Læsetid: 2 min.

K'NYT

23. april 2002


Rengøringslitteratur ny trend
*Det er ikke altid nemt at finde ud af , hvordan man gør rent, og mange får det slet ikke gjort. Men der er hjælp at hente i to nye bøger om rengøring, der begge udkommer i dag. Glæden ved at gøre rent fra forlaget Egmont (169 kr.) anbefaler lækker musik og læskedrikke. Det skal være en fornøjelse at gøre rent. Forlaget Thorsgaards Rent (199 kr.) holder sig til de praktiske tips, om butylacetat nu er bedst til mahogni eller ej, osv. Det er 40 år siden, der sidst er kommet en håndbog om rengøring, og nu er der hele to. Så nu er der slet ingen undskyldning, mand!

Verdens Bogdag over hele Danmark
*I 1995 indstiftede UNESCO 23. april som bogens og ophavsrettens dag. Den såkaldte Verdens Bogdag, der fejres over det meste af Europa, har retligt sit ophav i Spaniens katalonske del, hvor man denne dag – en mangeårig tradition tro – giver en bog og en rose til den, man holder af. Således også i dag i Danmark, hvor man på www.verdensbogdag.dk gratis kan rekvirere bogen Samuel August fra Sevedstorp og Hanna i Hult af nyligt afdøde Astrid Lindgren. Bogen, der udgives til minde om forfatterinden, er produceret af Den Danske boghandlerforening og Gyldendal.
På hjemmesiden finder man også det fulde program for denne landsdækkende begivenhed, hvortil Per Arnoldi har leveret den officielle plakat. I Københavns Helligåndshuset byder Formand for Verdens Bogdag Komiteen, Olaf Windeløv, kl. 13 velkommen efterfulgt af en
introduktionstale ved kulturminister Brian Mikkelsen. Herefter overlades ordet til blandt andre Hans Edvard Nørregård-Nielsen, Iselin C. Hermann, Knud Vilby m.fl. Kl. 14.35 overrækkes ’den varme litteratur-pris’, ALOA-prisen, til den chilenske forfatter Ariel Dorfman.
På den lange liste over oplæsninger, debatter, indslag og lignende står en oplæsningsaften med tilhørende bogudstilling på Københavns Hovedbibliotek kl. 19.30 – 21.30 i anledning af 100-året for den tyrkiske digter Nâzim Hikmet.
Måske dagens fokus på bogen er ekstraordinær, men som Lindgren skriver om dens fremtid i den gratis gavebog: »Hvorfor ikke lige så godt spørge: Har brødet en fremtid?«

Rune Gade prises som første mand
*Herværende kunstkritker
Rune Gade har modtaget forskningsprisen, Kraka-prisen, for antologien Maskuliniteter – køn og kunst (Informations Forlag), der udkom som led i et projekt, som også udmøntede sig i en udstilling og en konference. Det er første gang, prisen, hvis formål er at inspirere og fremme dansk kønsforskning, tilfalder en mand.

Hübbe hædret til Årets Reumert
*Solodanseren Nikolaj Hübbe modtog Hædersprisen 2002 på 300.000 kr. i søndags ved overrækkelsen af scenekunstens prisuddelings-fest Årets Reumert. Betty Nansen Teatrets Når vi døde vågner blev kåret som Årets Forestilling, og stykkets iscenesætter, Peter Langdal, som Årets Instruktør. Nikolaj Lie Kaas modtog prisen Årets Mandlige Hovedrolle for sin præstation i Det Kgl. Teaters
Peer Gynt, mens ditto Ballets Silja Schan-dorff blev kåret som Årets Danser og ditto Operas Rejsen til Rheims som Årets Opera. Alt i alt blev 22 priser
uddelt.

Delt førstepris
*To ud af 92 indsendte manuskripter til Skuespillerforbundets konkurrence ’Nybyggere’ delte søndag førsteprisen. Over-
rækkelsen, hvor de to vindere Bergliot Bleken og Lars Kaaber hver modtog 50.000 kr., fandt sted ved forbundets høring om etnisk ligestilling inden for dansk teater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her