Læsetid: 3 min.

Stor reform af biblioteksafgift i vente

Med nedsættelsen af et biblioteks-afgiftsudvalg har kulturministeren lagt op til en markant ændring af fordelingen af bibliotekspengene
5. marts 2002

Ny fordeling
Kulturminister Brian Mikkelsen lægger op til en markant ændring af omfordelingen af biblioteksafgiften. Han har nedsat et biblioteksafgiftsudvalg og trukket sit hidtidige forslag til en fordeling af de beskårne midler tilbage.
I dag skal han mødes med repræsentanter fra de to forfatterforeninger, Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere, hvor flere modeller skal dis-kuteres. Ministeren har på forhånd lovet, at de skønlitterære forfattere skal have flere penge, end de har i dag, de faglitterære vil ikke blive dårligere stillet, og lyrikken vil også gå ubeskåret hen. Dermed står ministeren over for en stor udfordring, da han samtidig har bebudet, at den samlede nedskæring på området skal være på 15 proces.
Fagfolk har forskellige bud på, hvordan en reformering af afgifterne kan gennemføres. Et af forslagene kommer fra professor Jørn Langsted fra Århus Universitet. Det lyder på, at støtten æn-dres fra at være baseret på kvantitet, opgjort per sidetal, til at være baseret på en vurdering på kvaliteten. Dermed skal midlerne fra bibliotekerne samles i en fond, hvor fofatterne kan søge legatter. Men han erkender, at det kan risikere at blive en bureaukratisk ordning.
»Den indebærer jo et helt nyt lag af smagsdommere, men jeg kan ikke se, at man kan have en kulturstøtteordning uden en kvalitetsvurdering. Det eneste filter er bibliotekenes indkøb, og det er typisk meget bredt,« siger Jørn Langsted til Information.
Dermed lægger han op til et opgør med den vaklen, der har været mellem at betragte biblioteksafgiften som en kulturstøtte og en kompensation for at stille værker til rådighed for gratis udlån. Da biblioteksafgiften i sin tid blev oprettet, var det netop med henblik på at skaffe forfatterne en kompensation for manglende salg, når bibliotekerne udlånte deres bøger gratis. Men ifølge EU skal sådanne rettigheder gælde alle EU-borgere. Derfor vil udenlandske forfattere også have krav på kompensation for bøger på danske biblioteker. Ordningen blev derfor lavet om, så den blev en blanding mellem at være en kulturstøtte og en kompensation.

Den omvendte model
Forskningslektor ved Institut for Litteraturvidenskab på Københavns Universitet Peter Duelund vil også væk fra denne vaklen. Men han vil hellere se en omvendt løsning: »Biblioteksafgiften er en ophavsrettighedsordning. Jeg foreslår en ordning, hvor der takseres per udlånt bog, ligesom komponister får deres CODA eller GRAMEX- penge, for hver gang et værk spilles. Så har vi f.eks Statens Kunstfond, der kan gå ind og give støtte til særligt dygtige eller talentfulde unge kræfter.«
Det primære for de to fagfolk er, at man fra politisk side tager stilling til, hvad man vil med støtten. Det nuværende system kalder de en rodebutik.
Venstres kulturordfører, Ester Larsen, kalder det derimod noget misk-mask, men siger, at det er det mest hensigtsmæssige. Den faste, sikre indtægt, som biblioteks-pengene udgør for mange forfattere, har mange formål.
»Det er en social sikring for de forfattere, der ikke har mulighed for andre indtægter, og det er en sikring af den danske litterære arv og vores sprog.« Derfor bliver støtteordningen også lidt rodet, siger Ester Larsen.
Formanden for Dansk Forfatterforening, Knud Vilby, vil ikke afvise nye måder at give støtte til de danske forfattere: »Vi påstår ikke, at vi med den nuværende ordning har fundet de vises sten. Men vi forlanger, at det netop nedsatte udvalg får tid til at se på flere muligheder, at de ikke laver nogen forhastede beslutninger.«
Men en ordning baseret på kvalitative vurderinger virker betænkelig, mener han.
»Det vil give utroligt meget arbejde. Den slags legater og stipendier bør ligge udover de faste biblioteksafgifter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her