Læsetid: 3 min.

Guld ved regnbuens endestation

Den bedste dansksprogede plade i årevis, ’Guld’, er fra kvartetten Klondyke med suveræne Mikael K. i front
13. april 2002

Ny cd
Under opvasken for nogle uger siden hørte denne signatur et nummer i radioen, der gik rent ind – ud over den sørgmodige, indbydende og velklingende countrysound antydede alene åbningslinjerne i samklang med den på en gang beskedne, indtrængende, ubesværede og overbevisende vokal, at her var noget særligt på færde:

du er en moderne hippie
en skatersmart og flower-
power klon
du spreder den fede vibration
du’ altid så goddamned flittig
gør karriere i en tv-produktion
du spreder den fede vibration
hey hey hippie hippie hey …

Så sattes himmel og jord i bevægelse for at finde frem til navnet på pågældende kunstner og endelig – efter et sandt forhindringsløb – lykkedes det at fremskaffe den cd-single, hvorpå sangen fandtes. Den kom fluks i heftig rotation her i huset, ka’ De tro – og blev hæmningsløst afspillet for venner, fjender, vicevært og grønne bude! Orkesteret hed Klondyke, sangen »Hipvibrator« og man skal helt tilbage til C.V. Jørgensens første par plader for at finde lignende evne til kærligt at spidde en trendy type med et par lune penselstrøg – uden hverken at tippe over i det fordømmende eller blive til letkøbt lir på andres bekostning.
Ædelstene på snor
Men det var singlens andet nummer, der overbeviste om et talent ud over det sædvanlige. Sangen »Mon det regner i New York« er en fuldstændig selvlysende og koboltblå komposition, hvor en suverænt underspillet tekst om kærlighedstab forsøger at overgå en uforglemmelig smuk molklingende melodi – er det mon den bedste danske kærlighedssang siden Grethe og Jørgen Ingemann sang Danmark til tops i Det Europæiske Melodi Grand Prix på Kong Ruders tid med »Dansevise« vi her har med at gøre? Det er i hvert fald meget tæt på:

jeg går tur i din by
under min paraply
jeg drukner i København
du napper en tid for dig selv
på Chelsea Hotel
mon det regner i New York?

som der synges i det stilfærdigt indtrængende, men fuldstændigt uafrystelige omkvæd, der allerede står tatoveret på indersiden af undertegnedes kranium. Så gode de to sange på singlen var, turde man dog ikke tro, at dette moderne-Nørrebro-via-Aalborg-country-udtryk kunne holde til et helt album, men der tog vi fuldstændig fejl: Guld, som underet hedder, består af ti tindrende ædelstene på snor, den ene finere og mere sigende end den anden og citaterne fra de perlende, poetiske og personlige tekster nærmest står med deres mundrette charme i kø for at blive citeret overfor såvel lige- som fjendtligsindede gemytter.

Fantastisk velspillende
Med sine 37 år er forsanger, komponist og multiinstrumentalist Mikael K. ingen årsunge og han benytter sig af såvel et tonsprog som et sprogligt udtryk, der burde kunne overvinde enhver generationsbarriere, thi han evner elegant at ridse konkrete såvel som følelsesmæssige situationer og tablauer op, så enhver umiddelbart må kunne udbryde »Yes! Det/ham/hende kender jeg!« Musikken er stemningsladet new country med elementer af såvel visesang/chanson som pop – en art ’Danish Americana’! – og summen er intet mindre end uimodståelig, uundværlig og uomgængelig!
Uden at være hverken banal eller højtravende leverer han og de andre fantastisk velspillende guldgravere i Klondyke den smukkeste opdatering af arven fra både Gasolin’/Kim Larsen-aksen og C.V. Jørgensen/John Mogensen-traditionen vi længe har hørt … man skal helt tilbage til duoen Souvenirs’ debut – som Mikael K. pudsigt nok spiller guitar på – fra 1994 for at finde noget, der besidder så meget potentiale og så mange løfter, hvad angår sproglig tæft og melodisk træfsikkerhed.
Fra den herlige ode til livet på vaskeriet i Tøndergade – »Sæbepulver Johnny« – over den opløftende filosofiske »Jeg kigger med lommelygt’« (det fungerer bedre end det ser ud på tryk!), hymnen om Helle, der er en rigtig »Hidsigprop« og den naturhengivne »Oktoberluft« til vennen, der tog billetten på »Pondus i Limbo« tages der ingen fanger på denne løfterige, livsbekræftende og til benet danske udgivelse, der løfter vor fælles tunge et godt stykke op i den syvende himmel. Så lad dog mester Mikael få det sidste mundrette ord i denne sag:

ude i det fjerne går en supetan-
ker
over oceaner af jordklodens
blå
vi sopper i bølger på tværs og
på kryds
åh, hvis din mund gav kys …

*Klondyke: Guld (Bonnier/Amigo) Produceret af Mikael K., Per Lange & Nikolaj Heyman. www. klondyke.dk … udkommer mandag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her