Læsetid: 3 min.

Vlaams Blok sat uden for døren

Antwerpen har holdt det stadig stærkere højreekstreme parti Vlaams Blok uden for byrådets dør i et årti. Men denne politik har en pris
22. marts 2002

Belgien
BRUXELLES – Er det i længden demokratisk at rotte sig sammen mod et parti, der får støtte fra over 30 procent af vælgerne? Det er et spørgsmål, som den stolte belgiske havneby Antwerpen med de kosmopolitiske aspirationer må stille sig. Og spørgsmålet er ikke blevet mindre be-sværligt med årene, siden det nationalistiske højrekstreme parti Vlaams Blok fik sit første rekordvalg i 1988.
Siden har partiet fået stadig bedre valgresultater. Det toppede med 33 procent ved sidste valg i 2000, men lige meget har det hjulpet den glatte partileder Filip Dewinter. Hele spektret af partier i Antwerpen har slået sig sammen om at holde Vlaams Blok uden for enhver indflydelse. Det er sket med det såkaldte »sanitetsbånd«, der for længst er blevet et begreb i belgisk politik. Båndet indebærer, at intet parti må røre ved Vlaams Blok.
Løftet er sågar nedfældet på skrift for hele regionen Flanderen, og det har i Antwerpen ført til umage koalitioner i byrådet mellem alt fra maoister og grønne til højreliberale.
Kristdemokraten fra partiet CVP og medlem af byrådet i Antwerpen, Marc Van Peel, hører til i det pæne højre i belgisk politik. Han var blandt initiativtagerne til sanitetsbåndet for over ti år siden. Og han forsvarer det stadig, selvom han ikke er i tvivl om, at det har en pris.

Helt legitimt
»Vælgerne kan ikke sige, de er blevet snydt. Vi har allesammen før valget erklæret, at vi ikke vil gå sammen med Vlaams Blok. Så fra et demokratisk synspunkt er det helt legitimt. Men vi må erkende, at sanitetbåndet ikke har været effektivt ud fra andet end et etisk synspunkt,« siger Van Peel til Information.
Han peger på de mange træge slagsmål, det giver i byrådet, at skulle forene grønne og liberale, og at det i sidste ende giver dårlige politiske beslutninger, der risikerer at forstærke
Vlaams Bloks krav om, at byen skal styres af nye kræfter:
»Det er et svært valg mellem pest og kolera. Men vi kan ikke gå sammen med et parti, der har en åbenlys racistisk ideologi og har rødder tilbage i nationalistiske bevægelser i Flanderen, der kollaborerede med nazisterne under Anden Verdenskrig,« siger Van Peel.

Unik position
Leder af Flanderens Socialistparti, SP, Patrick Janssens, der har en baggrund i marketingsbranchen, er slet ikke i tvivl om sanitetsbåndets skyggeside.
»Fra et kommunkationssynspunkt giver vi Vlaams Blok en gratis og helt unik position som opposition. De vælgere, der med rette eller urette føler sig som samfundets udskud, vil tiltrækkes af et sådant parti. Sanitetsbåndet har ikke stoppet partiets vækst, det har måske endda hjulpet det frem. Og vi giver dem ikke chancen for at vise deres uduelighed, hvis de fik magten,« siger han til Information.
Men også han fastholder, at sådan må det være. Det er igen med henvisning til Anden Verdenskrig: »Hitler kom også til magten via demokratiet. Og Vlaams Blok prøver at gøre sig mere stuerent for at gøre det sværere for os at forsvare båndet. Men vi ved fra journalister, der har sneget sig ind på partiets møder, at det stadig er et højreekstremt parti.«
Professor i sociologi fra Leuvens Katolske Universitet, KUL, Marc Swyngedouw, mener, det er vigtigt at skelne mellem det højre og det eksterme højre. Han ville ikke tale for at holde en mand som den hollandske Pim Fortuyn fra magten.
»Vlaams Blok er et parti, der er imod den Europæiske menneskerettighedskonvention. De vil indføre et apartheidsystem, hvor marokkaneres og tyrkeres børn skal i andre skoler og give dem en lavere socialhjælp. Nogle siger, at sanitetbåndet skader, men for Antwerpens tyrkere og marokkanere er det en god ting. Deres liv ville være anderledes, hvis
Vlaams Blok sad med i bystyret« siger Swyngedouw til Information.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu