Læsetid: 2 min.

Torben Brostrøm får ’Den lille nobelpris’

Versets løvetæmmer bliver dette års modtager af Det Svenske Akademis nordiske pris
13. marts 2002

Svenska Akademien har gjort vitterligt, at De Atten har besluttet at give sin nordiske pris for 2002 til Torben Brostrøm, mangeårig kritiker ved nærværende dagblad og desuden forfatteren til en lang række litteraturkritiske og litteraturhistoriske bøger.
Prisen, der kaldes ’Den lille nobelpris’, er på 250.000 svenske kroner, og blev indstiftet i forbindelse med Akademiets 200-års jubilæum i 1986. Den hidrører fra en donation fra Karin og Karl Ragnar Gierows fond og er i de senere år gået til Lars Forssell, Sverige (1998), Klaus Rifbjerg (1999), Lars Huldén, Finland (2000) og Willy Kyrklund, Sverige (2001). Ifølge fundatsen skal prisen havne hos en åndsperson fra et af de nordiske lande, der har gjort en betydningsfuld indsats inden for et af Akademiets virke- eller interessefelter.

Godt navn
Beskrivelsen passer smukt på Brostrøm, der allerede for længst, for nu i hans egen stil at underdrive en smule, har fået et rigtig godt navn som kritiker, forsker, redaktør og formidler. Af listen over fine bøger fra hans altid flittige hænder kan blandt andet nævnes Versets løvemanke (1960), Ti års lyrik (1966), Klaus Rifbjerg. En digter i tiden (2 bd. 1970-91), Moderne svensk litteratur: 1940-1972 (1973), Ti års kritik (1975), Den ny åbenhed (1981), Modernisme før og nu (1983), samt ikke at forglemme de litterære memoirer, som indtil videre fylder tre bind, samt i de seneste år hans Informationsklummer med livsbilleder og punktnedslag. Torben Brostrøm, der er født 1927, gik for nylig freelance efter i en årrække at have knoklet med på Den Store Danske Encyklopædi. Før det var han 1979-92 professor i dansk litteratur ved Danmarks Lærerhøjskole.

Dreven pædagog
Endelig skal vi ikke glemme, at Torben Brostrøm det meste af vejen fra 50’ernes midte til slutningen af 70’erne havde sit daglige virke som underviser ved Ingrid Jespersens Gymnasium. Her vakte han i mange glæden, lysten ved litteratur, thi manden var og er en fremragende, næsten forførerisk dreven pædagog, hvad der også tydeligt afspejler sig i hans kritiske stil.
En typisk Brostrøm-anmeldelse begynder gerne med en original, opmærksomhedsfængende optakt. Derpå følger en grundig, indlevet læsning, hvorunder det kritiske subjekt undertiden forsvinder helt som følge af forsøget på at komme bag huden på digteren og møde værket på dets højeste ambition. Til slut fældes der så en smagsdom, gerne kortfattet og elegant, men sjældent så antydet, at man som læser må gætte sig til, hvad Brostrøm mon egentlig mener. Og endelig til allersidst rundes der gerne af med et aforismelignende ordspil, en gramma-poetisk signatur. For Torben Brostrøm har præcis så meget af en digter i sig, som en kritiker helst skal have – for at vide hvad sagen drejer sig om, og for at virke troværdig, hver gang han ytrer sig. Prisen vil blive overrakt ved et arrangement i serien Kvällar på Svenska Akademien i Börssalen i Stockholm førstkommende 3. april.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her