Garzón vil forhøre Kissinger i London
PALMA »Nyd den sjældne mulighed for at lære af at blive inspireret af Dr. Henry Kissinger en af verdens mest respekterede invidivider«.
Sådan reklamerer det britiske Institute of Directors for næste onsdags stjernekonference i Royal Albert Hall, hvor USAs forhenværende udenrigsminister for et honorar på over 200.000 kroner er inviteret til at tale om globaliseringen.
Men den spanske undersøgelsesdommer Baltasar Garzón, der i 1998 fik anholdt den gamle chilenske diktator Augusto Pinochet i London, har ikke tænkt sig at vise respekt.
Garzón har netop sendt et brev til de britiske myndigheder, hvor han anmoder om at få lov til at forhøre Henry Kissinger. Han vil udspørge Kissinger om hans medansvar for den berygtede Operation Condor i 70erne, hvor latinamerikanske militærjuntaer likviderede og torturerede tusindvis af politiske modstandere. Herunder blev flere spanske statsborgere myrdet og bortført. Garzón vil have de ansvarlige dømt for terrorisme og folkemord.
Kissingers kritik
Garzón er ikke den eneste dommer, der ønsker at afhøre Kissinger, som ifølge deklassificerede amerikanske regeringsdokumenter var vidende om Operation Condor.
Kissinger har hidtil nægtet at vidne. Sidste år i maj skyndte han sig at rejse ud af Frankrig, da den parisiske dommer Roger Le Loire bad ham vidne i en retssag om fem franskmænd, der blev myrdet af Condor-netværkets dødspatruljer.
Den argentinske dommer Rodolfo Canicoba ønsker også at få ham i vidneskranken. Og så sent som den 13. marts aflyste Kissinger en planlagt tale i den brasilianske by, São Paolo, da det kom frem, at en dommer ville afhøre ham om Condor.
Nogle menneskeretsaktivister har sagt, at Kissinger burde bringes for den nyoprettede Internationale straffedomstol i Haag for hans rolle i Vietnamkrigen, under bombninger i Laos og Cambodja, i Indonesiens blodige overtagelse af Østtimor, samt i Operation Condor. USA har dog ikke ratificeret traktaten om straffedomstolen.
Kissinger, der har modtaget Nobels fredspris og skrevet en række bøger om international diplomati og amerikansk udenrigspolitik, advarede sidste år i magasinet Foreign Affairs (juli/august) imod faldgrupperne ved at lave en universel jurisdik-
tion.
Der er risiko for, at »regeringernes tyranni erstattes af dommernes tyranni«, skrev han.
Mest læste
Du skal være registreret bruger for at kommentere. Log ind eller opret bruger »