Læsetid: 3 min.

En bog og en hofte

Forfatterne læste op, mens et panel af bogfolk og politikere sad i Helligåndskirken og diskuterede politik. En af dem havde et overraskende regnestykke
24. april 2002

Bogens dag
Højtlæsning af Astrid Lindgren var trækplasteret på flere biblioteker landet over i går, da Verdens Bogdag blev fejret med en sværm af oplæsninger. Mange forfattere var af huse, og i Helligåndskirken i København var der allerede om formiddagen samlet et panel af politikere og bogfolk. De var flere end antallet af tilhørere, men på antallet af stole kunne man se, at der heller ikke var ventet mange.
Det er heller ikke let at sige noget nyt om bogpolitik. Den debat er en presset citron, hvorfor deltagerne dårligt kunne gøre andet end markere deres positioner.

Landmænd
De to forfatterforeningers formænd, Peter Legaard Nielsen og Knud Vilby, pegede blandt andet på det paradoksale i at støtte bøgerne ved at skære ned på tilskuddet. Bibliotekernes bogindkøb er gået 30 procent tilbage siden 80’erne, og landbruget får jo også produktionsstøtte, så hvorfor ikke bøgerne, og ville politikerne tage ansvaret for bogens tilstand? Knud Vilby kunne nok høre, at al den klagesang »får os til at lyde som landmænd«. Men han kommer selv fra landet, sagde han.
Jesper Møller fra boghandlerenes forening ville gerne have bogmomsen væk. »Vi lægger 300 millioner kroner. hvert år,« sagde han, og lige præcis den kendsgerning gav Ole Sohn fra SF lejlighed til at komme med et overraskende regnestykke.
»Jeg går ind for glade børn, ordentlige hofter og et langt liv,« sagde han (med venlig hilsen til regeringens prioritering af hospitaler) og fortsatte:
»Hver eneste gang, der langes en bog over disken, får staten dobbelt så meget som forfatteren. Derfor er regeringens omprioritering barok. Hvis man vil have bedre hofter, må man sælge flere bøger, for så får man flere penge til hofter. Det burde en ordfører fra et regeringsparti kunne indse – og så sætte sig foran finansministeren og forklare det«.
Regnestykket var en replik til Venstres formand for Kulturudvalget, Kim Andersen, samt Venstres kulturordfører, Esther Larsen, der som de centrale magtpersoner sad midterst i panelet, som i øvrigt rummede en mindre hær af socialdemokrater: Jytte Andersen, Poul Quist Jørgensen, Jytte Wittrock og Mette Frederiksen.

Det hedder moms
Ole Sohn udtalte som den eneste, at han gik ind for en differentieret moms for at fremme »de ting, vi gerne vil fremme«, herunder en lavere bogmoms, men der var ikke megen støtte at hente, end ikke hos socialdemokraterne. Poul Quist Jørgensen overlod ridderligt »det med hofterne« til ordfører Jytte Andersen og sagde korrigerende, at der ikke er noget, der hedder bogmoms. Det hedder moms, og den er 25 procent, og det er ubehageligt, men generelt.
Kim Andersen fra Venstre fastholdt, at nedslag i bog-momsen er politisk ufremkommelig. Andre ville have lavere moms for sund mad og turisme. Han overlod i øvrigt ordet til ordfører Esther Larsen, der satte de aktuelle nedskæringer i relief ved at henvise til, at kulturbudgetterne er steget 35 procent gennem de sidste 10 år.
Annette Wad fra forlæggernes forening oplyste, at forlæggernes indtjeningsgrad var helt nede på 0,7 procent og blev glad, da hun bemærkede en vis positivitet over for en tanke om mere støtte til eksport af danske bøger.
Peter Legaard Nielsen fra Danske Skønlitterære Forfattere kom med et lille hjertesuk: »Vi kan næsten altid blive enige med oppositionen«.

Og en rose
Mange tilhørere kom først, da forfattere som Hans Edvard Nørregaard-Nielsen og Iselin C. Hermann over middag indledte eftermiddagens maraton, præsenteret af Charlotte Munck, skuespiller, som mindede om, at bogens dag er en skik fra det spanske Catalonien, hvor man på denne dag giver en bog og en rose til sin elskede. Rosen står for kærlighed, bogen for forståelse, tolerance og dialog, sagde hun med et håb om, at det ville føre til mere næstekærlighed.
Forinden havde kulturminister Brian Mikkelsen revet et par litterære citater af
Goethe og Samuel Johnson af sig samt sagt, at man dårligt kunne forestille sig en verden uden Peter Plys, Nordbrandt, De tre musketerer og
Rifbjerg. Han lovede, at bøger og litteratur ville blive et hovedpunkt i regeringens politik. Ufortrødent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her