Læsetid: 2 min.

Al-Qaeda-spor leder til Hørsholm

Sidste uges anholdelser af militante islamister i Tyskland har angiveligt forbindelse til pasforfalskere fra Nordsjælland
30. april 2002

Et pasforfalskningsværksted i Hørsholm, som Helsingør Politi ransagede i september 2001, har leveret falske dokumenter til personer fra Osama bin Ladens al-Qaeda-netværk.
Det skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel i sit nyeste nummer, der udkom i går. Ifølge nyhedsmagasinet har forfalskede dokumenter fra Hørsholm spillet en vigtig rolle, når islamister med tilknytning til al-Qaeda har krydset landegrænser.
Tirsdag i sidste uge gennemførte tysk politi anholdelser og ransagninger på en snes adresser fordelt over store dele af Tyskland. Blandt den halve snes anholdte – alle med mellemøstlig baggrund – anser den tyske anklagemyndighed en 36-årig palæstinenser med bopæl i Essen i Ruhr-distriktet for at være hovedmanden.
Gruppen omkring den 36-årige kalder sig al-Tawhid, hvilket efter de tyske efterretningstjenesters opfattelse er et dække for et tilhørsforhold til al-Qaeda, skriver Der Spiegel.

Danske dokumenter
Både den øverste tyske anklager Kay Nehm og forbundskriminalpolitiet, Bundeskriminalamt, er ifølge Der Spiegel af den opfattelse, at gruppen planlagde attentater i Tyskland.
Nyhedsmagasinet beskriver gruppens aktiviteter med forfalskning af »irakiske, jordanske eller danske dokumenter« og fortsætter:
»Fra Essen førte sporet hurtigt til endnu en falsknerring – til Danmark. Et værksted i det danske Hørsholm, drevet af en statsløs palæstinenser fra Syrien, gik blandt islamister i hele Europa for at være den bedste adresse. Til ægte, mest stjålne danske pas blev der på computer fremstillet nye sider med andet billede og nyt navn. Derefter blev siderne professionelt lamineret ind i passet,« skriver Der Spiegel.
Nyhedsmagasinet refererer til Helsingør Politis optrevling af en gruppe i Nordsjælland i en dag, der hidtil i medierne har været fremstillet som en sag om menneske- og narkotikasmugling. 10 dage efter terrorangrebene i New York og Washington anholdt politiet i Kastrup Lufthavn samt ved ransagninger i Hillerød, Nivå, Kokkedal og Hørsholm i alt 22 personer – næsten alle med mellemøstlig baggrund. 10 blev varetægtsfængslet.
Lederen af kriminalpolitiet i Helsingør, kriminalinspektør Henning Glintborg, kan ikke umiddelbart bekræfte Der Spiegels oplysninger om en forbindelse mellem de anholdte i Tyskland og sagen fra Nordsjælland:
»Vi ved kun, at de pas, der er lavet i Hørsholm, er brugt mange steder rundt omkring i verden,« siger Henning Glintborg til Information.

Nævningesag
Han oplyser, at der foreløbig er dømt to personer i sagen – begge til et års fængsel og udvisning. De seks-syv hovedmistænkte ventes at blive stillet for et nævningeting i Østre Landsret senere på året tiltalt for menneskesmugling, dokumentfalsk og narkokriminalitet. Politiet har foreløbig kendskab til »nogle hundrede« forfalskede pas og kørekort.
»Det har ikke været nogen hemmelighed, at vi siden 11. september har været opmærksomme på mulige forbindelser og løbende holdt kontakt med Politiets Efterretningstjeneste,« siger Henning Glintborg.
Han tilføjer, at han ikke er bekendt med oplysninger, der kæder de anholdte fra Nordsjælland sammen med al-Qaeda eller med de tyske anholdelser.
Henning Glintborg bekræfter, at de sigtede er afhørt om deres eventuelle forbindelser til al-Qaeda:
»Men der har ikke været noget overhovedet. Vi kalder det en kriminel organisation og ikke en politisk organisation. De har været interesseret i alt, hvad der kunne give penge. Men vi kan ikke udelukke, at nogle, der skulle bruge papirer til noget politisk, for eksempel terrorisme, måske også har lavet bestillinger,« siger Henning Glintborg.
Dansk politi har tidligere i sagen samarbejdet med kolleger i Sverige og Tyskland, men Helsingør Politi har ikke siden sidste uges anholdelser i Tyskland fået forespørgsler om sagen fra Hørsholm.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her