

Fremgang for dansk eksport af økologi
*Den danske eksport af økologiske produkter oplevede sidste år en markant fremgang. Eksporten af økologiske produkter steg i 2001 med 42 procent og kom dermed op på 337 mio. kroner mod 237 mio. kroner året før. Det viser en ny undersøgelse, som Økologisk Landsforening har foretaget.
Den største fremgang står kødprodukterne for. Den steg sidste år med 260 procent og tegner sig dermed for 72 mio. kroner.
Men ligesom på hjemmemarkedet er det dog fortsat mejeriprodukter, der vejer tungest. Smør, yoghurt, ost og andre mejerivarer udgør således 55 procent af den samlede økologiske eksport.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her