Læsetid: 3 min.

Dvd & video

25. april 2002

(2. sektion)

Tim Burton
*Der findes ikke mange filminstruktører med så frodig en fantasi og unikt et visuelt udtryk som Tim Burton. Burton er uddannet animator hos Disneystudierne, men han fandt sig aldrig rigtig til rette på
musefabrikken, som heller ikke forstod at sætte pris på og give
plads til hans store talent, særegne stil og skæve humor.
Gennem sine ti spillefilm har Burton med sympati og indlevelse portrætteret den begavede outsider, der synes dømt til at leve en skyggetilværelse uden for det etablerede samfund. Og ser man bort fra hans seneste film, scifi-action-makværket Planet of the Apes, har han ikke lavet en dårlig film, hvilket man kan forvisse sig om ved at genopleve fine dvd-udgaver af tre af hans film.

Pee Wee’s Big Adventure
*Efter en række kort- og tv-film spillefilmdebuterede Burton i 1985 med en film om den aparte manchild Pee-Wee Herman, der er et stort børneidol i USA. Skuespilleren Paul Reubens har opfundet og spiller Pee-Wee, som får stjålet sin fine, røde cykel og må på en hæs-
blæsende jagt USA rundt for at få den igen.
Falder man ikke med det samme for den hyperenergiske Pee-Wee, der taler og opfører sig som et barn, så vil man sikkert synes, at
filmen er temmelig anstrengende. Men faktisk er Pee Wee’s Big
Adventure en fornøjelig og opfindsom hyldest til barnet i os alle og fyldt med alle de visuelle tricks, der er blevet Burtons varemærke.
Dvd-udgaven af filmen er bl.a. udstyret med to informative kommentarspor. Et, hvor Burton og Reubens fortæller om filmen og figuren, og et, hvor Burtons faste komponist, Danny Elfman, fortæller om sin meget originale musik, der passer perfekt til eventyret om Pee Wee og Burtons i øvrigt kringlede hjerne.

Edward Saksehånd
*Desværre er hverken Burtons kommercielle gennembrud Batman og Batman Returns eller den vanvittige Beetlejuice udkommet på dvd i specialudgaver, hvorfor jeg springer let og elegant hen over dem.
Det er til gengæld en af hans bedste og mest hjertevarme film.
Edward Saksehånd er Tim Burtons moderne version af historien om Frankenstein og hans monster, iblandet en smule Pinocchio – og den første af tre film med Burtons åndsbroder, skuespiller Johnny Depp.
En ældre videnskabsmand (spillet af horrorikonet Vincent Price) skaber drengen Edward, men dør, inden han får givet ham rigtige hænder i stedet for sakse. Ved en rar dames mellemkomst havner
Edward i en lille, søvnig forstad, hvor han imponerer og forfører alle
de ensomme husmødre med sine velslebne sakse. Alt tegner lyst for Edward, men da han forelsker sig i en ung, smuk pige, prøver hendes ubehagelige kæreste at vende kvarterets beboere mod Edward, og han må flygte tilbage til sit dystre slot.
Johnny Depp er forrygende i rollen som den kejtede, men hjertensgode Edward, og Edward Saksehånd er en meget smuk og poetisk film med fantastisk musik af Elfman og et stemningsfuldt setdesign af Burton og hans faste produktionsdesigner, Rick Heinreichs. Det er endnu en variation over Burtons faste tema: særlingen, der ikke får plads, fordi intolerante omgivelser holder ham ude.
Dvd’en er udstyret med et kommentarspor med Burton og Elfman og et par film om Edward Saksehånds tilblivelse.

The Nightmare Before Christmas
*Tim Burton har godt nok ikke instrueret denne animationsperle, det har i stedet hans ven og talentfulde kollega Henry Selick. Men ideen er Burtons, og hans visuelle aftryk er over det hele på en musikalsk
historie om kongen af Halloween Town, Jack Skellington, der er træt af at fejre Halloween hvert eneste år. Ved et tilfælde havner Jack i Christmas Town og fascineres af al den godhed og gavegiveri. Han kidnapper julemanden i håbet om at kunne bringe julen til Halloween Town.
Ud over at være et animationsteknisk vidunder, der bragte stop motion-dukkeanimation lysår fremad, er The Nightmare Before Christmas et fortryllende eventyr med masser af fantasifulde monstre, der lever i et forunderligt univers, og iørefaldende sange af Danny Elfman.
Dvd’en er udstyret fraklippede scener og dokumentarfilm om produktionen, men det mest interessante er alligevel to af Burtons helt tidlige kortfilm. Vincent og Frankenweenie er begge lavet, mens han var hos Disney og er henholdsvis en hyldest til Burtons store idol
Vincent Price og en børnevenlig version af Frankenstein.
I de to meget originale film er det ikke svært at genkende Burtons
distinkte udtryk og den lidt makabre humor, han stadig benytter sig af.

*De ovennævnte dvd’er kan alle købes via internettet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her