Læsetid: 2 min.

USA satser på vinden igen

General Electric køber sig ind i vindmølleindustrien, og der er politisk flertal i USA for at genindføre støtten til vindkraft
7. marts 2002

Verdens største producent af energiudstyr, General Electric, har besluttet at købe den del af fallitboet Enron, der laver vindmøller. Det hilses med stor tilfredshed, både af Enron Winds direktør, Adam Umanoff, den amerikanske vindkraftforening og den danske vindmølleindustri.
Samtidig presser Bush-regeringen og et flertal af amerikanske politikere på for at få genindført den amerikanske støtteordning, en skatterabat på 22 øre pr. kilowatt-time.
Støtteordningen løb ud ved årsskiftet. Skatterabatter på i alt 4,6 mia. dollar er ellers en del af Bush-regeringens energipolitik, og der er stort flertal i kongressen. Men forlængelsen var del af en større lovpakke, der faldt bort før jul på grund af politisk uenighed om sundhedsydelser til arbejdsløse.
Nu er lovforslaget genfremsat, men det er stadig gidsel i et spil om andre emner, siger underdirektør John Chase i den amerikanske vindkraftforening AWEA.

Vestas er ramt
Sidste år slog vindmøllerne alle rekorder i USA. Der blev stillet møller op med en samlet effekt på 1.695 megawatt, svarende til fem Avedøreværker. De fleste kommer fra Danmark. 651 megawatt fra Vestas, 278 fra Bonus og 116 fra NEG Micon.
Der er masser af nye vindmølleprojekter i USA, men langt de fleste er sat på stand by, indtil politikerne beslutter sig, siger John Chase.
For den største danske vindmølleproducent, Vestas, betyder det, at 1.200 medarbejdere er sendt på arbejdsfordeling: »Men resten af verdensmarkedet udvikler sig positivt. Vi venter fuld beskæftigelse igen – og vi venter, at den amerikanske støtteordning bliver genindført i løbet af året. Det er svært at finde en amerikansk politiker, der er imod den,« siger direktør Johannes Poulsen.
Enron Wind har fabrikker i Californien, Tyskland og Spanien. Vestas var nævnt som en mulig køber. Det vil Johannes Poulsen ikke kommentere: »Vi har faktisk klaret os udmærket i USA med møller, der fremstilles i Europa. Men vi forbereder os på at starte en egenproduktion af de største komponenter i USA, hvis støtteordningen kommer i gang igen. Jo større møllerne bliver, jo mere koster transporten af de store dele,« siger han.
I Danmark vil Vestas ikke udvide. »Den danske regering synes at mene, at vi har vindkraft nok i Danmark, sådan foretrækker jeg at udlægge dens beslutninger. Vi tilstræber at placere produktionen tæt ved markedet,« siger Johannes Poulsen: »Indtil videre har vi haft al udvikling i Danmark. Det har vi ikke planer om at ændre.«
General Electric vil købe Enrons fabrikker, men ikke overtage koncernens egne vindmøller og forpligtelser. Selve teknologien i Enron-møllerne har de danske producenter forladt. Deres interesse bestod kun i et købe et nærvær på det amerikanske, tyske og spanske marked.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu