Læsetid: 3 min.

Jeg er slet ikke venlig

På fransk visit i København gjorde skuespilleren Gérard Depardieu i går reklame for Ole Bornedals ‘Jeg er Dina’
5. marts 2002

Topmøde
»I’m horny, horny, horny, horny,« dunker det ud af bilhøjttalerne, og den midaldrende, indiske taxachauffør vipper både skæg og turban i takt til de inciterende rytmer.
I horisonten dukker lufthavnen og det ude fra alt andet end elegante, men femstjernede Hotel Hilton op – »det eneste i København, endnu,« siger han, som vi kører op til hovedindgangen, der meget passende ligger lige over for lufthavnens Terminal 3. Det er i sandhed en international kulisse, som filmselskabet bag Ole Bornedals Jeg er Dina har valgt til dagens pressemøde med en af filmens store, udenlandske stjerner, franske Gérard Depardieu.
På 12. etage i hotellets hule indre, lige under glastaget, står tv-fotograferne linet op, mens journalisterne har taget plads i loungen og forventningsfuldt stirrer mod to tomme stole for enden af lokalet. Ilden knitrer hyggeligt mellem de falske træstykker i gaskaminen bagest i den eksklusive dagligstue, og vævre servitricer vimser omkring og sørger for små snacks og kaffe, vand, vin og øl.

Oh, la la
Filmselskabets udsendte medarbejdere snakker konstant i mobiltelefon, og der hviskes i hjørnerne om, at hovedpersonen er forsinket, at han lige er landet, at han faktisk er på trapperne – at han måske slet ikke kommer.
Men ind træder han så, vinbonden og skuespilleren Gérard Depardieu, der er fløjet fra filmoptagelser i Portugal til et forårsramt København – kun for pressens skyld.
»Bonjour,« siger han smilende og nikker, får øje på madbordet og de friske jordbær.
»Oh, la la,« udbryder han, og med Ole Bornedal og instruktørens to børn på slæb fortsætter han så sin hastige gang mod pejsen og de to eneste ledige stole i lokalet.
Jeg er Dina er baseret på Herbjørg Wassmos bedstsælgende roman og handler om Dina, der som barn bliver forsømt af sin far og desperat søger nærhed og kærlighed.
Den norske skuespillerinde Maria Bonnevie har titelrollen, mens Depardieu spiller Dinas første mand, Jacob. Filmen er på engelsk og har kostet dyrt, 18,2 mio. euro, og det sikkert uden at medregne pr-stunts som Gérard Depardieus kortvarige besøg i København.
Depardieu, der ind imellem kan være svær at forstå, undskylder sit gebrokne engelsk, hvorefter han iblandet rigelige franske gloser entusiastisk forklarer, hvor stolt han er af at være med i Jeg er Din.
»Jeg vil gerne fortælle, hvor godt det var at lave den film,« siger han, mens Bornedal uanfægtet taler med sin lille datter og gør det hele lidt mere hjemligt.
»Ikke fordi jeg er venlig – for jeg er slet ikke venlig.« Depardieu er også meget begejstret for filmholdet og de andre skuespillere, der har været som en familie for ham.
»Alle skuespillerne i filmen er fantastiske, meget sympatiske og ingen store egoer – pånær én eller to,« siger han og griner med Bornedal.

Ole er ikke pervers
Om Ole Bornedal har den franske skuespiller også kun gode ting at sige, ikke mindst da der bliver spurgt til bryllupsnatscenen, hvor Dépardieu måtte optræde nøgen.
»Ole er ingen pervers instruktør,« siger Dépardieu, der har været nøgen på film før og åbenbart mødt mange perverse instruktører – pervers, vist nok forstået som kun interesseret i sex og ikke mennesker.
»Han giver plads til, at man kan slippe bæstet løs. Han er ikke som Lars von Trier... Lars er ok, men film er ikke et sygehus.«
Ikke overraskende returnerer Bornedal komplimenten. Dépardieu er let at arbejde med, fordi han er så erfaren, siger Bornedal.
»Han kender mediet og lyset og kameraet. Og så har han en beskidt mund og kan charmere damerne.«
»Hvad er dit trick,« vil en journalist vide om Dépardieus tilsyneladende store appel til det modsatte køn.
»Jeg elsker kvinder,« lyder det simple svar.
»Jeg lytter, jeg lytter til sjælen.«
»Han er frygtløs,« siger Ole Bornedal.
»Han kommer til settet uden angst og ser folk lige i øjnene.«
»Stol på dig selv, og kvinderne stoler på dig,« siger Dépardieu.

*Jeg er Dina får dansk premiere den 15. marts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her