Læsetid: 2 min.

’Regeringen sjusker med tallene’

To forskere påpeger fejl, fordrejninger og sjusk i regeringens beregninger af startsydelse til indvandrere
14. marts 2002

Regeringen sjusker med tallene, når de skal udregne rådighedsbeløb, udgifter og indtægter for flygtninge og indvandrere som baggrund for indførelse af en særlig lav integrationsydelse.
Det hævder de to socialforskere lektor Simon Thorbek og lektor Morten Ejrnæs.
De giver et eksempel på en udregning af huslejen for en enlig med to børn. I regeringens beregninger er den månedlig husleje på 4.000 kroner regnet om til en årlig udgift på 40.000. Man har altså ganget med ti, selv om der som bekendt er 12 måneder på et år.
»Det vil jo alt andet lige se ud, som om familien har flere penge til rådighed, end de har,« siger Simon Thorbek fra Den Sociale Højskole.

Gamle i klemme
Den er også gal i et andet regneeksempel, hvor man har tildelt en familie med fire børn en ekstra støtte til særligt store boligudgifter på 4.080 kroner. Men, påpeger Simon Thorbek, en flygtningefamilie vil ikke være berettiget til støtten, da den udregnes på baggrund af tidligere indkomst. De vil derfor ikke få tildelt pengene.
Den lave startydelse til flygtninge og indvandrere er reelt diskriminerende, mener Morten Ejrnæs og Simon Thorbek. Ifølge regeringen skal den lave integrationsydelse øge incitamentet til at arbejde på deltid ved siden af.
»Men den lave startydelse er også beregnet til gamle flygtninge, der ikke har optjent ret til folkepension. Det kan da ikke have været tanken, at 70-80-årige skal begynde at arbejde for at få et anstændigt beløb til rådighedÇ« spørger Simon Thorbek.

’Vildledende’
I regeringens integrationsudspil På vej mod en ny integrationspolitik, der blev præsenteret af integrationsminister Bertel Haarder (V) og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) den 5. marts, har de to ministerier lavet en sammenligning, der viser problemet med integrationen af indvandrere på arbejdsmarkedet: Indvandrere fra EU og USA har en højere erhvervsfrekvens, og efter ti år er 70 procent ude af landet igen. Hos indvandrere fra tredjelande er det kun 20 procent, der er ude af landet igen efter ti år.
»Men det er en vildledende sammenligning. For EU-borgere gælder der det, at de skal forlade landet, hvis de mister deres arbejde.«
De to forskere fra Den Sociale Højskole og Aalborg Universitet har siden regeringens første præsentation af sit flygtninge- og integrationsudspil i januar løbende påpeget fejl og udeladninger i udspillene.
De har på baggrund af deres udregninger skrevet til FN’s flygtningehøjkommissariat, UNHCR, hvor de anklager regeringen for reelt at diskriminere flygtninge og indvandrere.
UNHCR’s nordiske talsmand, Anki Eriksson udtalte forleden til Jyllands-Posten:
»Vore bekymringer med hensyn til den lave integrationsydelse i Danmark er begrundede. Om få uger sender vi den danske regering vores opfordring til ikke at gennemføre planen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her