Læsetid: 3 min.

Chirac er sikker vinder

Jacques Chirac sikker på genvalg, det yderste højre scorer 20 procent, socialisterne opfordrer til at stemme på Chirac – og Lionel Jospin forlader fransk politik
23. april 2002

Tema: Nationalistisk protestvalg
Chok
PARIS – Det politiske Frankrig befandt sig i choktilstand i går efter præsidentvalgets første runde, der slag i slag resulterede i, 1) at højrepopulisten og racisten Jean-Marie Le Pen for første gang kæmpede sig frem til finalen, 2) at venstrekandidaten Lionel Jospin mod alle forventninger blev slået af banen, og 3) at præsident Jacques Chirac faktisk vandt præsidentvalget.
Selv om Chirac først genvælges ved præsidentvalgets anden runde den 5. maj, er han allerede nu sikker på sejren med en betydelig margin.
Meningsmålingerne forudsiger omkring 75 procent for Chirac mod 25 til Le Pen.
Flere socialistiske toppolitikere opfordrede allerede søndag aften til at stemme på Chirac i anden runde – for at »spærre vejen for Le Pen« og udvise »republikansk solidaritet«. Socialistpartiet ventes at gøre dette til sin officielle parole for den 5. maj.
Premierminister Lionel Jospin meddelte ligeledes allerede søndag aften, at han vil forlade det politiske liv straks efter præsidentvalgets anden runde. Han sagde, at det socialistiske nederlag var resultatet af »højres demagogi og venstres splittelse«, men tilføjede: »Jeg påtager mig det fulde ansvar for dette nederlag, og derfor forlader jeg det politiske liv umiddelbart efter præsidentvalget.«

Gråd og skrig
I Jospins valghovedkvarter, hvor hundreder af tilhængere var forsamlet, blev valgresultatet og Jospins meddelelse hilst med gråd og høje skrig.
Le Pen opnåede lidt over 17 procent, og hans rival og tidligere partifælle Bruno Mégret 2,4. Det yderste højre nåede hermed praktisk talt op på 20 procent, der højeste niveau nogensinde på landsplan. Mégret meddelte straks, at han anbefaler at stemme på Le Pen.
For Le Pen er triumfen så meget større, som hans parti sprængtes for få år siden, hvorefter hans niveau i meningsmålingerne længe lå langt under de 15 procent, han opnåede ved præsidentvalget i 1995.
For første gang er præsidentvalgets anden runde et opgør mellem en højre- og en yderste højre-kandidat. Det er første gang, at den førende venstrekandidat er elimineret – bortset fra præsidentvalget 1969, da det franske venstre var blevet decimeret ved nationalforsamlingsvalget i krisesommeren 1968. Anden runde i 1969 var en duel mellem to moderate højrekandidater.
Jospin opnåede søndag 16 procent af stemmerne, det dårligste socialistiske resultat siden grundlæggelsen af det nuværende Socialistiske Parti i 1971. Ved præsidentvalget i 1995 opnåede han 23,3 procent.

Bundrekord
Chirac fik 19,7 procent af stemmerne (mod 20,8 i 1995). Det er absolut bundrekord i første runde for en siddende præsident og for en kandidat, der opnår valg i anden runde.
Både Chiracs og Jospins allierede – henholdsvis en liberal, en centristisk, en kommunistisk, to grønne og en radikal kandidat – klarede sig dårligt, og de relative vindere var fløjkandidaterne, til højre Le Pen og til venstre tre trotskistiske kandidater, der tilsammen opnåede 10,5 procent.
Det kommunistiske parti (der en kort overgang efter Anden Verdenskrig var Frankrigs største parti og indtil 1970’erne det største venstreparti) blev praktisk talt udslettet, idet dets kandidat, partilederen Robert Hue, kun nåede op på 3,4 procent.
Selv om det parlamentariske venstre er gået splittet og knust ud af præsidentvalget, har de ikke opgivet håbet om en revanche ved valget til nationalforsamlingen, som finder sted den 9. og 16 juni.
Hvis håbet går i opfyldelse, bliver der fortsat cohabitation mellem en højrepræsident og en venstreregering i de kommende fem år, men det normale er, at vælgerne følger samme tendens ved de to valg, når de foregår i forlængelse af hinanden.
Præsidentvalget gav kandidaterne for det parlamentariske højre og det parlamentariske venstre henholdsvis 33,6 og 32,4 procent. Højre som helhed har klart flertal, men splittelsen mellem det moderate og det yderste højre kan komme til at koste Chiracs lejr valgsejren i juni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her