Læsetid: 3 min.

’Største kulturpolitiske reform’

De fire kunstråd samles under en hat i ny struktur – reaktionerne spænder fra dæmpet entusiasme til kritik
15. marts 2002

Kulturminister Brian Mikkelsen præsenterede i går, hvad han betegner som »den største kulturpolitiske reform i kulturministeriets 40-årige historie«.
I alt nedlægges 11 råd og centre. Opgaverne skal i stedet varetages af et centralt kunstråd med underudvalg for litteratur, teater, billedkunst og scenekunst samt Statens kunstfond, der ikke i denne omgang berøres af omlægningen. Brian Mikkelsen er dog parat til også at tage fat på en omlægning af Kunstfonden, når det nye kunstråd er på plads den 1. maj.
»Vi vil flytte midlerne fra administration og information og over til direkte kunststøtteÇ« sagde ministeren i går.
Præsentationen af den nye støttestruktur fik ligefrem poesien frem i den åbenlyst veltilfredse minister.
»Det kulturelle landskab forandrer sig hele tiden. Det man etablerede for 110-20-30 år siden behøver jo ikke at bestå til evig tid, hvis man som i dag oplever, at de forskellige kulturer blandes. Derfor er det vigtigt at give plads, så de nye kunstneriske blomster får lov til at gro i stedet for at visne.«
En af konsekvenserne af sammenlægningen er, at pengene fra de enkelte kunstområder bliver mere »mobile,« så de kan flyttes fra et kunstområde til et andet fra år til år, oplyste ministeren. Han understregede, at der er politisk flertal for udspillet.

’Viden går tabt’
Reaktioner fra råd og centre er blandet, men langt fra afvisende. Hårdest lyder kritikken fra Center for Dansk Billedkunst, der bliver lagt sammen med Dansk Litteraturcenter, Dansk Musik Informationscenter, Internationalt Kulturråd og Internationalt Kultursekretariat i en såkaldt »Styregruppe for international kulturudveksling« i Kulturministeriets Kunstsekretariat.
»Kulturministerens hensigter finder jeg sympatiske og rigtige, men måden han udmønter hensigterne på i praksis er helt forfejlede, siger centerdirektør Lars Grambye til Information.
»Vi kan konstatere, at forslaget er stik imod alle anbefalinger, som vi og billedkunstnerne er kommet med. Der går megen viden og ekspertise tabt, når alle råd og centre koges ned til en enkelt afdeling.«
Mere dæmpede er reaktionerne fra kunstrådene. Lars Kolind, formand for Kulturrådet for Børn, der nedlægges som følge af den nye struktur, er bekymret over, at kunstformidlingen nedprioriteres med nedlæggelsen af de centre, der i dag varetager formidlingsdelen.
»Hvad nytter det, at der laves god kunst, hvis befolkningen ikke får glæde af det. Jeg er meget overrasket over, at man ser sådan et udspil fra en borgerlig regering. En borgerlig kulturpolitik burde netop støtte både produktionsleddet og formidlingen,« siger Lars Kolind.
Fra Litteraturrådet er reaktionen afventende:
»Jeg tror godt, at vi kan få noget fornuftigt ud af de her rammer. Det afgørende er, at de formål, der ligger i lovgivningen på området, bliver videreført - og det bliver de,« siger formand Anne-Marie Mai. Hun tvivler dog på, at omlægningen vil få så stor betydning i praksis, som den ser ud til på papiret.

Ikke så skeløjet
Tilsvarende meldinger kommer fra Lars Seeberg, formand for Teaterrådet: »Jeg tror ikke, at det ændrer så meget, at rådene kommer til at hedde udvalg. Som udspillet ser ud bevares armslængdeprincippet og alle de vigtige principper for dansk kulturpolitik,« siger han, og peger på, at det vigtigste nu bliver
at finde plads i Kunstrådet til opgaverne fra Udviklingsfonden og Kulturrådet for Børn.
Kulturforsker Jørn Langsted, Århus Universitet, har kigget på det nye udspil: »Det er egentlig ikke så skeløjet endda at lave en enklere struktur. På den måde sikrer man, at nye, tværgående kulturinitiativer, der falder uden for de eksisterende råd, bedre kan komme til – og dem tror jeg, at der bliver flere af i de kommende årÇ« siger han.
Jørn Langsted er imidlertid bekymret over, at hele seks ud af otte medlemmer af kunstrådet skal udpeges af Kulturministeren.
»Det er problematisk og står i modsætning til, at Brian Mikkelsen i gennem hele sin præsentation af den nye struktur lægger vægt på at armslængdeprincippet fastholdes,« siger han.
Birgit Bergholdt, direktør for Dansk Musik Informationscenter, mener, at der kan »ligge meget synergi i at føre kunstarterne sammen« og håber, at en samlet afdeling for international kulturudveksling kan styrke mulighederne for at sende dansk musik ud af landet.
»Men det er farligt, hvis man mister den faglighed, der ligger på de enkelte centre. Derfor er det afgørende, at det faglige personale fra centrene kommer med over i den nye fællesenhed,« siger hun.

FAKTA
Fyringer i vente
*11 råd og centre bliver til ét kunstråd
*77 medlemmer af råd og bestyrelser bliver til 48
*Der forventes fyringer blandt de 60 administrative ansatte, der hidtil har betjent råd og centre
*Den samlede udgift til honorarer falder fra 5,9 mio. kr. til 4,4 mio. kr.

*Mere på www.kum.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her