Læsetid: 4 min.

Til valg med ondt i maven

Før præsidentvalget har der været blodig, politisk vold, og det kommer der også i kølvandet – uanset resultatet
8. marts 2002

Før præsidentvalget har der været blodig, politisk vold, og det kommer der også
i kølvandet – uanset resultatet

Frygt
Når vælgerne i Zimbabwe går til urnerne her i weekenden, vil mange gøre det med uro i maven. De er skræmte over den voldelige optakt til valget, og de ved, at det nemt kan blive værre bagefter. Uanset resultatet vil det næsten med garanti komme til blodige sammenstød.
Op til valget er volden taget til, bl.a. fordi præsident Mugabes parti, ZANU-PF, har opfordret regulære tæskehold af unge til at gå løs på modstandere. Alene i februar registrerede Zimbabwes Forum for Menneskerettigheder 64 tilfælde af politisk vold – herunder mord, tortur og voldtægt. Et kig i forummets februar-rapport viser, at volden udøves af tilhængere af både ZANU-PF og oppositionspartiet, MDC. Blandt andet blev Tariro Nyanzira, tilhænger af ZANU-PF, tæsket til døde og smidt i en flod, angiveligt af MDC-tilhængere, den 8. februar. Hendes brøde var, at hun havde skjult fire ZANU-PF-tilhængere, som var på flugt fra MDC-folk.
I februar blev Linda Moyo truet med mordbrand til at komme nøgen ud af sit hus. Hun blev slået i skridtet og beskyldt for at føde MDC-tilhængere. Hendes identitetskort blev taget, så hun ikke kan stemme ved valget.
Volden gør stemningen i Zimbabwe eksplosiv, og der vil uden tvivl flyde blod, når resultatet foreligger.
»Erklæres Mugabe som vinder, hvad der på grund af fusk og intimidering må anses som det mest sandsynlige, vil oppositionen uden tvivl gå på gaden. Mange i oppositionen ser nemlig det her valg, som den sidste, store chance for Zimbabwe. På gaden vil demonstrantere blive mødt af Mugabes tæskehold, og det vil uden tvivl komme til heftige konfrontationer,« siger Stig Jensen, som er ved at skrive en bog om Zimbab-we og er ekstern lektor ved Center for Afrikastudier under Københavns Universiet.
Vinder oppositionsleder Morgan Tsvangirai derimod valget, vil Mugabe højst sandsynlig igen sende sine tæskehold på gaden. Det vil give så mange voldelige sammen-stød, at Mugabe kan erklære landet i undtagelsestilstand.
Under et valgmøde onsdag gav Mugabe udtryk for en stæk uvilje til at forlade posten, han har siddet på siden 1980. Og han truede med borgerkrig ved med henvisning til tidligere oprørsgrupper i nabolandene at sige:
»Hvis ZANU-PF bliver fjernet fra magten nu, så vil den forandre sig til et Frelimo, et ANC eller et Swapo.«
Mugabes tro følgesvende har også våbnene parat. Til The Guardian siger kammerat Zhou fra et af Mugabes tæskehold: »Hvis de (både sorte og hvide, red.) ikke støtter kammerat Mugabe, så arbejder de sammen med koloniherrerne. Vi vil blive nødt til at bekæmpe dem, ligesom vi kæmpede mod Ian Smith og vandt.«
Mugabe har ifølge avisen Financial Gazette sat hæren i alarmberedskab og styrket den ved at trække soldater hjem fra krigen i DR Congo.
»Det bliver overordentlig interessant at se, hvordan hæren reagerer på valget. Mens toppen af hæren er nært forbundet til Mugabe – hærlederen sagde for en måned siden, at han ikke vil acceptere andre ledere end Mugabe – så er det mit indtryk, at mange menige er imod Mugabe. Derfor er det svært at forestille sig hæren nedslagte demonstranter. Mere sandsynligt er det, at nogle af juniorsoldaterne vil smide uniformen og tilslutte sig demonstranterne,« siger Stig Jensen.

Ufrit og unfair valg
Optaken til valget gør, at de fleste vestlige iagttagere på forhånd underkender det.
»De få udenlandkse observatører fra Norge og andre vestlige lande har stort set på forhånd konkluderet, at valget ikke er frit og fair på grund af bl.a. intimidering. Observatørerne fra Afrika derimod vil gøre opmærksom på, at mord, tortur og overfald er ret almindeligt i forbindelse med valg i Afrika. F.eks. var der langt flere mord ved Sydafrikas første, frie valg i 1994. På den baggrund kan de finde på at beskrive valget i Zimbabwe som ret frit efter omstændighederne,« siger Stig Jensen.
Allerede nu står det dog fast, at der ikke er nok observatører i landet til at overvåge valget; at hæren, der anses for at være pro-Mugabe, skal styre valghandlingen; og at hunderedetusindvis af vælgere er blevet forhindret i at stemme på grund af bureaukratiske regler eller den anspændte stemning. Tidligere på ugen opfordrede International Crisis Group kraftigt til, at udlandet og specielt afrikanske ledere som Sydafrikas Thabo Mbeki lagde yderligere pres på Mugabe. John Prendergast fra gruppens Afrika-program sagde: »På trods af volden, skræmmekampagnen og fusk, er det stadigvæk muligt, at befolkningens holdning kan blive udtrykt via stemmeboksene.«
Stig Jensen er langt mere pessimistisk: »Jeg ved fra folk, der var med til optællingen efter parlamentsvalget i 2000, at i nogle kredse blev en sejr til MDC i sidste øjeblik omstødt til en sejr til ZANU-PF. Lige nu tror jeg, at man i ZANU-PF spekulerer på, hvordan man kan gøre valget til et tæt opgør, der så med nød og næppe falder ud til Mugabes fordel.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu