Læsetid: 4 min.

’Tyskerne køber vores land’

I Polen er modstanden mod EU svag omend voksende – især landmændene er imod
16. marts 2002

I Polen er modstanden mod EU svag omend voksende – især landmændene
er imod

Kontra
WARSZAWA – »Hitler brugte kampvogne og geværer. I dag bærer tyskerne hvide handsker og bruger D-mark og euro til at opnå det samme. De køber vores land. Vi vil ikke have nogen konflikt med tyskerne, men vi må huske historiens konsekvenser. Tyskland er og bliver en stor trussel for Polen.«
Andzrej Lepper, lederen af den polske bonde-organisation Samobroona (Selvforsvar) er ingen stor ven af Tyskland. Hans kærlighed til EU og Vesten er heller ikke overstrømmende.
»De vestlige lande har overtaget 90 procent af vore virksomheder, vore fabrikker. Det er selvfølgelig ikke de enkelte EU-landes skyld, det er vore egne politikeres skyld. Men EU bruger Polen som marked for deres EU-støttede produkter, og Polen har allerede betalt rigeligt. Landbrugsproduktionen er faldet til 50 procent af det, den var for tolv år siden. Det er ikke fordi, de polske landmænd er ringere end andre landmænd. Vi ligger på mange områder på førstepladsen, når det gælder kvalitet, vi bruger meget mindre kunstgødning og færre kemikalier. Og det kan godt være, at de vestlige lande producerer mere end os, men kvaliteten er også derefter,« siger Lepper.
Andzrej Lepper er en omstridt mand. Præsidenten har han kaldt »drivert« og nationalbankchefen »idiot«. Udenrigsministeren fik også Leppers skarpe tunge at føle, da Polen i EU-optagelsesforhandlingerne luftede, at man var parat til at slække på kravet om en overgangsfrist på mindst 12 år, før udlændinge kunne få lov til at købe polsk jord. Den slags er i Leppers øjne landsforræderi.

Stigende EU-skepsis
Den rapkæftede bondeleder har i de senere år haft hundredevis af retssager om æreskrænkelser, voldelige grænseblokader mm. Nogle kalder ham en »gal mand«, men som formand for Samobroona taler han med 10,2 procent af vælgernes stemmer i ryggen. Og virker som talerør for en stigende polsk skepsis over for de markedsøkonomiske reformer over for EU og Vesten. En skepsis, der ikke mindst trives blandt de polske bønder. Hele 15 procent af polakkerne er beskæftiget i landbruget. Med medhjælpende kvinder stiger tallet til 27 procent af den vælgende befolkning. Og blandt bønderne er der et klart flertal imod polsk medlemsskab af EU, viser en ny meningsmåling fra Eurobarometer.

Urealistisk forventning
Mange polakker er skuffede over EU og Vesten. En skuffelse, der ikke mindst har baggrund i de urealistisk høje forventninger, som blev sat i starten af 90’erne til medlemsskabet. Dengang forestillede man sig, at bare man blev medlem af EU, ville bilen, båden og opvaskemaskinen komme af sig selv. En anden del af kritikken bunder i de enorme omvæltninger, det polske samfund har været igennem i de forløbne 12 år – heriblandt Vestens opkøb af polske virksomheder, ikke mindst banksektoren, der for 85 procents vedkommende er på udenlandske hænder.
Dertil kommer naturligvis den mere faglige kritik af EU-kommissionens forholdsvis hårde forhandlingsudspil over for ansøgerlandene – især når det gælder landbrugsstøtte.
Trods den stigende modstand er der dog stadig et solidt flertal for medlemskab. I Eurobarometers nyeste meningsmåling erklærede 71 procent, at de var for, mens 20 procent var imod.

Unfair indslusning
En del af kritikken mod EU rettes imod det forhandlings-udspil om den direkte landbrugsstøtte, som EU-Kommissionen lagde frem i slutningen af januar. Forslaget baserer sig på en slags indslusningsordning, hvor kandidatlandene starter med at få 25 procent af, hvad landmændene i de nuværende EU-lande modtager. Året efter, i 2005, forhøjes dette til 30 procent, og først i år 2013 tilbydes de øst- og centraleuropæiske landbrug fuld støtte. Dette er indtil videre blevet mødt med blanke afvisninger fra de øst- og centraleuropæiske ansøgerlande. Polakkernes argument er, at for at kunne konkurrere på lige vilkår, må også de polske landmænd tildeles direkte landbrugsstøtte med det samme, Polen bliver optaget i EU.
Den polske vice-statsminister, formanden for det medregerende Bondeparti (PSL), Jaroslaw Kalinowski, spurgte forleden på et tysk-polsk topmøde i Warszawa, hvordan han skulle forklare sine landmænd, at de både skal acceptere et produktionsloft og på mange varer sågar et decideret et prisfald, samtidig med at deres langt mere effektive vestlige konkurrenter får tregange så meget i støtte, som de gør.

Tunge tyske argumenter
De tyske politikere, der var til stede på konferencen – blandt andet CDU’s Friedbert Pflüger og SPD’s Markus Merckel – forsøgte at argumentere for, at polakkerne ikke bare skulle se EU som en pengekasse, de nu var i færd med at få hænderne godt og grundigt ned i. At de måtte huske på, at Polen i EU stod langt sikrere, end hvis man havnede i gråzonen mellem to stormagter – EU og Rusland. En placering polakkerne med historien in mente burde sky som pesten. At reformerne af det polske landbrug ikke bare var et EU-diktat, men en markedsøkonomisk realitet, som polakkerne måtte forholde sig til, uanset om de var med i EU eller ej. Og at overgangen fra sovjetisk vasalstat til retsstatsligt demokrati var i Polens egeninteresse, og ikke noget man gjorde for EU’s skyld.
Men presset fra EU-skeptiske partier som det ærkekatolske Ligaen af Polske Familier, Ret & Retfærdighed (PiS) og fra Selvforsvar – der tilsammen sidder på godt 28 procent af sæderne i parlamentet – er stigende. Det mærkes især hos det med-regerende Bondeparti (PSL). Og kritikken fra Lepper er da også til at tage og føle på.
»Regeringen bør ændre sin position over for EU. Den opfører sig som om, de er ligeglade med den polske befolknings ønsker, ligeglade med landmændene. I Samobroona er vi ikke ude efter at forsinke Polens medlemsskab af EU. Vi vil blot sikre, at EU behandler Polen som et jævnbyrdigt land. Hvis vores landbrug ikke får støtte fra EU, ligesom resten af EU’s bønder, hvad skal vi så med EU? Konkurrencen er allerede hård nok. Uden EU-støtte har vores landbrug ikke en chance – ikke når de andre, Vesten, får milliarder i støtte,« argumenterer Lepper.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her