Læsetid: 3 min.

Integrationen foregår i gulvhøjde

Indvandrere skal have tid til at lære om dansk arbejdskultur, siger personalechef bag eget integrationsprojekt
19. april 2002

»Min opfattelse er, at integrationen foregår på fabriksgulvet,« siger Jørgen H. Laursen. Han er personalechef i Wittenborg i Odense. Virksomheden laver kaffeautomater til ind- og udland og beskæftiger 500 mennesker.
Her har han startet et pilotprojekt, der skal hjælpe indvandrere til at blive bedre integreret på virksomheden og arbejdsmarkedet i det hele taget. Han mener ikke, det danske samfund har været gode nok til at hjælpe de nytilkomne, og er han er heller ikke begejstret for de nye politiske tiltag for integration.
Derfor har han nu taget sagen i egen hånd.
»Det slog mig, at det altid var de fremmedartede navne, der røg først ud, hvis vi skulle afskedige,« fortæller Jørgen H. Laursen.
Han kontaktede tillidsmændene og de ansvarlige mellemledere for at finde ud af, hvad der var problemet med nydanskerne.
Det viste sig, at der var et arbejdskulturproblem. Det var ikke sproget eller arbejdsindsatsen, men kulturen, der gav problemer for de nytilkomne. De forskellige opfattelser af arbejdskultur kunne vise sig ved, at nogle medarbejdere med arabisk eller somalisk baggrund f.eks. ikke kunne acceptere at modtage instrukser fra kvinder ude i de små selvstyre-enheder og en medarbejder holdt f. eks. op med at arbejde, hvis en kvinde i nærheden holdt pause. Alt i alt betød det, at de blev marginaliserede og skilte sig ud og derfor røg ud som de første.

Voksenlærlinge
Jørgen H. Laursens pilotprojekt, blev indledt med, at seks arabiske mænd blev ansat som voksenlærlinge, hvilket giver 20 kroner mindre i timen end de øvrige medarbejdere, men til gengæld er de ’fredede’ i de halvandet år, læretiden varer. Undervejs modtager de undervisning i dansk og ’arbejdskulturforståelse’.
»Det gælder om at give de nye ansatte tid til at lære at begå sig, men hvis de skal holdes uden for eventuelle fyringsrunder, skal det være på en måde som de øvrige medarbejdere kan acceptere,« siger Jørgen H. Laursen. Derfor er lærlingemodellen efter hans mening en god idé, da de fleste kan acceptere, at der gælder særlige vilkår, når man er under uddannelse.
»Der er på den måde ikke tale om positiv særbehandling, og det kan de øvrige medarbejdere acceptere«

Arabisk kultur
Til trods for denne velvilje har mange af de danske medarbejdere dog ikke tænkt sig at følge projektets tilbud om at komme på skolebænken og lære om arabisk-muslimsk kultur.
Erik Larsen er tillidsmand for SiD’erne på Wittenborg. Han fortæller, at medarbejderne har været lidt uforstående over for projektet og kan ikke se, hvad det har at gøre i en dansk virksomhed.
»De joker meget med det og spørger om, hvornår de skal lære at bede og sådan noget. Men det er nok blevet blæst lidt op det hele. Det er jo ikke noget med, at Wittenborg skal laves om til en moské. Vi skal bare lære lidt om hinandens kultur, og der er ingen af de danske medarbejdere, der tvinges til noget som helst,« siger Erik Larsen om de kommende seminarer.
Denne holdning møder forståelse hos Houssam Osman, der arbejder i produktionen og er en af de seks. Han er glad for sprogkurserne, der hjælper ham bedre til at forstå kollegerne, men han er i tvivl om hvorvidt kurserne om arabisk kultur er nødvendige.
»Jeg vil da blive glad, hvis mine kolleger har lyst til at være med, men jeg vil være ked af, hvis det bliver et krav. Vi er jo kun seks. Jeg kunne forstå det, hvis vi var 100.«

Integration er ligeværdig
Men personalechefen har en klar vision.
»Integration er ligeværdig. Vi kan stille krav om, at andre skal tilpasse sig til vores måde at gøre tingene på, men så er der også nogle ting, vi må acceptere. Og det kan f.eks. være, at der er en, der beder i sin pause eller forlanger særlig mad i kantinen«
Uddannelsessekretær i SiD, Poul Hansen, er begejstret for voksenlærlingemodellen og håber, der er flere, som benytter sig af den.
»Det er sådan noget, der er kvalitet i. Med en lærlingekontrakt sikrer man kontakten til arbejdsmarkedet længe nok til at blive rigtigt integreret«
Og erfaringerne taler ifølge Poul Hansen for, at man bruger modellen.
»Vi har erfaring for, at de, der har fået fodfæste på arbejdsmarkedet igennem en voksenlærlingekontrakt, stort set ikke kommer ud i arbejdsløshed igen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her