Læsetid: 1 min.

Bahia møder Benin

Angélique Kidjo: Black Ivory Soul (Columbia/Sony). Udkommer mandag
5. april 2002

(2. sektion)

Verdensmusik
*På den længe ventede plade med den energiske vestafrikanske sangerinde udforsker hun brudfladerne mellem sit hjemlands vemodige sange og afsmitningen på musikken fra Bahia i Brasilien. Pladen starter smukt og poetisk med en ballade, der leder tanken hen på bossa novaens mestre. Desværre – og det skal vise sig at gælde for hele skiven – er Kidjo faldet for et tåget kvindekor, der kun kan appellere til folk med hang til musik uden knaster. Korpigerne bemægtiger sig konstant lydbilledet og tilfører en irriterende snert af lydtapet, der kan trække de sidste tænder ud på tigeren fra Benin, som ellers klart viser, at hun har sin stemmes styrke og pragt i behold. Hvad denne anmelder ellers var begyndt at betvivle – var det ikke for Kidjos gæsteoptræden på indiske Trilok Gurtus seneste meget afrikanske plader. Så længe har der været tavst om Kidjo, siden hun i 1998 – efter en længerevarende opadgående spiral – landede en maveplasker af en plade, hvis skæbne da også blev ret grum.
På Black Ivory Soul forsøger Kidjo at ryste det amerikaniserede udtryk af sig, som dominerede Oremi, og viser sig fra sin egen funky side. Det er næsten som i gamle dage, men heldigvis er der tilført nyt blod i form af to markante brasilianere, som er både til ballade og ballader: Vinicius Cantuaria og især festlige Carlinhos Brown, der har skrevet med på pladens mest dansable skæring, »Tumba«, og bidrager til de to smukke ballader »Iemanja« og »Okanbale«. Titelsangen har – ud over et perlende panafrikansk guitarriff – de dér forbandede ørehængerkvaliteter, der gør at man (til trods for storladne strygere og de før omtalte korpiger!) kan vågne op en tidlig morgen med sangens omkvæd cyklende rundt i øresneglen. Den slags musik burde forbydes!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her