Læsetid: 3 min.

Danmark kan tirre kina igen

Dansk Folkeparti fremsætter forslag om Taiwan, som vil være en torn i øjet på kineserne. Forslaget sætter de konservative under pres
2. april 2002

Det er på tide, at Danmark tager hul på en gradvis anerkendelse af Taiwan. Det mener Dansk Folkeparti og kommer med et forslag, som har vundet opbakning i USA og hos et flertal i Europa-Parlamentet. Forslaget kan i Folketinget sætte de konservative under pres.
På torsdag fremsætter Dansk Folkeparti et forslag i Folketinget, der går ud på, at regeringen skal arbejde for, at øriget Taiwan skal have observatørstatus i Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Umiddelbart lyder forslaget ikke så kontrover-sielt, men det kan blive startskuddet til at rokke ved Danmarks hidtidige politik om kun at anerkende fastlands-Kina som en stat. Denne såkaldte ét-Kina-politik er en indirekte støtte til Kinas ønske om på længere sigt at indlemme Taiwan i riget.
Dansk Folkepartis (DF) ordfører på forslaget, Birthe Skaarup, siger:
»Når nu USA’s præsident Bush og Europa-Parlamentet mener, at det er en god idé at give Taiwan observatørstatus i WHO, og det samtidig vil kunne forbedre sundhedstilstanden i Taiwan, så er tiden moden til, at Danmark revurderer sin ét-Kina-politik. Intet er statisk.«
Da fastlands-Kina blev optaget i FN i 1971, blev Taiwan smidt ud af FN og dermed også FN-organisationen WHO. Siden har Danmark og de flest andre vestlige lande fastholdt ikke at anerkende Taiwan som en suveræn stat. Men internationalt er der til trods for benspænd fra supermagten, Folkerepublikken Kina, grøde i forhold til en vis anerkendelse af Tai-wan. Således blev Taiwan 1. januar i år optaget som medlem i Verdenshandelsorganisationen (WTO) tre uger efter Kinas optagelse. WTO er dog ikke en FN-organisation, og dermed ligger der ikke nogen anerkendelse af Taiwan som stat i optagelsen.

Konservative i klemme
I Folketinget har der hidtil været bred opbakning til ikke at fravige ét-Kina-politikken. og Danmark har for alvor kun irriteret Kina, da regeringen for nogle år siden fik FN’s menneskerettighedskommission til at give Kina en anmærkning.
Med den nye regering kan der ske en ændring i forhold til Taiwan.
De konservative har således tidligere set meget positivt på Taiwan. Det kom frem for et år siden, da DF i Folketinget pressede på for, at Danmark skulle give et visum til Taiwans præsident, Chen Shui-bian. Han ville gerne til Europa for at modtage Frihedsprisen fra den internationale sammenslutning af liberale partier, LI, som i Danmark har Venstre og Det Radikale Venstre som medlemmer. Den daværende regeringen afviste at give præsidenten visum. Det blev skarp kritiseret af nuværende vice-statsminister Bendt Bendtsen. Ifølge de konservatives nyhedsbrev sagde Bendtsen dengang:
»I kinesisk selvforståelse betyder ét-Kina-politikken, at Beijing skal have overhøjhed over både Folkerepublikken, Taiwan, Hong Kong og Tibet. Det kan vi ikke acceptere.«
»Hvis Kina fortsætter sin arrogante måde at opføre sig på, burde EU’s svar være fuld anerkendelse af Taiwan som en selvstændig stat på linje med alle andre stater i denne verden.«
Hvad den konservative holdning til Taiwan er i dag, var ikke muligt at opklaret i går, da hverken udenrigsminister Per Stig Møller eller udenrigspolitisk ordfører Gitte Seeberg var at træffe for en kommentar.
Udenrigspolitisk ordfører for Venstre, Troels Lund Poulsen, siger: »Vi vil gerne se på DF’s forslag, men jeg ser ikke nogen tegn i sol og måne på, at vi i Folketinget på nuværende tidspunkt skal tage et åbent opgør med ét-Kina-politikken. Vi er i Venstre ikke bange for at lægge os ud med Kina, men diskussionen om Tai-wan er vanskelig og kompleks. Store ændringer i den hidtidige politik kræver en grundig diskussion, og den får vi altså ikke på baggrund af det kommende forslag fra DF.«
Fra Det Radikale Venstre er der heller ikke stor imødekommendhed. Udenrigsordfører Morten Helveg Petersen siger:
»Jeg vil gerne se på DF’s forslag, men umiddelbart er jeg meget nølenden. Der er behov for stor omtanke, inden vi ændrer vores politik.«
Birthe Skaarup håber meget på at få sat gang i en debat om anerkendelse af Taiwan.
»Danmark skal profilere sig internationalt på, at vi går foran, når mindre lande bliver udsat for urimeligheder. Det kan ikke være mening, at Kina skal holde Taiwan væk fra den øvrige verden. Slet ikke når man ser, hvor demokratiske, fremskridtsvenlig og flittige taiwanerne er.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu