Læsetid: 2 min.

Fire stemmer til Keld

Enhedslistens årsmøde afviste massivt nytænkning i EU-politikken
15. april 2002

Tid til forandring? Ikke hos Enhedslisten (EL), der står urokkelig fast på afvisningen af EU, uanset om den overnationale EU-superstat rødmer eller grønnes. Det er konklusionen, efter at 119 delegerede på partiets årsmøde lørdag vedtog et EU-oplæg, hvor alt er ved det gamle:
»Det er fastslået, at vores modstand er principiel og vedholdende,« siger det tidligere folketingsmedlem Bent Hindrup tilfreds og tilføjer:
»Uanset hvor mange lande, der kommer med, og uanset hvor mange love, Kommissionen vedtager, så skal EU nedbrydes.«
Partiets EU-ordfører i Folketinget Keld Albrechtsens forslag om en mindre dogmatisk linje fik kun fire stemmer af de i alt 165 delegerede.
»Flertallet håber og tror nok på, at en tilbagerulning af unionen kan lade sig gøre i deres levetid,« forklarer Albrechtsen. »Og det ville jeg da også gerne tro på. Men indtil det sker, skal vi arbejde mere offensivt inden for de eksisterende rammer.«
En tilbagerulning af EU er absolut realistisk, mener Hindrup. »Når der er politisk vilje til det, så kan det lade sig gøre,« som han siger. »Man kan ikke gradbøje det her. Vi vil ikke give Kommissionen kompetence, uanset hvad de mener.«
Albrechtsen mener ikke, at hans forslag ‘automatisk vil føre til en glidebane’, altså lidt efter lidt bringe EL længere og længere ind i en EU-positiv linje. Men det er hans kritikere ikke enige i:
»Det er en anden EU-politik,« siger Hindrup om Albrechtsens forslag. »Den går ud på, at man i flere og flere felter lægger kompetance over til Kommissionen, hvis det kan blive lidt rødere.«
Den bastante afvisning betyder dog ikke, at Enhedslisten skal se sig om efter en ny EU-ordfører, mener Keld Albrechtsen. »Jeg tror ikke, det bliver nødvendigt. Nu skal vi i folketingsgruppen gennemgå årsmødets vedtagelser nærmere, og hvis der kan være tvivl i en enkelt sag, så bliver det en af de andre, der fører ordet,« siger han og tilføjer, at der i EL skal være plads til politiske mindretal.
Det er Hindrup enig i: »Jeg opfordrede selv fra talerstolen Keld til at fortsætte. Han er nok den i EL, der ved mest om EU. EL kan få en god situation udadtil, når vi fastholder en krystalklar og principiel EU-modstand,« siger Hindrup og tilføjer, at »uanset hvor rød eller grøn, den end kunne være, så vil vi ikke have en Europastat.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her