Læsetid: 2 min.

KLIP

25. april 2002

(2. sektion)

*Cinemateket Maj måned i Filmhuset i København kunne godt gå hen og blive en af de mere spændende. Cinemateket viser alle film af den italienske neorealist Luchino Visconti, bl.a. Sansernes rus, Leoparden og Døden i Venedig, og to af den franske instruktør Jean Renoirs film – en instruktør Visconti
arbejdede som assistent for og lod sig inspirere af.
Under titlen Unseen Cinema sørger Cinemateket for, at vi stakkels uvidende, der tror, at amerikansk avantgardefilm
begyndte med Andy Warhol i 1960’erne, får anderledes kontant besked. Programmet omfatter 160 sjældent eller aldrig sete avantgardefilm lavet mellem 1893 og 1941. Filmpakken er samlet af filmhistorikeren Bruce Posner, der gæster Cinemateket den 7. maj for at holde et foredrag om den tidlige amerikanske avantgarde.
Britisk kriminalfilm fik en renæssance i slutningen af 1990’erne med Guy Ritchies Rub & stub og to rygende geværer og Snatch. Men englænderne har altid været gode til at lave seværdige gangsterfilm. Cinemateket viser i maj 19 af de bedste britiske kriminalfilm, bl.a. Gør Carter kold, Farlig fredag, Mord mellem venner og Rub & stub og to rygende geværer. www.cinemateket.dk

*Skagerrak I mandags begyndte Søren Kragh-Jacobsen optagelserne til sin nye film, den engelsksprogede, romantiske komedie Skagerrak, med Iben Hjejle i hovedrollen. Filmen handler om Marie (Hjejle), der indvilger i at være rugemor for en jarl, men »ender alene hos tre løjerlige mænd i et nedslidt mekanikerværksted i Glasgow,« som der står i en pressemeddelelse. Søren Kragh har selv skrevet filmen i samarbejde med
Anders Thomas Jensen, og den fotograferes af Eric Kress. I
andre væsentlige roller ses Martin Henderson og Bronagh Gallagher.

*Talking Movies BBC World har faktisk et glimrende ugentligt filmprogram, som man med fordel kan tune ind på, og som ikke kun fokuserer på de store Hollywood-produktioner. Talking Movies tager fat i de aktuelle film – aktuelle i England! – og anmelder og interviewer både
instruktører og skuespillere. I denne uges program, som genudsendes flere gange både
fredag og lørdag, kan man bl.a. møde instruktøren Barbet
Schroeder og skuespillerne Ryan Gosling og Billy Crudup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her