Læsetid: 2 min.

Dollar for enhver pris

Børnesexturisme hænger uløseligt sammen med, at turistindustrien er blevet en alt for god forretning
18. april 2002

Myndighederne
Engang var det bananer og kaffe, der var de mellemamerikanske landes vigtigste indkomstkilde. Men siden priserne på bananer og kaffe begyndte at blive reguleret fra internationalt hold, faldt priserne i regionen, og landene måtte se sig om efter en ny indkomstkilde. Alternativet blev turisme. ’100 procent naturlig’ som Costa Ricas officielle markedsføringsslogan hed for et par år siden.
Sådan forklarer eksperter situationen, der er opstået i de mellemamerikanske lande med børnesexturisme.
»Problemet er, at landene promoverer turisme for enhver social pris,« siger Bruce Harris, leder af organisationen Casa Alianza, der arbejder med børneprostituerede i mellemamerika. »Det gør de, fordi de er desperate efter indtægt. Det drager sexturisterne så nytte af.«
»Det fundamentale problem er den politiske vilje til at erkende problemet,« fast-slår ligeledes Jose Luis Soberanes Fernandez, præsident for Mexicos nationale menneskerettighedskommission.
»For erkender man problemet, kan det have en negativ indflydelse for turismen.«

Tabte generationer
Mange lande i Mellem-amerika har ikke afsat ressourcer til at arbejde med problematikken. I Costa Rica blev der i 1998 udnævnt en særlig statsanklager for sex-kriminalitet, men regringen har ikke givet hende et budget, der rækker.
»Hun har ikke engang et budget til at lave internationale telefonsamtaler!« siger Bruce Harris. »Hvordan skal hun så efterforske? Hvis man tænker på, at 65 procent af turisterne, der kommer til Costa Rica, får noget af informationen om landet gennem nettet, så er det også grotesk, at anklageren indtil for nylig ikke havde nogen computer med adgang til internettet.«
Hvis ikke myndighederne åbner øjnene, vil det få alvorlige konsevenser på lang sigt, mener den internationale organisation ECPAT, som arbejder mod kommercielt seksuelt misbrug af børn.
»De fokuserer så meget på turistdollar, at de snyder sig selv,« siger Helena Karlén fra ECPAT. »De tænker ikke langsigtet. De tænker ikke på, at det, der er tale om her, er tabte generationer. Det kan ikke undgå at få sociale og økonomiske konsekvenser for fremtiden,« siger hun.

FAKTA
Accept
*75 pct. af den voksne befolkning i den Dominikanske Republik kender et barn, der prostituerer sig. Kun fire pct. har meldt det til politiet.
*79 pct. af den voksne befolkning i Honduras kender et barn, der prostituerer sig. Kun 11 pct. har meldt det.
*91 pct. af den voksne befolkning i Nicaragua kender et barn, der prostituerer sig. Kun syv pct. har meldt det.
Kilde: ILO

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her