Læsetid: 3 min.

Danida afviser aidssyge

Aidssyge i Afrika skal ikke gøre sig håb om at få medicin betalt af Danida. Bistandspolitikken er for fastlåst, mener Læger uden Grænser
22. april 2002

Skal vi for at redde kommende generationer fra aids-katastrofen i Afrika satse alle bistandsmidler på forebygge og dermed lade millioner af mennesker i deres bedste alder lider aidsdøden? Ja, lyder svaret fra Udenrigsministeriets afdeling for bistand, Danida, og de fleste andre donorer. Nej, lyder svaret fra Læger uden Grænser (MSF) og andre organisationer. Det pinefulde spørgsmål er særdeles aktuelt, viser Danidas behandling af en ansøgning fra MSF.
MSF oplyser, at man er i gang med at søge Danida om fem mio. kr. til et pilotprojekt i townshippen Khayelitsha ved Cape Town, Sydafrika. Projektet, der blev beskrevet i Information i weekenden, er i gang. Ifølge MSF har man succes med at behandle 110 hiv-positive, der i begyndelsen havde et meget svækket immunforsvar. Ud over at redde deres liv er de blevet til velfungerende mennesker, som kan passe job og familie. Og projektet sætter vel at mærke turbo på forebyggelsen.
MSF er nu i dialog med Danida om ansøgningen. Herunder har embedsværket specifikt bedt om, at MSF i ansøgningen streger halvanden million kroner, der vedrører medicin til hiv-positive. Altså den behandling som er forskellen mellem liv og død for de hiv-ramte. Danida vil dog godt støtte det, der ligger uden om: blandt andet evaluering, mor/barn-behandling og oprettelse af klinikker.
Formand for MSF i Danmark, speciallæge Søren Brix Christensen, siger:
»I betragtning af de positive erfaringer i forhold til forebyggelse i Khayelitsha-projektet, og at det er et beskedent beløb, vi søger om, så burde Danida støtte behandlingen med livsforlængende medicin. Danida var i fjor den første donor på verdensplan til at udforme en integreret hiv/aids handlingsplan. Danida burde blive langt fremme i skoene nu, hvor toget kører i forhold til pilotprojekter med behandling.«
Danida oplyser, at man ikke udtaler sig om ansøgninger under sagsbehandling. Om den overordnede politik siger kontorchef Bo Jensen:
»Af vores handlingsplan for indsatsen mod hiv/aids fremgår det, at vi først og fremmest prioriterer forebyggelse. Men støtte til behandling med livsforlængende medicin er ikke udelukket. Det beror på de nærmere omstændigheder.«
En teknisk rådgiver i ministeriet oplyser, at »de nærmere omstændigheder bl.a. drejer sig om, at sundhedsvæsenet skal have en politik på området og en struktur, der fungerer, før det kan komme på tale at støtte livsforlængende medicin til aidssyge. Ellers er det ikke forsvarligt.«

Millioner i knibe
Da sundhedsvæsenet generelt i Afrika er under al kritik, så vil der gå mange år før »de nærmere omstændigheder« er opfyldt. Danidas og andre donorer skrækscenario er selvfølgelig, at tager man først hul på støtte til livsforlængende medicin, så vil der meget hurtigt stå millioner af hiv-ramte og bede om den behandling og medicin, som er en selvfølge for de fleste hiv-positive i Vesten. Danidas manglende vilje til at forsøge sig frem i kampen mod aids ærgrer Brix Christensen.
»Vi forestiller os ikke, at Sydafrika eller andre afrikanske lande skal tilbyde fuld behandling til alle hiv-ramte. Men de værst ramte – dem hvor immunforsvaret er helt nede – viser Khayelitsha-projektet, at det kan lade sig gøre at behandle med succes.«
»Da MSF for to år siden sagde, at den årlige pris for livsforlængende medicin pr. patient kun burde være fem procent af den daværende pris på 10.000 – 15.000 dollar, blev vi gjort til grin. I Khayelitsha-projektet er vi takket være import af kopimedicin fra Brasilien nu nede på 250 dollar (ca. 2.100 kr.). Den udvikling gør tidligere regnestykker uanvendelige og burde overbevise regeringer, donorer og medicinindustri om, at det økonomisk set er forsvarligt at lave en række pilotprojekter med behandling af hiv-ramte.«
»Mange lande og befolkninger i Afrika har ryggen mod muren på grund af aids. Det mindste, vi kan gøre, er at lade intet middel være uprøvet. Især i lyset af, at donorerne nu i ti år har satset udelukkende på forebyggelse. Men det er kun i Uganda og Thailand, det er lykkedes at knække kurven for udbredelsen af hiv.«
I maj skal Danida tage stilling til ansøgningen fra MSF.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her