Læsetid: 3 min.

Dødvande før topmøde i Johannesburg

Miljø- og udviklingsgrupper sender appel til regeringerne: Tag ulden ud af munden før miljø-topmødet i Sydafrika
4. april 2002

Forberedelserne til verdenstopmødet om bæredygtig udvikling i Johannesburg til august er gået helt i stå. Det mener i hvert fald de miljø- og udviklingsorganisationer, der er med til det forberedende møde i New York.
En række af organisationerne, deriblandt Greenpeace, Verdensnaturfonden og den danske sammenslutning af udviklings- og miljøorganisationer, 92-gruppen, sendte i går en appel til ministrene rundt om i verden: Grib ind og sæt gang i sagerne, før det bliver for sent.
»Forhandlerne slider og slæber med at producere en meningsløs tekst, der ikke indeholder noget nyt,« siger John Nordbo fra 92-gruppen.
»Meningen var jo, at topmødet skal styrke indsatsen for bæredygtig udvikling. Alle erkender, at beslutningerne for ti år siden i Rio ikke er ført ud i livet. Derfor er det skuffende, at der nu forhandles om en tekst, der hverken ser ud til at komme til at indeholde forpligtelser eller tilsagn fra landene om at gøre noget. Teksten er fuld af vage opfordringer, hvoraf de fleste er set og vedtaget før. Det hjælper ikke noget at gentage dem.«
Hvis man ender med at kalde dokumentet en handlingsplan, så er det falsk varebetegnelse, siger John Nordbo. Da forberedelserne blev sat i gang, aftalte man, at dokumentet skulle indeholde klare mål og tidsfrister. Men det gælder kun for meget få af de forslag, der forhandles om, siger han.
»Der er brug for en handlingsplan, som både bekæmper fattigdommen og det forbrug og den produktion, der ikke er bæredygtig,« skriver organisationerne i brevet til ’alle ministre’.
»Vejen frem er brolagt med klare mål og tidsfrister, konkrete midler og institutioner med ansvar for at løse opgaverne, ikke med flere gentagelser af uforpligtende ord,« skriver de.
Som eksempel nævner de energiforsyningen. En handlingsplan, der batter, må forpligte i-landene (OECD-landene) til at nå op på 20 procent vedvarende/bæredygtig energi i løbet af fem år, afskaffe støtten til konventionel energi, skærpe kravene om effektiv udnyttelse af energien og give bindende løfter om overførsel af rene energiteknologier til udviklingslandene, mener de.

Nye toner
Samtidig har FN’s miljøprogram holdt møde med Verdens Erhvervsråd for Bæredygtig Udvikling og Verdens Ressourceinstitut, WRI. Sammen udsendte de i går en rapport om morgendagens verdensmarked og betydningen af de globale udviklingstendenser for verdens erhvervsvirksomheder.
»På fremtidens markeder vil de virksomheder, der reducerer forbruget af ressourcer og formindsker spildet, klare sig bedst,« siger rapporten.
»Vi har brug for et miljø, der er sundt for udviklingen – og det giver forretningsmæssig mening,« siger lederen af FN’s udviklingsprogram, Klaus Töpfer.
Verdens energiproduktion steg ifølge rapporten med 42 procent fra 1980 til 2000 og vil blive mere end fordoblet i løbet af de kommende 50 år. Den lægger op til en forøget andel af vedvarende energi, som nu kun udgør 11,5 procent af produktionen.

Gamle toner
Verdensøkonomiens ensidige afhængighed af olie blev understreget af gårsdagens nyhedstelegrammer om de stigende oliepriser. I den del af nyhedsmedierne er budskabet om omlægning til bæredygtig forbrug og vedvarende energi ikke slået igennem.
Ritzau viderebringer traditionen tro en advarsel fra ’en fremtrædende økonom’ om, at prisen på olie, der nu er omkring 28 dollars pr. tønde, kan »lægge hindringer i vejen for et spirende globalt økonomisk opsving, fordi det nedsætter privatforbruget og øger omkostningspresset, hvilket på lidt længere sigt kan tvinge de rige landes centralbanker til at sætte renten op.
»Der er tale om en reel trussel,« lyder kommentaren fra professor Andrew Oswald fra Warwick Universitet i Storbritannien. »Olie har monopol på transportsektoren og er desuden en vigtig bestanddel i et meget stort antal kemikalier og gødningsstoffer. Der findes ingen vigtigere substans på Jorden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her