Læsetid: 2 min.

Samlingsfigur

Evnen til at tale til og med folk har gjort Tsvangirai til leder af oppositionen. Han får megen ros, men der er tvivl om hans dømmekraft
8. marts 2002

Tsvangirai
Med sit trinde ansigt, rolige øjne og lidt joviale facon er oppositionsleder Morgan Tsvangirai en type, som umiddelbar virker tilforladelig. Derfor, og fordi han evner både at lytte og tale, har han formået at samle ellers meget forskellige kræfter i Zimbabwe mod Mugabes styre.
Når han søndag den 10. marts fylder 50 år, er han som den ene af topkandidaterne ved præsidentvalget måske godt på vej til den prestigefyldte post. Forud ligger en hård og farefuld karriere.
Tsvangirai er søn af en murer og den ældste af en børneflok på ni. Som 20-årig skulle han hjælpe til med at forsørge familien og kom til at arbejde på en tekstilfabrik.
To år senere kom han til en nikkelmine, hvor han kom med i minearbejdernes fagforening. Der gjorde han hurtig karriere.
I 1988 blev han formand for den zimbabwiske udgave af LO, ZCTU. Her formåede han at holde sammen på fagforeningerne og lede dem til et brud med Mugabes parti,
ZANU-PF. I 1997-98 var bruddet helt klart, da Tsvangirai mestrede at iværksætte en generalstrejke mod Mugabes planlagte skattestigninger.
Takket være evnen til at samle forskellige parter var han i 1999 med til at etablere Bevægelsen for Demokratisk Forandring (MDC). Via MDC har han fået to store fjer i hatten: Februar 2000 nedstemte befolkningen en forfatnings-ændring forelsået af Mugabe, og i juni samme år stormede MDC ind i parlamentet med 57 pladser mod 62 til ZANU-PF. Tsvangirai har nu støtte fra bybefolkningen, landarbejdere og de hvide farmere, som håber på, at han vil være garant for lov og orden.

Mineret område
Det er og har været en farefuld rejse for Tsvangirai at nå så langt. Tre atttenater har han været udsat for. Det blodigste i 1997, da seks mænd og to kvinder, som påstod at være fagforeningsfolk, angreb ham og forsøgte at smide ham ud ad vinduet fra tiende sal. Han overlevede og formåede efterfølgende at skaffe meget omtale af attentatforsøget.
For nylig blev Tsvangirai sigtet for højforræderi. Anklagen er, at Tsvangirai har tilbragt fire timer sammen med den tidligere israelske spion Ari Ben-Menashe. Sidstnævnte tilbød angiveligt at hjælpe MDC, men var i virkeligheden udsendt af Mugabe. Mødet blev videofilmet og klip derfra er blevet vist i en dokumentarfilm. På videoen slår Ben-Menashe fast, at Tsvangirai og MDC »vil myrde Mugabe«.
Tsvangirai siger selv, at han blev lokket i en fælde. Men sagen har skabt tvivl om hans dømmekraft. Ligesom det gjorde, da han i en tale i 2000 – henvendt til Mugabe – sagde: »Hvis du ikke vil gå, vil vi fjerne dig med vold.«
På den private front lever Tsvangirai sammen med konen Sally. De har seks børn i alderen 0tte til 22 år. Den sparsomme fritid bruger
Tsvangirai til at se fodbold og læse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu