Læsetid: 2 min.

’Ulige vilkår’

Palæstinenserne har ingen grund til at tro på israelsk fredsvilje, siger formand for dansk-palæstinensisk venskabsforening
30. marts 2002

Dansk politik
»Jeg er skuffet over den danske regerings politik,« siger formanden for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, den radikale politiker Ole Olsen, efter det israelske angreb på Yasser Arafats hovedkvarter i Ramallah.
»Vi prøver hele tiden at dele sol og vind lige og være kritiske over for begge parter. Men det holder jo ikke en meter. Det, israelerne gør nu, understeger yderligere, hvor ulige kampen er. Den ene part har holdt den anden part i husarrest i flere måneder. Hvis de nu også skyder ham ned, vil det fremkalde ganske voldsomme reaktioner. Set fra palæstinensisk side er den israelske hær klart den mest voldelige part. Det viser tabslisterne jo også tydeligt. Så Israel har det største ansvar for at bringe situationen til ophør,« siger Olsen.
Udenrigsminister Per Stig Møller opfordrer parterne til at koncentrere sig om den saudiarabiske fredsplan og »holde op med at slå hinanden ihjel.«
»Sagen har to sider. Arafat gør ikke det, han skal, og israelerne overreagerer. Det er en forfærdelig situation, der ikke fører til noget. Jeg vil gerne opfordre til, at israelerne stopper gengældelsesangrebene og at Arafat stopper terroren,« sagde han i går.

Læg større pres på
Historien viser, ifølge Ole Olsen, at man ikke med militære midler kan vinde over en modstandskamp, hvor folk håber at befri noget af det land, de havde engang.
»Men det ser ud til, at man både vil have fred og beholde de besatte områder. Men det regnestykke går ikke op,« siger han.
»Jeg undrer mig over, at George Bush ikke ringer til Sharon og beder ham forsvinde ud af Ramallah i en fart. Set fra USA kan det da kun skabe flere fjender i hele verden, at Israel får lov at agere på den her måde,« fortsætter han.
»EU kunne også lægge et voldsomt pres på Israel. 60 procent af Israels eksport går til EU-landene. Men den politiske vilje mangler.«
»Det er ikke alle palæstinensere, der synes, Arafat har gjort det lige godt, men han står som en landsfader, en samlende skikkelse. Hvis israelerne skyder ham ned, vil det fremkalde ganske voldsomme reaktioner. Palæstinenserne har ikke mere nogen grund til at tro, at Israel vil andet end at banke folk til at holde kæft. Det giver mere plads til de radikale grupper. Det ser sort ud,« siger Ole Olsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her