Israels nej til FN-mission er en katastrofal PR-fejl
Israel fik advarende ord med på vejen, efter at det i går lykkedes landet at presse FNs generalsekretær, Kofi Annan, til at udskyde den FN-mission, der efter planen skulle været rejst til Israel og videre til Jenin-flygtningelejren på Vestbredden i går.
Israel trak sin accept af FN-holdet tilbage, fordi den israelske regeringen ønskede et »mere velafbalanceret« hold, og fordi man mente, at holdet havde en »dagsorden imod Israel«.
»De sendte os missionens mandat, og det gik op for os, at tendensen, for at sige det mildt, var, hvordan man kunne lokke Israel i en fælde, så man kunne stille os for retten,« sagde Israels forsvarsminister Benjamin Ben-
Eliezer ifølge det britiske nyhedsbureau Reuters efter et møde med EUs udenrigspolitiske koordinator, Javier Solana.
Holdet, som Kofi Annan udpegede mandag, består af Finlands tidligere præsident Martti Ahtisaari, FNs tidligere flygtningehøjkommissær Sadako Ogata og den tidligere leder af Internationalt Røde Kors Cornelio Sammaruga. Gruppen kommer des-uden til at bestå af en række eksperter.
Foruden disse mener Israel, at holdet også bør tælle militær- og anti-terroreksperter. Israel ønsker nemlig, at FN-holdet også undersøger »det terrornetværk, der florerede i flygtningelejren i Jenin, og som affødte de israelske militæroperationer«, sagde Israels FN-ambassadør, Yehuda Lancry, i går.
»Eftersom vi taler om en militæroperation, er der brug for, at de militære eksperter bliver fuldgyldige medlemmer af FN-missionen, ikke rådgivere,« fortsatte han.
To-tre israelske militæreksperter rejste i går til New York for at mødes med Annan, som »indvilgede i at udskyde undersøgelsesmissionens afrejse for at tillade dette møde at finde sted, men han forventer, at FN-holdet lørdag befinder sig i Mellem-østen«, lød det fra talsmandskontoret, der tilføjede, at Annan »ikke vil diskutere sit valg af deltagere på FN-holdet«.
Dermed er der lagt op til en konflikt mellem FN og Israel, for på spørgsmålet om, hvorvidt Israel vil forhindre FN-missionen i at nå frem til Jenin med mindre dets sammensætning bliver ændret, svarede Lancry: »For øjeblikket, ja.«
Hård kritik
Israels kovending fik i går Storbritannien til at advare Israel om, at det gør »uoprettelig skade« på sig selv ved ikke at samarbejde med FN-missionen.
Viceudenrigsminister Ben Bradshaw sagde til BBC, at skridtet »vil være meget dumt, det seneste i en række af katastrofale PR-fejl begået af den israelske regering«. »Hvis Israel ikke har noget at skjule, har de absolut ingen grund til ikke at give dette hold tilladelse til at begynde sit arbejde. Det er vigtigt, at Israel forstår, at det ikke kan blive ved med at trodse det internationale samfund og verdensopinionen,« tilføjede Bradshaw.
Også USA lagde afstand til Israel og sagde, at man støttede FN-missionen, der fredag blev vedtaget ved en resolu-tion i FNs Sikkerhedsråd.
»Vi var forslagsstiller til resolutionen, og vi ønsker, at den implementeres som skrevet i teksten. Vi støtter generalsekretærens initiativ,« sagde en embedsmand fra det amerikanske udenrigsministerium, der ønskede at være anonym.
Også den amerikanske udenrigsminister, Colin Po-well, skosede indirekte israelerne, da han sagde, at det er »i Israels egen bedste interesse«, at lade FN-gruppen komme til Jenin.
Mest læste
Du skal være registreret bruger for at kommentere. Log ind eller opret bruger »