Læsetid: 2 min.

’Hellere svindleren end fascisten’

Et splittet fransk venstre bider i det sure æble og anbefaler vælgerne at stemme på ærkefjenden Chirac
24. april 2002

Svært valg
PARIS – Socialistpartiet, PS’ nedtur blev også til en nedtur for regeringspartnerne i ’det pluralistiske venstre’. Tilsammen fik PS, De grønne, Kommunistpartiet og De Venstreradikale 27 procent af stemmerne – 8,1 procent mindre end ved første runde i 1995. Sorg, chok og vantro prægede de umiddelbare reaktioner på venstrefløjen, men sorgarbejdet fik kun lov at vare en halv dag.
Efter at socialisterne med andægtigt bøjede hoveder havde lyttet til Jospins afskedstale, hvori han opfordrede til enhed frem for alt, begyndte det ventede selvopgør så småt. At tonefaldet i går endnu var så relativt behersket skyldes tre presserende prioriteter: Nødvendigheden af at mane Le Pen- spøgelset i jorden allerede ved præsidentvalgets anden runde, 5. maj; nødvendigheden af at genvinde parlamentsvalget 9. og 16. juni og endelig nødvendigheden af at påbegynde et langsigtet arbejde for at genopygge et parti, der er sendt til tælling, og et ’pluralistisk venstre’, der står uden styrmand.
Ingen efterfølger er udpeget, men blandt favoritterne er partisekretær Francois Hollande, der skal lede kampagnen ved parlamentsvalget, tidligere finansminister Dominique Strauss-Kahn, kvinden bag 35-timers-ugen, Martine Aubry, og finansminister Laurent Fabius.

Et hug fra venstre
Knap var psykoterapien overstået, før partiets venstre-fraktion, La Gauche Socialiste affyrede den første salve: »Venstrefløjen kan ikke fortsætte som hidtil, den må generobre de brede, folkelige lag. Vi tager afstand fra PS’ højredrejning.«
Samme beklagelse af at partiet havde svigtet sin traditionelle mission som beskytter for samfundets svageste kom fra PS’ tidligere leder Henri Emmanuelli.
Socialisternes overvejelser siden choknederlaget har dog i første omgang gået på, hvordan man skal forholde sig til det uhørte, at man ingen kandidat har at anbefale.
»Jeg vil ikke bryde mig om at høre mine partifæller gå ud og anbefale vælgerne at stemme Chirac. I stedet bør de sige: ’Lad os dæmme op for det ekstreme højre’,« sagde Emmanuelli.
Martine Aubry, sagde at socialisterne ikke må tøve:
»Vi må give Chirac vores klare anbefaling, ellers bliver det ikke forstået af vælgerne,« sagde hun.
»Vi har på ingen måde overgivet os til Chirac. Det handler om at stemme imod Le Pen, det er alt,« supplerede Laurent Fabius.
En alt for klar omklamring af Chirac risikerer dog at komme i konflikt med socialisternes mål om at genvinde parlamentsvalget i juni.
»Det er et spørgsmål om at finde det rette tonefald,« siger PS-partisekretær, François Hollande:
»Jacques Chirac er vores modstander inden for demokratiets rammer. Jean-Marie Le Pen udgør derimod en fare for republikken.«
Eller som en af demonstranternes karskere paroler fra de seneste dage lyder: Votez escroc, pas facho (Stem på svindleren, ikke fascisten).

© Copyright Libération og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her