Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

15. marts 2002

(2. sektion)

www.litteraturnet.dk
*Jeg ved ikke, hvad der er sket med Peter Laugesens lyrikmaskine, den plejede at befinde sig på www.laugesen.subnet.dk, men jeg kan i hvert fald ikke få den til at virke mere. Det vil sige, at der, så vidt jeg kan se, ikke findes nogen rigtige Laugesen-hjemmesider, og det er da ærlig talt svært at forstå. Kigger man på Det Kongelige Biblioteks ELEKTRA-side, hvor (jeg tror det er) 50 danske forfattere fra nyere tid portrætteres, er han der heller ikke. Så vil man finde noget på nettet, må man ty til Dansk Litteraturcenters forfatterprofiler. Her kan man finde et par udmærkede artikler af Anne Borup og en af Erik Skyum-Nielsen (fra 1992), som hævder, at Laugesens poesi nok aldrig nogen sinde bliver folkeeje – en spådom, som er i fuld gang med at blive gjort til skamme.

www.allenginsberg.org
*Et af Laugesens (mange) store forbilleder Allen Ginsberg har netop fået dette posthume site. Og det er en ren lyst! Sådan en side har alle store forfattere fortjent. Man kan høre Ginsberg i en række lydoptagelser. Man kan se Ginsberg i en række videoklip. Og man kan selvfølgelig læse Ginsberg. Hans håndskrevne manuskript »Things I’ll not do (nostalgias)« f.eks. skrevet få dage før, han døde (»Aldrig rejse til Bulgarien...« osv). Uddrag af hans dagbøger og færdige tekster. Der er en biografi og selvfølgelig – det er jo USA – en souvenirforretning, hvor man kan købe bøsse-T-shirten, The »Queer Shoulder T«.

www.cmgww.com/historic/kerouac
*Til sammenligning er Jack Kerouacs officielle hjemmeside styret af Kerouac Foundation en sørgelig historie. En kortfattet biografi (hvor hans karriere som fodboldspiller fylder mere end den som forfatter), en liste over alle bøgerne med links til amazon.com og så en samling citater, hvoraf man kan fremhæve sådanne guldkorn som: »I’m not a beatnik, I’m a Catholic.« Eller »I am going to marry my novels and have little short stories for children.« Eller »Houses are full of things that gather dust.« Eller »You can’t have birth without existence and you can’t have death without birth.« Fattigt.

www.holonetnews.com
*Hvis man synes, nyhederne fra rundt om i verden bare bliver mere og mere deprimerende, så skulle man bare prøve at læse, hvordan det står til i en fjern galakse for længe længe siden, hvor hele den republikanske styreform er ved at bryde sammen, og det eneste, der kan redde den, er en dybt konservativ religiøs orden, som ikke holder sig for god til at tvangsfjerne småbørn og hjernevaske dem. Alt imens folket (eller rettere folkene) serveres opium i form af lotto og sære sportsgrene som »Grav-ball« »Podracing« og »Smashball«. Og hvor bestsellerlisten selvfølgelig også fyldes af biografier og så et eller andet med titlen Warm Thoughts for Invertebrates.

www.rhizome.org
*Det er de to meget populære franske filosoffer Gilles Deleuze og Felix Guattaris rodnetsmetafor, som har givet navn til denne samling af webkunst og artikler og interviews om den. Det meste af Rhizome består af beskeder sendt fra netværkets medlemmer og er så organiseret på kryds og tværs i forskellige mere eller mindre sammenhængende grupper. Således kan man f.eks. navigere via et stjernekort eller via en stjernespiral, hvor hver enkelt stjerne repræsenterer en af de 1700 artikler, folk har bidraget med.

www.dialoguepoetry.org
*Der er sikkert ikke så mange, der er klar over det, men 21. marts er ifølge UNESCO International Poesi Dag, og ugen 17.-23. marts er dialog-gennem-poesi-uge. Blandt de 150 byer, som over hele verden arrangerer oplæsninger i ugens løb, med det formål at »skabe dialog mellem civilisationer og bygge en freds- og ikke-voldskultur i hele verden ved poesiens hjælp,« er der af en eller anden grund ingen danske. Jeg ved ikke, om der er flere, der er klar over, at det også er Internationalt Bjergår, og FN har besluttet at slå to fluer med et smæk og afholde en serie digtoplæsninger på bjergtoppe rundt om i verden. Dem er der heller ingen af i Danmark. Endelig kan man få at vide, at et krater på Merkur er blevet opkaldt efter Pablo Neruda. Så hvem sagde, det ikke betaler sig at være digter?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her