Læsetid: 1 min.

Aftale om bedre mentalerklæringer

Fejlene i de mentalerklæringer, der bruges i domme over udviklingshæmmede, skal væk, lover Justitsministeriet
4. april 2002

Fra forbrydelse til frihed
Højere kvalitet og hurtigere gennemførelse af mentalundersøgelser. Det er målene i en aftale, som Justitsministeriet og landets amter har indgået.
Som beskrevet i gårsdagens Information er mentalerklæringerne ofte behæftet med fejl. To medlemmer af Retslægerådet, der vurderer de erklæringer, der er uenighed om, siger, at der er fejl i op til hver femte mentalerklæring.
De mange fejl har fået amterne og Justitsministeriet til at indgå aftalen om at ændre reglerne for erklæringerne.
Indtil videre er ordningen dog kun gennemført vest for Storebælt.

Ensartet kvalitet
Aftalen handler om ambulante mentalundersøgelser – det vil sige mentalundersøgelser, der foretages uden indlæggelse.
I Jylland og på Fyn betyder ordningen, at det ikke længere er enhver psykiater, der kan foretage ambulante mentalundersøgelser for domstolene.
For at sikre en mere ensartet kvalitet skal undersøgelserne udføres af specialister på de retspsykiatriske afdelinger i Middelfart, Risskov og Ålborg. Og mens der tidligere ikke var en frist for, hvor lang tid, det måtte tage en psykiater at udarbejde en mentalerklæring, skal den nu ligge klar til rettens brug senest seks uger efter undersøgelsen er bestilt.
Øst for Storebælt er det planen, at alle ambulante mentalundersøgelser skal foretages af Justitsministeriets Restpsykiatriske Klinik.
Men hvor aftalen er blevet ført ud i livet i to omgange i løbet af det seneste år i Jylland og på Fyn, har det endnu ikke været muligt at indgå en aftale for Sjælland og Øerne. Det skyldes blandt andet uafklarede spørgsmål om personalenormering og finansiering, oplyser Justitsministeriet. Problemerne søges dog løst i indeværende år.

*Christina Agger og Elisabet Damkjær er freelancejournalister

*Artiklen indgår i serien om de kriminelle udviklingshæmmedes vilkår i Danmark. Tidligere artikler i serien blev bragt den 26. og 30. marts, samt den 2. og 3. april. Serien fortsætter

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu