Læsetid: 3 min.

Politisk støtte til psykologhjælp

Mennesker der lider af depression og angst må vente endnu længere på at få tilskud til psykologhjælp, selv om der er bred opbakning for støtte blandt politikerne
12. marts 2002

Mennesker der lider af depression og angst må vente endnu længere på
at få tilskud til psykologhjælp, selv om der er bred opbakning for støtte blandt politikerne

Det er en god ide at give folk, der lider af angst og depression tilskud til psykologbehandling, fordi mange ellers ender på antidepressiv medicin, selv om terapi ville have hjulpet dem bedre. Det er der bred enighed om i Folketinget.
Men hverken støtte eller en forsøgsordning er på trapperne, for de store partier tøver. For omkring to år siden var der borgerligt flertal for at starte en forsøgsordning med tilskud til psykologbehandling i to amter, men nu er de to regeringspartier mere forbeholdne.
»Der er forskel på dengang og i dag, fordi vi i højere grad må tænke på helheden nu, hvor vi er blevet et regeringsparti,« siger Else Theil Sørensen, som er sundhedsordfører for De Konservative.
Det var Venstres sundhedsordfører Jørgen Winther, der oprindeligt stillede forslaget.
»Det vil jeg ikke prioritere at kommentere på nuværende tidspunkt,« siger han i dag om det samme forslag, som både universitetsfolk, psykiatere og psykologer anbefaler.
Else Theil Sørensen (K) vil ikke diskutere enkelte dele af sygesikringsstøtten, før hele området for brugerbetaling er blevet undersøgt.
»Det virker helt tilfældigt, hvad der gives tilskud til. Der gives 100 procent støtte til høreapparater, mens man selv skal betale alle omkostninger for at få briller. Det virker for mig lidt på samme måde med psykiatri over for terapi,« siger hun.
Også Socialdemokratiets sundhedsordfører Lone Møller vil have gennemgået hele systemet for tilskud, før hun vil tage stilling til en forsøgsordning med psykologbehandling.
»Personligt er jeg ikke i tvivl om, at det er en fordel for både patienterne og samfundet med støtte til psykologhjælp, men det er ikke det samme som, at jeg vil støtte et forslag nu. Der er kommet mange nye behandlinger til, og det er mit indtryk, at det er mere eller mindre tilfældigt, hvad der er tilskud til. Hvis vi giver tilskud til psykologbehandling i dag, kommer dietisterne og vil have tilskud i morgen og nogle andre i overmorgen, og så er vi afskåret fra en fornuftig dialog om fordelingen af sygesikringsstøtte,« siger hun.

Dybt problematisk
Resten af de politiske partier vil dog gerne have sat en forsøgsordning med tilskud til psykologhjælp i værk med det samme.
Birthe Skaarup fra Dansk Folkeparti vil overveje selv at rejse spørgsmålet i Folketinget.
»Jeg er meget skeptisk over for, at man prompte udskriver recepter til lykkepiller, hvis samtaleterapi kunne virke bedre. Det hjælper mange gange at snakke om problemerne,« siger hun.
SF er også fortalere for en forsøgsordning.
»Det virker helt fuldstændig absurd på mig, at mennesker henvises til psykiatere i situationer, hvor de kunne ’nøjes’ med en psykolog,« siger Anne Baastrup, som er psykiatri-ordfører for SF.
»Det virker som, der er total forvirring omkring, hvordan man anvender ressourcerne bedst muligt. Der ville det være en meget stor besparelse samfundsmæssigt, hvis man kunne sætte ind med den fornødne psykolog-hjælp. Mennesker, der udsættes for forskellige traumer, har ofte meget svært ved samtidig at finde pengene til den nødvendige psykologhjælp. Det betyder, at deres mulighed for at komme ud af deres problemer bliver meget forringet,« siger hun.

Først medicin
Kristeligt Folkeparti har selv fremsat forslag om støtte til psykologbehandling af incestofre og vil også støtte op om psykologbehandling af depression og angst.
»Det er mit indtryk, at mange med depressive tendenser er blevet fyldt med medicin, selv om samtaleterapi kunne have hjulpet dem ud af problemerne. Det må vi have vendt om. Kan man behandle uden medicin, må man gøre det først og fremmest,« siger Tove Videbæk, sundhedsordfører for Kristeligt Folkeparti.
Hvis man får en henvisning til en psykolog fra ens læge, burde behandling være helt gratis, mener Enhedslistens sundhedsordfører Line Barfod.
Hun mener, at det er dybt problematisk, at der overhovedet er brugerbetaling i sundhedsvæsnet.
»Hvis folk er fysisk eller psykisk syge, så må der være lige vilkår for at få behandling,« siger hun.
Naser Khader, som er sundhedsordfører for Det Radikale Venstre synes også, at det lyder fornuftigt med støtte til psykologbehandling og vil foreslå Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at nedsætte en gruppe, som kan undersøge forholdene for støtte til terapeutisk behandling i Danmark.
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Sundhedsministeren selv.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu