Læsetid: 3 min.

Og Gud skabte Shakira

Den colombianske verdenssucces Shakira er yndlings-datteren i et berygtet moderland, der higer efter international anerkendelse
13. april 2002

BOGOTÁ – I det mondæne rosafarvede shoppingpalads Santa Bárbara i det nordlige Bogotá ruller musikvideoer med Shakira uafbrudt på dertil opstillede fjernsynsskærme. Den 25-årige popstjerne med den vilde og viltre sort-blonde manke dukker op i magasiner, i fjernsynet, i radioen, på plakater og i samtaler alle vegne i den colombianske hovedstad. Selv det ansete dagblad El Tiempo opdaterer næsten dagligt læserne om Shakiras seneste udenlandske forsideerobringer og hitlisteplaceringer.
Colombianeren er i fuld gang med at nedlægge både USA og Europa med kontinentplagen »Whenever Wherever«.
»Jeg kommer for at forføre,« siger hun selv til musikmagasinet Rolling Stone.
Sammen med forfatteren Gabriel García Márquez og racerkøreren Juan Pablo Montoya udgør Shakira en slags hellig treenighed i Colombia. I et smukt men voldsplaget land, hvor narkogangstere opererer i deres egen voldelige verden, hvor kidnapninger er dagligdag, og hvor en bitter borgerkrig i snart 40 år har dræbt eller fordrevet millioner, higer folket efter helte og heltinder, der kan skubbe udlandets negative omtale i en positiv retning.
Og Shakira, der beskriver sig selv som en »pæn, katolsk pige«, er med sit massive verdensomspændende gennembrud med den hovedsageligt engelsksprogede cd Laundry Service, netop den heltinde, der er brug for.

Brægede som en ged
I Santa Bárbara klinger tonerne lidt hult denne påskeeftermiddag, hvor meget af kundepotentialet er kørt på landet eller steget på et fly med kurs mod Colombias kyst eller Miamis amerikanske ferieparadis.
Men der er ingen tvivl om, at Shakira er nationens popkulturelle stolthed numero uno. I pladebutikkens kølige halvmørke rundt om hjørnet efterlader vinduesudstillingen ingen tvivl om, hvem der betræder skamlen som popdronning. Præsident Andrés Pastrana har for nyligt fremhævet Shakiras meritter i en tale. Selv Gabriel García Márquez har skamrost stjernen i en artikel til mandebladet Hombres for få år siden, da Shakiras berømmelse ikke rakte langt udenfor Colombias grænser:
»Ingen kan synge og danse som hende, hvadenten alderen, med sådan en uskyldig sensualitet, som synes at være hendes egen opfindelse.«
Shakira har markeret sig som den første ægte cross-over latinamerikanske popstjerne. Nok har Ricky Martin, Gloria Estefan og Jennifer Lopez banet vejen, men de er alle enten født eller opvokset i USA. Den colombianske stjerne er fra kystbyen Barranquilla og kunne indtil for to år siden ikke tale engelsk.
Som barn blev Shakira afvist af det katolske skolekor med den begrundelse, at hun brægede som en ged, men hun optrådte alligevel med sang og dans i småbyer og minelejre i junglen og fik sin første pladekontrakt som 13-årig.

Forhadt i Argentina
Nogle colombianere er lettere fortørnede over, at deres berømte landsmand er blevet en blondine, der ved første øjekast ligner en lidt rundere klon af kollegerne Christina Aguilera og Britney Spears. Men Shakira Mebarak Ripoll, der er datter af en colombiansk mor og en libanesisk far, benægter at prøve at skjule sin latina identitet. Hendes musik lyder da også som en potent krydsning af latinamerikanske rytmer og rockguitar, tilsat et ordentligt skud danseglad pop med antydninger af bølgende arabiske toner.
De spredte negative røster i hjemlandet er dog ingenting i sammenligning med de vrede argentinere. Shakiras synd er, at hun danner par med Antonio de la Rúa, søn og nær rådgiver af Argentinas tidligere præsident Fernando de la Rúa, der forlod sin post i december og efterlod landet i dyb økonomisk krise.
Det blev for meget for argentinerne, at de to optræder i kærlig omfavnelse i en musikvideo, hvilket også fik Argentinas største musikkæde, Tower Records, til resolut at tage Laundry Service af hylderne og reklamere med, at her sælges Shakiras musik ikke.
Måske vil argentinerne ikke lade sig forføre af Shakira, men fortsætter hendes sejrsgang i resten af verden, kan hun ende med at blive Colombias største lovlige eksportvare.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her