Læsetid: 3 min.

Fra Hollywood til Vega

Skuespilleren Billy Bob Thornton er en glad mand med en mørk fortid og med musikken fremfor skuespillet som yndlingsmetier
11. april 2002

Koncert
En ekspert har engang udtalt, at hvis man spiller en country-sang bagfra, får sangeren jobbet og kæresten tilbage. Country-musikken – den oprindelige, der er milevidt fra Nashvilles glimmer og gysser – er den hvide mands blues, hvor de europæiske efterkommere i Amerika udtrykker deres sjæleliv, og i tirsdags stod en af genrens nyere repræsentanter, Billy Bob Thornton, på scenen i Vega i København.
Billy Bob Thornton er mest kendt for sit arbejde som skuespiller og instruktør, aktuel er han i de danske biografer med den massivt roste The Man Who Wasn’t There af filmbrødrene Coen, og man husker ham tillige som den retarderede Karl i filmen Sling Blade og den utålelige hillbillie-automekaniker Darrell i Oliver Stones U-Turn. Holder man tilmed in mente, at han hjemme i privaten hygger sig med sin kone, Lara Croft-skuespilleren Angelina Jolie, er manden i dag på den grønne gren, hvilket han under koncerten også gentagne gange forsikrede publikum om.
Dog kredser de fleste motiver i Thorntons sange om tiden før berømmelsen, idet han er født og opvokset under trange kår og med en mistet bror i Johnny Cashs hjemegn, bomuldsstaten Arkansas i det amerikanske syden, hvor man tidligere kaldte de udpinte markers dyrkere The Poor Whites, hvorfor man ikke tvivler på, at the country blues flyder i Thorntons årer.

Musikalsk rundtur
Før Billy Bob Thornton gik til filmen var musikken hans redning, og første stop var ZZ Top-coverbandet Tres Hombres og en dokumentarfilm om rootsrock-veteranerne Widespread Panic. Efter at have tilkæmpet sig status i filmbyen er tingene kommet lidt lettere til Billy Bob, og sidste år udsendte han sin debut-cd Private Radio på det forbilledlige Lost Highway Records, der under sine vinger også tæller koryfæer som Lucinda Williams, Ryan Adams og Willie Nelson, samt stod bag soundtracket til filmen O Brother, where art thou?, der i hvert fald for en stund genoplivede interessen for klassisk country, folk og bluegrass i Amerika.
Private Radio er en lidt hakkende rundtur i Thorntons inspirationskilder, folk og country, blues og rock’n’roll, friske uptempo og nedtonede, melankolske ballader. De sidste er mest lytteværdige, thi det tragisk fortabte klæder Thorntons gyngende sydstatsdialekt. Bag den tømmermændsprægede bondeanger, der ofte udtrykkes på numrene, afslører Thornton således samme fundament som andre af country-musikkens outlaws, selv om han langt fra spiller sig op på siden af de tunge drenge, men snarere betaler af på sin gæld til dem.

Fine fortolkninger
Billy Bob er en mand, der er kommet levende igennem sin tidligere livskrise, og koncerten bød på en veloplagt vært og et band, der fra starten var i humør til en svingende gang country- og bluesbaseret rock. Men selv om det var numrene med de lange, seje træk på guitarerne og orglet, der stemningen taget i betragtning fungerede bedst, var det dog mest interessant at høre Thorntons sange fra den dystre fortid.
Trods det, at han var klædt på til fest med rød, løsthængende silkeskjorte og sort sørøvertørklæde, formåede han at træde i karakter som en fin fortolker af Amerikas mange brudte drømme og håb i numre som »Dark & Mad«, der er inspireret af en tidligere kraftig trang til selvmord, »Starlight Lounge« om nattens ensomme, der lukker og slukker på barerne, titelnummeret »Private Radio« om de indre dæmoner, og en coverudgave af »Lost Highway«, Leon Paynes uddødelige klassiker om Amerikas omflakkende sjæle.
Men da Thornton forståeligt nok ikke kunne skjule begejstringen for sin nuværende karriere- og familiemæssige succes, svingede koncerten fra det vemodige til det euforiske, kulminerende med den afsluttende fællessang, McCoys-klassikeren »Hang On Sloopy«. Da kunne man godt få sin tvivl, om det var den frelste Hollywood-stjerne eller den fortabte musiker, publikum var inde for at se.

*Billy Bob Thornton: Private Radio. Produceret af Marty Stuart. Lost Highway Records

*Billy Bob Thornton i Vega, København tirsdag aften

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu