Læsetid: 3 min.

Kold skulder til Israel på regnfuld dag

Den danske venstrefløj og de radikale tog under demonstration afstand til Israels voldelige fremfærd mod palæstinenserne
17. april 2002

Der blev meldt klart ud, hvem der er skurken i den israelsk- palæstinensiske konflikt, under de røde fagforeningsfaner og cirka et tusind forsamlede paraplyer til Fred Nu-demonstration på Rådhuspladsen i København i går.
Den første taler, tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft, var ikke i tvivl om konsekvensen af den israelske offensiv:
»Det er en løgn af historiske dimensioner, når Sharon siger, at han lige nu bekæmper terror. Sharon udøver terror, og Sharon avler terror,« sagde han om den israelske ministerpræsidents politik. Ordene udløste et stort bifald og et Down, down Israel – Viva, viva Palestina fra forreste række, der bestod af palæstinensere med pandebånd og partisantørklæder.
Hans appel til israelerne var klar:
»Stop 35 års besættelse og undertrykkelse; stop den grusomme krig mod Palæstinas folk.«
Mens Lykketoft talte om Sharons terror, var SF’s formand, Holger K. Nielsen, ikke bleg for at gå skridtet videre og kalde Israels leder for en krigsforbryder.
»Lad os sige sandheden, som den er i al sin grusomhed: Israel begår krigsforbrydelser. Sharon er en krigsforbryder. Som alle andre skal han gøres ansvarlig ved den krigsforbryderdomstol, der er ved at blive oprettet,« sagde Holger K. Nielsen og blev mødt af klapsalver fra forsamlingen, hvor flere havde medbragt bannere som ’Stop folkemordet på palæstinenserne’ og ’Stop Israels terror’.

Mest Israels skyld
På talerlisten var desuden Søren Søndergård (EL), Morten Helveg Petersen (R) og Trine Brøndum fra LO.
Søren Søndergård vakte endnu større begejstring, da han uforbeholdent støttede den palæstinensiske kamp mod israelerne:
»Palæstineserne har lige så legitim ret til at bekæmpe den israelske besættelsesmagt som de danske modstandsfolk havde imod nazisterne.«
Morten Helveg Petersen er et sjældent ansigt blandt de røde faner, og Det Radikale Venstre har indtil videre ikke indtaget en tydelig holdning til det israelsk-palæstinensiske spørgsmål. Men til gårsdagens demonstration var han klar i sit budskab til de stadigt mere frysende tilhørere.
»Israel har hovedansvaret og har helt klart tilsidesat folkeretten, « sagde han og fortsatte.
»Intet kan undskylde så voldsomme overgreb på den civile befolkning. Brutaliteten er forfærdelig, og jeg kan ikke kraftigt nok tage afstand fra Sharon-regeringens politik,« sagde Morten Helveg Petersen.
Han betegner den israelske politik som »udsigtsløs«
»Den vil aldrig give Israel sikkerhed,« sagde han således.

Hånd i hånd
I mellem talerne underholdt Nulle & Verdensorkesteret med et par bossa nova-numre, der undervejs fik karakter af at skulle holde de ophidsede slagord i ave. Så snart der var plads til det, blev der råbt Ned med Israrel og USA, og så måtte orkesteret på igen.
Koncentrationen af palæstinensiske flag var størst foran, hvor små børn med små og store flag og de karakteristiske sort-hvid mønstrede tørklæder poserede foran fotograferne med plancher og billeder af tortur-ofre og lig. Men midt i det hele stod et enkelt dannebrog. Og under det stod Maekal Shebly.
Han kom til Danmark som israelsk palæstinenser i ’79.
»Jeg føler mig mest som dansker. Det er derfor,« svarer han på spørgsmålet, om hvorfor han ikke har et palæstinensisk flag med.
»Jeg synes, at vi alle skal stå sammen – jøder, sorte, hvide – hånd i hånd, for at få fred. Og der har Danmark en vigtig rolle. Man lytter til os. Det er også derfor,« uddybede Maekal Shebly.

Vigtig manifestation
Talerne var enige med Maekal Shebly. Det internationale samfund har en forpligtelse for at få stoppet konflikten. Og Danmark bør gå foran. Holger K. Nielsen vil have en boykot af Israel.
»Hvor er det internationale samfunds dobbeltmoral dog kvalmende. Ikke engang en boykot kan EU tage sig sammen til. Sharon direkte ydmyger EU’s forhandlere.«
Over for Information rettede han ligeledes en skarp kritik af regeringen.
»Den danske regeringen har været al for passiv og været imod, at EU skulle spille en aktiv rolle. Og den passivitet er skamfuld,« udtaler SF’s formand
Inden mødet karakteriserede han demonstrationen som en vigtig manifestation, hvor det især har været vigtigt at få partierne på banen.
»Jeg tror ikke, at det er sket før, at disse fire partier har talt på samme demonstration. Jeg har ikke oplevet det før,« sagde Holger K. Nielsen til Information inden demonstrationen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her